Josef Odvárka (* 1936)

Naší zbraní je Boží slovo a naší vysílačkou modlitba

• rodina praktikujících protestantů se šesti dětmi

• otec František Odvárka (1908–1989) pracoval jako kovář

• rodina se účastnila křesťanských shromáždění

• 8. prosince 1959 otec zatčen a vzat do vazby

• 9. března 1960 otec odsouzen za podvracení republiky a protistátní činnost ve vykonstruovaném procesu

• součástí trestu byla konfiskace majetku a ztráta zaměstnání

• listopad 1968 žádost o rehabilitaci a odškodnění, zamítnuta

• 1989 František Odvárka zemřel

• Josef Odvárka žije ve Dvoře Králové

Být dobrým křesťanem je rozvracením státu

Komunistická moc z principu brojila proti všemu, co nemohla plně kontrolovat. Za závadné a stát ohrožující se v padesátých letech minulého století považovalo i scházení se souvěrci. To se zobrazilo na osudu mnoha rodin a v rámci procesu s křesťanskou skupinou zažil perzekuci svého otce Františka Odvárky jeho syn Josef Odvárka, který spolu s manželkou o otcově zatčení a věznění vypráví.

František Odvárka se narodil 16. listopadu 1908, měl osm sourozenců, vyučil se kovářem a černým řemeslem se živil až do 8. prosince roku 1959, kdy byl zatčen. Tou dobou měl s manželkou šest dětí, z nichž nejmladšímu bylo deset let a tehdy čtyřiadvacetiletý syn Josef se již znal se svou budoucí paní, se kterou měli před svatbou.

„Tenkrát udělali zátah na celou naši křesťanskou skupinu. Přišel jsem domů a ptal se: ‚Co se tady stalo?‘ ‚Byla tady domovní prohlídka a tatínka rovnou zatkli,‘ dozvěděl jsem se,“ vypráví Josef Odvárka.

Znamenalo to, že František Odvárka strávil několik měsíců ve vazbě a ve vězení v dolech ve Rtyni, dokud byl propuštěn díky amnestii. Doma mezitím zůstala samotná paní Odvárková se čtyřmi malými dětmi, vidět svého muže se jí podařilo až na druhý pokus o návštěvu a při soudu a jedinou útěchou jí byla víra v Boha a dopisy manžela z vězení. K pokusům vidět manžela se váže podobná zkušenost paní Skalické, manželky spoluodsouzeného Radka Skalického, která se čtyřmi dětmi přijela do Hradce Králové přímo na Štědrý den a trvala na své žádosti vidět manžela, dokud jí nebylo vyhověno.

Vzorní rodiče potrestáni

Soudní líčení bylo domluvenou fraškou s falešnými svědky, jak bylo v padesátých letech obvyklé. František Odvárka byl obviněn spolu se čtyřmi dalšími souvěrci (Vlastimil Cyprián, Radko Skalický, Josef Hysek a Josef Kašpar) z podvracení republiky a protistátní činnosti. Ta spočívala v nedovoleném setkávání a shromažďování věřících – nedovoleném proto, že skupina se odmítla setkávat pod dohledem přiděleného vedoucího. Jako důkazní materiál se četly vyňaté statě z Bible. (Například: „Chraňte své děti před pochybnou zábavou!“) Prokurátor hřímal: „Co vlastně jste chtěli z těch dětí vychovat?“ Paradoxní je, že ještě měsíc před zatčením Františka Odvárky byla jeho manželka vyznamenána jako vzorná matka šesti dětí. Soud se odehrával v Hradci Králové a rozsudky o nepodmíněných trestech oznámil soudce Aksamit. Spolu se ztrátou svobody to znamenalo rovněž propadnutí veškerého majetku státu. Odvárkovi tak přišli o kovárnu a o veškeré vybavení, Josef Kašpar o rozsáhlou knihovnu, Hyskovi o pekařství.

