Petr Pospěch (* 1938)

Sám se divím, že jsem nikdy nešlápl vedle

• narozen 1. října 1938 v Karviné

• je syn politického vězně, odsouzeného ve vykonstruovaném procesu během období stalinismu

• po maturitě na střední průmyslové škole (1957) a základní vojenské službě (1957–1959) byl zaměstnán v Bytostavu

• v roce 1962 se stal horníkem

• postupem času si doplnil pedagogické minimum a až do roku 1989 pracoval jako mistr s hornickými učni

• před odchodem do důchodu (1994) učil na střední průmyslové škole

Na počátku 50. let dostal Josef Pospěch zvláštní nabídku: přestože jako nestraník ztratil po převratu místo závodního Ústředního závodu Karviná, ve funkci projektanta měl nyní zkoordinovat a zprovoznit třídírnu uhlí ve skipové věži Dolu Československé armády. Možná byl rád, že opět dostal příležitost uplatnit se ve svém oboru, možná se obával následků, jež by přineslo odmítnutí; ať tak, či tak, výzvu přijal. Úkolu se zhostil s pečlivostí a důsledností sobě vlastní, rychle si získal respekt kolegů i podřízených, a nejspíš právě odpovědný přístup se mu stal osudným. Jednoho dne byl zadržen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k deseti letům vězení, z toho k pěti letům za velezradu. Jaká příčina proces spustila, už nejspíš nikdo nezjistí; proslýchalo se ovšem, že si Josef dovolil kritizovat nedostatečné a pozdě zasílané dodávky materiálu, a podobnou opovážlivost vyšší místa nehodlala tolerovat.

V době, kdy Josefa zatýkala policie, dokončoval jeho syn Petr (narozen 1. října 1938 v Karviné) základní školu. Nejraději by se byl dal na uměleckou dráhu, uvědomoval si však, že něco takového naprosto nepřipadá v úvahu. Zpočátku to vypadalo, že kvůli otcově politickému škraloupu nebude Petr přijat ani na průmyslovou školu, jeho matce Hedvice a řediteli se ovšem podařilo vymyslet obezličku. Petr byl přijat až dodatečně a chápal, že kdyby tuto šanci promarnil, druhé se nejspíš nedočká. Tím se dostal do paradoxní situace: usilovně se snažil vystudovat obor, který ho nebavil a v němž nijak nevynikal, a v zájmu příznivějšího kádrového posudku se angažoval jako instruktor v pionýrském domě.

Sám sebe vnímal jako člověka apolitického, od komunistického zřízení si nikdy nic dobrého nesliboval a držel se pokud možno takových aktivit, jež měly s režimem co nejméně společného. Postupem času se však tato hranice posouvala – a ze zpětného pohledu to vypadá, že kvůli pochopitelné obavě, aby totalitní soukolí nesemlelo i jeho, Petr zvolil jako taktiku útěk vpřed.

Během základní vojenské služby, tedy v téže době, kdy si jeho otec odpykával trest za smyšlený prohřešek proti diktatuře proletariátu, Petr v Chebu končil poddůstojnickou školu, odkud byl náhle a bez odůvodnění převelen do Loun u Prahy k běžné jednotce bez možnosti kurz uzavřít. V Lounech sám přišel s návrhem, že pro svůj motostřelecký pluk vybuduje síň bojových tradic. Získal podporu nadřízených a svůj záměr mohl celého tři čtvrtě roku realizovat, což vnímal jako malé vítězství v utajeném soukromém boji proti režimu, který už dobrých deset let ničil jeho společenskou třídu, rodinu a v jistém smyslu i jeho samého. Jistě, namísto trpného vykonávání rozkazů Petr mohl dát průchod své tvořivosti a pobyt na vojně si zpříjemnit… Ale přesto se můžeme ptát, jestli ve špinavé hře na kočku a myš, z níž v socialistickém Československu nikdo úplně neunikl, nezůstala až do konce přeci jen kočka kočkou a myš myší.

Nesvoboda před mříží i za ní

Čím si Petr musel v dětství projít, mu jistě nikdy nikdo nezáviděl: přibližně v deseti letech jeho rodinu vystěhovali z luxusního závodního bytu, kde měli rodiče k dispozici zahradníka a služku, do menšího, třípokojového. A jen co soudce vynesl nad otcem verdikt, matka se synem putovala do skromného bydlení v Karviné, ocitla se bez peněz a musela si rychle najít práci. Jako absolventka kosmetického salonu ve Varšavě a někdejší žena v domácnosti měla Hedvika Pospěchová velmi obtížnou pozici, navíc velmi trpěla ztrátou postavení. Zařekla se však, že zátěž zvládne: nastoupila jako pomocná síla v kuchyni, trpělivě čekala, až manžela propustí na svobodu, a žádného dalšího partnera si nehledala. Pro Josefa to znamenalo významnou vzpruhu, Hedvika i Petr se však v této situaci, kdy neměli na výběr, dostali do pasti.

A v pasti se ocitl také Josef – když se po osmi letech vrátil z vězení, byl již téměř v důchodovém věku, nesměl vykonávat svou dřívější funkci ani působit v oboru, proto propadal pocitům méněcennosti a strachu, chodil shrbený, a když k nim přišla návštěva, odebíral se do vedlejšího pokoje. Ožil teprve poté, co získal nové zaměstnání a s ním také úctu druhých lidí; jako učňovský mistr začal dojíždět do Prahy a později působil i na Karvinsku.

