MUDr. Tomáš Petrák

• „My jsme tam chodili v lesích ve Skotsku, sbírali jsme houby, protože Angličani se strašně bojí hub, že jsou jedovaté. U silnice jsme nasbírali pytel. Stopem nás vzala taková věkovitá paní, a když jsme hovořili, kdo, co jsme, a řekli jsme, že jsme z Československa, tak říká: ‚Tam se něco včera stalo. To snad není možný.’ Ono bylo dvaadvacátého srpna. Takže jsme dojeli do nejbližšího youth hostelu, tam jsme pod dohledem ostatních, kteří se dívali, jestli neumřeme, snědli houby. Ráno jsme dojeli do Glasgow a odpoledne na hranice Londýna. Takže třiadvacátého pozdě odpoledne jsme se před sovětským vyslanectvím zúčastnili veliké manifestace.“

• „Druhý, třetí den, devatenáctého, spíš dvacátého jsem něco pronesl proti bývalému režimu. Už to mi stáhlo hrdlo, že jsem myslel, že to špatně dopadne. Stál jsem vedle kamarádky, sestry z chirurgie, která tenkrát v sedmdesátých letech za minimálně nepříznivý počin seděla. Říkal jsem jí: ‚Jaké je to v kriminále?‘ A ona říkala: ‚Děsný, to nechtěj.‘ Ale nedalo mi to, takže jsem tam vystoupil. Relativně brzo jsem byl protagonista, nebo jeden z protagonistů, abych se nedělal výrazně lepším, Občanského fóra, které se tu ustavilo velmi brzo potom.“

• „Kamarádovi rodiče nám volali, ať nejezdíme. Moje nám volali, ať se vrátíme, že jsou staří, a co tam budou dělat. Takže jsme pořád mudrovali a za týden jsme se rozhodli, že oba nejsme na to žít v cizině. Ti rodiče nás pochopitelně potřebovali. Ještě jsme asi čtyři dny strávili v Paříži, protože jsme si říkali: ‚Krucinál, není to šílený vrátit se do toho?’ V té době se ale hodně lidí vracelo, takže jsme přijeli někdy zkraje října.“

• 1

Roudnice nad Labem, 10.12.2021

media recorded in project Příběhy našich sousedů
  • 2

Roudnice nad Labem, 21.01.2022

Lidé jsou dobří

Tomáš Petrák (50. léta)
photo: Archiv pamětníka

Tomáš Petrák se narodil 12. února 1947 v Praze-Bubenči. Dětství prožil se svou mladší sestrou a rodiči ve Všenorech u Prahy, odkud pocházel jeho otec. Základní školu Tomáš navštěvoval v Dobřichovicích. Po maturitě na gymnáziu nastoupil na lékařskou fakultu v Praze. V létě roku 1968 po ukončení druhého ročníku vysoké školy podnikl Tomáš s kamarádem cestu po západní Evropě. Ve Skotsku ho 22. srpna zastihla zpráva o invazi Varšavské smlouvy do Československa. V Londýně protestoval proti invazi před sovětskou ambasádou. Několik týdnů strávil ve Velké Británii a Francii. Poté se rozhodl vrátit do okupovaného Československa. Po zdárném dokončení vysokoškolského studia se Tomáš odstěhoval do Jablonce nad Nisou, kde pracoval na gynekologicko-porodnickém oddělení v tamní nemocnici. Později působil v nemocnici v Litoměřicích a v Roudnici nad Labem. Během sametové revoluce se v Roudnici nad Labem angažoval při vzniku místního Občanského fóra. V roce 2022 byl členem roudnického zastupitelstva a věnoval se Sokolu.