Jindřich Richter (* 1939)

Ožralý Rus na nás mířil pistolí

• po půlroce v internačním táboře skončili poblíž Stuttgartu v Německu

• roku 1948 matka zorganizovala tajný útěk zpět do Československa

• od roku 1958 sloužil na vojně u technických praporů

Ty děti neměly kam utéct

Jindřich Richter se narodil 25. června 1939 v Brně v době, kdy v Evropě již probíhala druhá světová válka. Jeho otec Theodor byl rakouského původu a maminka byla Češka. Když v roce 1938 Hitler obsadil Rakousko a připojil ho k Německu, tak Jindřichova otce povolali na frontu. Na frontu musel narukovat i Jindřichův o mnoho let starší bratr, který v tu dobu již studoval na vysoké škole. Školu musel přerušit a byl připojen k jednotkám SS v Maďarsku. „Musel zkoušet tank. Maďarští partyzáni ten tank rozstříleli a dva byli na místě mrtví. Můj bratr byl hodně popálený a v hodně špatném stavu. Za půl roku tam matka jela a bratrova dívka tam jela. Zemřel. Bylo mu osmnáct let.“

Jindřich zůstal s matkou v Brně sám a docházel do mateřské školky vedle brněnského pivovaru. Tam šel i na konci války, kdy bylo Brno bombardováno spojeneckými letadly. „Nějakým omylem to shodili všechno na starý Brno a nešťastnou náhodu to strefilo hodně mých kamarádů a kamarádek ze školy. Ten zásah byl na pivovar a naše školka byla naproti pivovaru.“

Jindřich a pár dalších dětí měli velké štěstí, protože slyšeli nálet ještě než dorazili do školky, takže se stihli schovat v kostele, který stál cestou. Díky úkrytu přežili, ale ve školce kam měli namířeno zemřelo celkem 146 dětí. „Pak bylo po náletu a všichni běželi hledat svoje děti... Bylo to strašný. Ty děcka nemohly nikam utéct, protože byli ve sklepě v krytech a na ně tam šla pára z pivovaru. Většina z nich umřela na opaření.“

Ožralý Rus nás chtěl zastřelit

To bohužel nebyl poslední strašný zážitek, který Jindřicha v dětství čekal. V květnu 1945 byl Jindřich a jeho maminka vyhnáni tzv. rudými gardami z bytu, protože byli posuzováni jako Němci. S sebou si mohli vzít jen 50 kilogramů na osobu. „Když nás vyhnali z baráku, tak máma sbalila nejnutnější prádlo a pak hodně chleba... Tři dny jsme leželi u kláštera v takovém parku. Hlídali nás Rudý gardy. Za tři dni jsme museli zmizet.“ Jindřich a jeho matka byli spolu s ostatními Němci z Brna vysláni na pochod pryč z Československa „Pomalu nás hnali do Rakouska. Došli jsme za tři a půl dne do Rakouska do sběrného tábora.“

Sotva šestiletý Jindřich snášel pochod celkem dobře, ale vnímal, jak náročný byl pro slabší a starší lidi. „Viděl jsem, jak ženská spadla do příkopu, tak chvilku stáli nad ní a zastřelili ji. Naši lidi ji zastřelili a vůbec jim to nebyla hanba.“  Během pochodu málem přišel o život i Jindřich, i když to nebylo vyčerpáním. S kamarády si večer udělali ohýnek, který se však omylem rozhořel příliš a zapálil stodolu, která stála vedle. „Ožralý Rus nás tři postavil ke stodole a chtěl nás zastřelit.“ V ten moment Jindřichovi a jeho kamarádům zachránil život sovětský důstojník, který zastřelil vojáka, který na ně mířil pistolí. „Při tom samotném pochodu jsem se nebál, to jsem ještě neměl rozum, ale u té stodoly jsem se bál hodně.“

Vzal pět džípů s jel s námi na hranice

Po příchodu do sběrného tábora v Rakousku se  Jindřich s maminkou dostali zóny ovládané Brity, kteří převzali dohled nad částí poválečného Rakouska. Po půl roce ve sběrnému táboře je převezli do Stuttgartu, kde žili následující tři roky a Jindřich zde začal chodit do školy. V tu dobu byl jeho otec v zajetí v Sovětském svazu, kam se dostal už za války. „Jezdívala za náma matčina sestra a říkávala nám, že otec bude v zajetí hodně dlouho.“

V oblasti, kde ve Stuttgartu bydleli, sídlila americká posádka. Jeden z vojáků se zamiloval do Jindřichovy maminky a lákal ji, aby odjela s ním do Ameriky. Ona však stále odmítala, protože doufala, že se jednou vrátí zpět do Československa. Nakonec se jim tento voják rozhodl pomoct v návratu domů. „On nám pomohl přejít hranici tajně z Německa do Česka. On to byl poměrně vysoký oficír, tak vzal pět džípů plných vojáků a jeli s náma na hranice.“

Pamětník tehdejší události popisuje následovně. Na hranicích narazili na sovětskou posádku, která se dostala s americkými vojáky do přestřelky. Jindřich a maminka byli naštěstí chráněni džípy a podařilo se jim přeběhnout přes hranici. „Tam už jsme byli domluvení s jedním převaděčem, že nás tam bude čekat a taky čekal. Chyba byla to, že my jsme přijeli do Brna a do bytu jsme nemohli tam bydleli lidi a tak jsme šli ke kamarádům.“ U známých, ke kterým se vydali, je čekalo velké překvapení. Nedlouho před nimi se do Brna vrátil i tatínek a žil také u těchto známých. Otec se bál o život svého syna a manželky a vyčítal jim, že se vrátili do protiněmeckého Československa. „Já furt proč otec řve na tu matku. Byl naštvaný, že jsme nezůstali v bezpečí.“

Nezbylo tam nic

Návrat do Brna nebyl jednoduchý. Byt, ve kterém Richterovi bydleli do konce války, už byl zabrán jinou rodinou a před tím vyrabován. „Tam byly nádherný byty. My jsme tam měli krásný nábytek a když jsme se vrátili, tak jsme neviděli nic.“ Rodina se tedy nastěhovala do sklepního bytu v brněnských Židenicích. Otec si našel práci v tiskárně. „Maminka před tím pracovala v textilce a když jsme se vrátili, tak šla pracovat do cihelny.“

Jindřich se vyučil mlynářem cementu a pracoval v cementárně. Když mu bylo devatenáct let, tak musel nastoupit na vojenskou službu, kterou sloužil nejprve v Praze a pak v Ostravě. Jelikož byl z německé rodiny, tak ho přidělili přidělen k technickým praporům, kam byli posíláni skuteční nebo jen domnělí nepřátelé komunistického režimu. „Tam byli sedláci, faráři a spisovatelé.“ Na vojně strávil Jindřich dva roky.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Vendula Müllerová)