Jaroslav Prepura (* 1948)

Tři desetiletí ve Waltrovce

• 1967 – nastoupil do vývojového oddělení Motorletu

• v Motorletu působil na různých pozicích až do roku 1997

• 1997 – odešel do právě vznikající pražské pobočky bavorské firmy Herding

• po dalších pěti letech se uchytil ve firmě Česká letecká servisní

• v roce 2011 jej ing. Vyčítal získal pro vedení skupiny, která pro GE Aviation Czech, nástupnickou firmu Motorletu, digitalizovala staré podnikové výkresy

• v GE Aviation Czech dodnes pracuje jako poradce

Jaroslav Prepura (narozen 15. července 1948 v Praze) vyrostl v domku se zahradou na rozhraní Košíř a Jinonic, v němž dříve bydlíval správce místní cihelny. V Košířích vychodil základní školu, na Smíchově strojnickou průmyslovou školu a po maturitě nastoupil do jinonického Motorletu. Jeho vzpomínky tak mapují přibližně padesátiletou historii oblasti na pomezí tří pražských čtvrtí, jež se svým vzhledem a zástavbou v době pamětníkova dětství podobala spíše vesnici než velkoměstu.

Na střední průmyslovou školu přivedl Jaroslava Prepuru zájem o slaboproud a elektrotechniku; později se ukázalo, že si vybral velmi dobře: na své pedagogy dodnes vzpomíná jako na slovo vzaté odborníky, kteří uměli skvěle předat znalosti z předválečné doby, kdy byl československý průmysl na špičce světového vývoje. „Všichni učitelé odkazovali na své zkušenosti z první republiky a první republika se pokládala za nejlepší období československých dějin. Jeden náš profesor byl bývalý plzeňský Škodovák, tělocvikář zase vedl obvodní spartakiády, ale jinak to byl sokol tělem a duší. V rámci občanské výchovy jsme brali kompletní historii sokolských sletů, dělnických tělovýchovných jednot, Orla a tak dále,“ vypočítává Jaroslav Prepura a dodává, že jiný vyučující, bývalý navigátor amerického a britského letectva, v šedesátých letech studentům promítal diapozitivy z dovolené ve Spojených státech amerických.

V roce 1967 pamětník složil maturitu a na otcovo doporučení absolvoval konkurz do závodu Motorlet, kterému se ale neřeklo jinak než Waltrovka. Po úspěšném zvládnutí testu a pohovoru byl Jaroslav Prepura přijat do vývojového oddělení a jeho prvním úkolem bylo připravit podklady pro konstrukci motoru AI25W. Práce se mu zpočátku zdála těžká a podmínky tvrdé, ale podařilo se mu zaučit se, postupem času se dostal do konstrukčního oddělení a v Motorletu na různých pozicích působil celých třicet let.

Asi největší zlom pro pamětníka nastal po 21. srpnu 1968: se začátkem normalizační éry se rozběhly prověrky, před kádrovací komisí se ze svých politických názorů musel zpovídat každý zaměstnanec a posudek rozhodoval o jeho budoucí kariéře. Konkrétně Jaroslavu Prepurovi komise přisoudila nelichotivou nálepku „politický indiferent“, z čehož mu ale paradoxně plynula jedna výhoda: podnik jej nemohl vyslat na služební cestu do Sovětského svazu, což pamětník pouze uvítal. Jiní kolegové ale dopadli o poznání hůř; například dva přední odborníci na letectví, ing. Vítek a ing. Stojaspal, byli za organizování sbírky na Masarykův pomník propuštěni. Kvůli atmosféře neustálého kádrování a donášení v Motorletu upadly nejen mezilidské vztahy, ale i profesní úroveň; podle slov Jaroslava Prepury zaměstnanci Motorletu svou práci přesto dál dělali s láskou a zápalem. Normalizace měla ovšem vážný dopad i na spolupráci se západními zeměmi, jež po roce 1968 upadla, dále byl zrušen vývoj motoru AI25W, výroba žádaných civilních motorů byla převedena do Avie a staré vedení Motorletu muselo složit funkce.

V roce 1977 Jaroslav Prepura přešel z vývojového oddělení do oddělení sériové konstrukce, kde se staral o výrobní a provozní záležitosti. Dále deset let zastával post vedoucího skupiny kompresorů.

Po sametové revoluci nastaly podniku překvapivě zlé časy: vývoj pístových motorů i program turbovrtulových motorů skončily kvůli špatnému řízení a nedostatečným financím nezdarem a nově dosazené představenstvo se snažilo podnik rozprodat. Roku 1997 Jaroslav Prepura z Motorletu odešel do právě vznikající pražské pobočky bavorské firmy Herding; po dalších pěti letech se uchytil ve firmě Česká letecká servisní, jež zajišťovala adaptaci ruských letadel slovenské a české armády na standardy NATO. V roce 2011 pak ing. Vyčítal získal pamětníka pro vedení skupiny, která pro GE Aviation Czech, nástupnickou firmu Motorletu, digitalizovala staré podnikové výkresy. V GE Aviation Czech Jaroslav Prepura dodnes pracuje jako poradce.

• Witness story in project Memory of Nations Sites (Vít Pokorný)