Dilemata šedé zóny

Zhruba v téže době, kdy si Josef poprvé v životě osvojoval učitelské povolání, zaměstnal jeho syna Petra Bytostav. Po roce se Petr rozhodl z podniku odejít za lepším k horníkům, měl totiž čerstvě po svatbě a příslib bydlení pro něj znamenal silné lákadlo. Postupem času si doplnil pedagogické minimum, zvláštní shodou okolností se tak stejně jako otec stal mistrem, konkrétně na Dolech 1. máj a Mír.

V srpnu 1968 Petra na šachtě zastihla zpráva o sovětské invazi. Jako pedagog-nestraník, nadto se špatným třídním původem, si Petr netroufal intervenci otevřeně kritizovat, jakkoli ji odmítal. Vždyť už beztak pobíral nižší plat než jeho politicky uvědomělejší kolegové, o nějaké kariéře si mohl nechat zdát a nechtěl na sebe brát další riziko. A jak se poměry utužovaly, Petr opakoval v lehce pozměněné podobě postup z 50. let: dělal vše pro to, aby dobře reprezentoval své učiliště, a protože nechtěl vstoupit do strany ani na sebe zbytečně upozorňovat, vykazoval vnějškovou loajalitu k systému a dával si pozor, aby se nedopustil žádné chyby.

Nutno ovšem dodat, že podezírat Petra z prospěchářství nebo servilnosti není namístě. Petrovi zkrátka nešlo o nic jiného, než aby mu režim, v němž žil od svých deseti let a který jeho otci i tisícům dalších lidí nenávratně zničil život, dal pokoj. Ostatně úlitby režimu představovaly v Petrově případě jen zlomek jeho činnosti – přinejmenším stejnou měrou, jako se staral o vlastní klid, se Petr snažil dávat druhým lidem dobro a činit pro ně samé krásné věci. To se netýkalo pouze jeho práce, v níž navazoval spolupráci se střední pedagogickou či zdravotní školou, odhaloval a rozvíjel talenty učňů, vedl je po odborné i lidské stránce. Věnoval se také svým koníčkům – po absolvování výtvarné školy totiž organizoval různé kroužky; dále se seznámil se základy pantomimy a té se pak celý život věnoval; účinkoval v divadle Kruh, jež o víkendech uvádělo představení pro dětské publikum; pořádal výlety a plesy; nakonec si ještě pořídil vlastní diskotékovou aparaturu, začal nabízet přehrávky a vystupoval na nejrůznějších soukromých akcích a oslavách.

Lépe se ptát a poslouchat než soudit

Petr zkrátka dělal řadu věcí, které po něm nikdo výslovně nežádal a do nichž se snad ani pouštět nemusel, kdyby sám nechtěl. Kde ale vedla hranice mezi tím, co si člověk dovolit mohl a za co by už byl trestán? To nikde stanoveno nebylo a v současnosti se to už teprve těžko odhaduje. Zazlíval by snad Petrovi někdo, že pro učně zařídil výtvarný kroužek? Má se mu dnes vyčítat, že stejně jako všichni lidé z jeho okolí zachovával vůči režimu poslušnost? A zašel příliš daleko, když v dílně připravoval velké výzdoby na oslavu 1. máje, výročí konce druhé světové války, Velké říjnové socialistické revoluce a Vítězného února nebo návštěvy delegací z východního bloku? Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Respektive existuje, ale jen za cenu zjednodušení a nepochopení… Možná by tedy bylo správnější nehledat za každou cenu odpověď, ale spíše se ptát, poslouchat a pochopit dilemata, která už v naší zemi jsou a snad i zůstanou minulostí.

„Jak se blížil první máj, nejdříve jsem udělal výzdobu celého učiliště,“ líčí Petr Pospěch. „Sám jsem vymýšlel a psal hesla a divím se, že jsem nikdy nešlápl vedle. Časem si na mě totiž na učilišti zvykli a při přípravě prvomájových transparentů jsem dostal volnou ruku. Čekal jsem, že se jednou vzbouřím, napíšu na nějaký transparent nesmysl a ze školy mě vyhodí. Ale co bych pak dělal? Kam bych se dostal? Měl jsem rodinu a povinnosti. Nevyplatilo by se mi to. Nedalo se nic dělat. Tak jsme vyrobili transparenty, udělal se průvod. Platilo, že kdo stojí na chodníku, nemiluje republiku. Účast byla povinná pro mistry i pro učně. Vyslechli jsme si projev nějakého potentáta a v řadě jsme dvě a půl hodiny pochodovali přes celé město. Nakonec jsem obětavě sehnal dva hloupé učně, ti se mnou zůstali a společně jsme všechny věci odnesli a schovali.“

Přinejmenším jedno se Petrově taktice přiznat musí: slavila úspěch. Režim dal Petrovi skutečně pokoj a on až do roku 1989, kdy si kvůli nemoci z povolání musel hledat jiné místo, pracoval s hornickými učni. Poslední léta před důchodem Petr Pospěch učil na strojní průmyslové škole v Ostravě - Vítkovicích; školu téhož zaměření přitom za svého mládí vystudoval v Karviné jen s odřenýma ušima, v průběhu let ovšem získal praxi ve více oborech a tu mohl dále předávat studentům. Po revoluci tak Petr de facto nastoupil na stejný post, který dříve zastával jeho otec; ten ještě v osmdesáti učil na průmyslových školách v Karviné, v Ostravě i Havířově a těšil se výborné pověsti; lidé z Dolu Československé armády jej nadále zdravili slovy „dobrý den, pane závodní“ a po sametové revoluci, jíž se dočkal ve velmi pokročilém věku, se mu dostalo rehabilitace. Když umíral, bylo mu rovných šestadevadesát let.

• Witness story in project Memory of nations (in co-production with Czech television) (Vít Pokorný)