Anna Prussakowa (* 1931)

And they gave them such ultimatum, either to leave or to go to prison

• born in 1931 in Płock

• her father was member of the Orthodox Church and mother was a Roman Catholic

• in 1945, after the liberation of Płock from German hands, the Soviets started resettling Orthodox families to the Soviet Union, Anna Prussakowa’s family was deported to the vicinity of Odessa

• after a few months she moved to Zdolbuniv near Rivne

Ur. w 1931 roku w Płocku. Jej ojciec był wyznania prawosławnego, matka była katoliczką. Ojciec, absolwent gimnazjum, pracował jako buchalter. W domu mówiło się po polsku i obchodzono święta katolickie. Przed wojną Anna Prussakowa skończyła jedną klasę szkoły powszechnej. W 1945 roku, po wyzwoleniu Płocka z rąk niemieckich, Sowieci rozpoczęli przesiedlenia rodzin prawosławnych do Związku Radzieckiego. Rodzina Anny Prussakowej została wywieziona w okolice Odessy. Po kilku miesiącach przeniosła się do Zdołbunowa koło Równego, gdzie zamieszkała u przyjaciółki rodziny, również przesiedlonej z Polski. Anna Prussakowa ukończyła zaocznie studia pedagogiczne i zaczęła pracować jako nauczycielka matematyki w szkole w Równem. Na emeryturę przeszła po 34 latach pracy, w 1986 roku. Obecnie mieszka w Równem.

• Witness story in project 1945 - End of the War. Comming Home, leaving Home. (Lenka Kopřivová)