Vilém Prečan (* 1933)

Byli jsme zaměstnanci orwellovského ministerstva pravdy

• narozen 9. ledna 1933 v Olomouci jako nemanželské dítě

• rodiče za války pracovali pro odboj a schovávali partyzána

• po válce působil v Československém svazu mládeže, vstoupil do KSČ

• vystudoval v Praze historii, poté byl přidělen do Bratislavy, kde poznal Milana Šimečku i svoji budoucí ženu Helenu

• 1957–1970 – pracoval v Historickém ústavu Čs. akademie věd, zabýval se především Slovenským národním povstáním

• od 60. let kritikem oficiální historiografie

• v roce 1968 inicioval vydání Černé knihy mapující dny po sovětské invazi

• trestně stíhán, vyhozen z práce

• od roku 1970 pracoval jako dělník a později šatnář

• roku 1976 odešel do exilu v Německu, kde spolupracoval s předními disidenty

• po roce 1989 zakládal a vedl Ústav pro soudobé dějiny

Ve čtvrtek 10. listopadu 2016 jsme navštívili pana Viléma Prečana. Narodil se roku 1933 v Olomouci. Když začala druhá světová válka, bylo mu šest let. Jeho rodiče se zapojili do odbojové činnosti.

22. června 1941, v den přepadení Sovětského svazu, nacistické gestapo, tedy tajná policie, v celém protektorátě zatýkala podle určitého klíče lidi, které měla v nějakém podezření, vedla je v patrnosti, že by mohli být něčím nebezpeční ať už z hlediska antinacistické propagandy, nebo z jakéhokoliv důvodu. Do hledáčku gestapa se dostali i rodiče Viléma Prečana.

„Když jsem přišel ze školy, tak jsem se dozvěděl od naší služky Olgy, tehdy se patřilo, že měl lékař služku v domácnosti, poněvadž bylo mnoho práce, pacienti, ordinace byla u bytu, tak mně řekla, že gestapo už tatínka odvezlo. A že teďka čekají na maminku, která byla v Olomouci, 15 km od Dubu nad Moravou, že přijede autobusem. Na náměstí na ni čekalo auto a odvezli ji.“

Rodiče byli po třech týdnech propuštěni z vazby.

Po válce vystudoval Vilém Prečan historii. V období pražského jara se ihned pustil do dokumentace sovětské okupace. Toto svědectví později vyšlo v souboru s názvem Černá kniha.

„Já jsem udělal jakýsi koncept, co všechno a jaký materiál potřebujeme. Vyslali jsme ještě některé kamarády, aby fotili po Praze, protože tehdy ještě všecky ty nápisy, všecko ještě existovalo, aby to rychle vyfotili. Začali jsme to shromažďovat. A co bylo velmi cenné, manželka Aloise Svobody - novinářka Věra Svobodová celých sedm dní natáčela na magnetofon vysílání svobodného rozhlasu. Takže my jsme to měli (zaznamenané) na magnetofonu, nahrávka se přepsala a my jsme měli přesný čas, minutu po minutě, jako vodítko.“

Za normalizace se Černá kniha stala pro komunistický režim nepohodlným svědectvím konce svobody v Československu. Nepohodlným se stal i Vilém Prečan, který byl nakonec okolnostmi donucen k emigraci.