Lucie Poppová (* 1961)

Tanky jsme viděli na polských hranicích už před 21. srpnem 1968

• narodila se v roce 1961 v Nepomuku, vyrůstala v Praze

• v srpnu 1968 byla svědkem invaze vojsk Varšavské smlouvy

• v září 1968 s rodiči emigrovala do Holandska

• do České republiky se vrátila v polovině 90. let

Lucie Poppová se narodila v roce 1961 v Nepomuku, ale s rodinou žila v Praze. Tatínek pracoval jako geodet, a tak vzpomíná, že léto 1968 s maminkou a bratrem trávili v přírodě v maringotce poblíž tatínkovy terénní práce, aby mohla být o prázdninách rodina společně.

Invaze

„Vzpomínám, že už od mých čtyř let nám nad hlavou létaly dvouplošníky, a později jsem se dozvěděla, že už tehdy šlo o přípravu na invazi,“ říká Lucie Poppová.

V létě 1968 rodina odjela na krátkou dovolenou do Polska, kde viděla na hranicích připravené tanky. „Zajímalo nás to a dozvěděli jsme se, že tanky jsou připraveny vtrhnout do Československa. Tatínek tomu nemohl uvěřit,“ vzpomíná.

Reálná invaze přišla brzy poté. „Jeli jsme s tátou na nákup, když jsme najednou viděli tanky. Byla jsem šokovaná, těžké stroje dělaly do asfaltu rýhy, necítila jsem se bezpečně a plakala jsem.“

Emigrace

Po návratu z prázdnin Lucie Poppová nastoupila do druhé třídy. „Někdy v té době jsme měli jít se školou do průvodu s mávátky poklonkovat Rusům a maminka mě s bráškou nechtěla pustit. Brečeli jsme, že chceme taky, a tak když přešel průvod, vběhli rodiče na ulici, posbírali pár praporků a my s bráchou jsme s nimi běhali kolem jídelního stolu a byli jsme spokojení, vzpomíná s úsměvem.

Lucie Poppová nebyla ve škole ani měsíc, když věci dostaly rychlý spád. „Každý člen rodiny si sbalil jeden kufr a vyrazili jsme přes Rakousko do Holandska, zatímco babička zůstala v Praze. Nejhorší situace v mém životě nastala, když jsme museli v Rakousku do lágru. Neměli jsme pyžama, vyfasovali jsme šedivé píchavé deky a v tom jsme museli tři dny spát.“

Holandsko

Po několika dnech pokračovali vlakem do Holandska, kde otec dostal práci a děti nastoupily do školy.

„První den mi ve škole učitelka řekla něco holandsky a já pochopila, že si mám sednout na stůl, což jsem udělala. Učitelku to rozesmálo. Slovo, které zní ‚stůl‘, u nich totiž znamená židle,“ vzpomíná se smíchem na první kontakt s novým jazykem Lucie Poppová. Děti si v Holandsku zvykly rychle, žily přítomností a o dění v Československu se nestaraly. Pamětnice ale vnímala, že rodiče nesou situaci psychicky špatně. Babička jim psala smutné zprávy, například o upálení Jana Palacha.

Na pokraji dospělosti se pamětnice chtěla podívat za babičkou do Československa. V dopisu ji prosila, aby jí pomohla vyplnit česky žádost o vstup do země, ale když otevřela její odpověď, dočetla se: „‚Moje vnučka Lucie Poppová v žádném případě nikdy nechce žádat o vstup do ČSSR.‘ Napsala to v opačném duchu, než jsem si přála. Měla o mě strach.“

Rodiče Lucie Poppové totiž podle tehdejších zákonů své děti zavlekli do zahraničí, v nepřítomnosti byli odsouzeni k odnětí svobody, a kdyby se vrátili, zavřeli by je. Babička měla o vnučku z pochopitelných důvodů obavy.

Návrat do vlasti

V roce 1990 se pamětnici narodila dcera. „Zvláštní bylo, že dcera odmítala mluvit holandsky. Byla jsem s ní na různých vyšetřeních, odmítala mluvit.“ V devadesátých letech začali Lucii Poppovou navštěvovat příbuzní a ona se s nimi poprvé od roku 1968 podívala do Československa. „Dcera tam začala spontánně mluvit česky a její slovní zásoba se rychle rozšiřovala. Když jsme se vrátili do Holandska, opět odmítala mluvit holandsky. Bylo jí téměř šest, a tak jsem se rozhodla, že se vrátíme do Čech a ona zde nastoupí do školy,“ říká Lucie Poppová, která se usadila v Nepomuku u Plzně. Její dcera v Čechách bez problémů zahájila školní docházku a nakonec vystudovala magisterský obor.

• Witness story in project Memory of Nations on the road (Petra Verzichová)