Předpisy víry

Před zákazem v roce 1953 měly schůzky věřících již dlouhou tradici od dvacátých let. Josef Odvárka vzpomíná, jak jeden z bratří podnikl cestu ze Dvora Králové do Trutnova k církevnímu referentovi, aby požádal o povolení schůzek. Požadavek přiděleného vedoucího, který by prý kontroloval, zda věřící dodržují předpisy, nemohli z podstaty své víry přijmout. „Máme své vlastní předpisy od Boha, je psáno, že lépe je poslouchati Boha než lidi, věřící si mají být vždy rovni, a proto na to bratři nemohli přistoupit,“ vysvětluje Josef Odvárka.

Dopisy z polívkového sanatoria

Milá Mařenko,

musím Ti také pár slov napsat, protože vím, že duše Tvá je smutná a chvílemi Tě tíseň a stesk přepadá, ono když jsme někoho zde měli rádi, tak potom odloučení je tak těžké, ale když se zahledíme k výšinám, tak se nám ulehčí, neboť bez vůle Boží se nám to nestalo a On se v ničem nemýlí, ještě to přinese užitek pro věčnost, i tady to může posloužit mnohému, Pán Ježíš nás cvičí a zkouší naši víru, zdali mu věrni zůstaneme v dobách dobrých i zlých.

(Úryvek z dopisu Františka Odvárky manželce z vězení.)

Z několika dopisů, které si manželé za necelého půl roku posílali, vysvítá neuvěřitelná morální síla a statečnost. Dopisy jsou psány obyčejnou tužkou a opatřeny parafou referenta, který kontroloval jejich obsah. Povolení písemného styku obsahovalo oznámení o uvalení vazby Františka Odvárky. Svému věznění po návratu prý přezdíval pobyt v polívkovém sanatoriu a jeho paní Marie ani děti nikdy neslyšely ani slovo stížnosti či žehrání na osud. „Tatínek o vězení skoro nikdy nemluvil, on taky nesměl, jen letmo se zmínil o pobytu na samotce a nějakém bachaři, který mu na samovazbě nedovoloval si ani sednout se slovy: ‚Choďte tady a přemýšlejte o své trestné činnosti!‘“ říká jeho syn Josef Odvárka. Nezapomenutelný svým chováním gestapáka byl pak ještě z dolu u Rtyně bachař jménem Novotný. Doznání ve vazbě před soudem prý nikdo ani nevyžadoval.

Nevěř, co říkají lidi!

V jiném dopise František Odvárka píše: „Nevěř, co říkají lidi!“ U soudu totiž zaznělo svědectví, že u Odvárkových se našly zbraně a vysílačky. „Ale nač by nám to bylo? Naší zbraní je Boží slovo a naší vysílačkou modlitba,“ diví se dodnes Josef Odvárka. Bylo těžké snažit se žít jako dřív mezi sousedy a přáteli, o nichž nemůžete vědět, zda udání o nedovoleném shromažďování a falešné svědectví neposkytli zrovna oni. „Jedna známá byla dva dny vyslýchána, dokud nepodepsala, že k nám přestane chodit,“ podotýká paní Odvárková. Někteří známí přecházeli na druhou stranu ulice, když se se zbylými členy rodiny potkali. Mimochodem, paní Odvárková, rozená Berezová, byla původně z katolické rodiny a její styky s rodinami protestantské víry nesla její matka zpočátku velmi nelibě. „Maminka povídala tenkrát panu faráři, jaké má se mnou trápení, že chodím k Hyskům. A pan farář jí říkal, že Hyskovi jsou hodní lidi: ‚Buďte ráda, že má holka vůbec o víru zájem, copak nevidíte, co se teď děje?‘“ vzpomíná paní Odvárková na dobu, kdy jí bylo asi třináct let a chodila do sousedství fary na návštěvu k Hyskovým, kde se seznámila se svým budoucím manželem.

Z kovárny do prádelny

Snad větším trestem než několikaměsíční ztráta svobody bylo pro Františka Odvárku to, že nemohl pracovat v kovářském řemesle. Zatímco dříve měl k dispozici ve své dílně, kterou sám postavil, i dělníky, od nynějška se na ně mohl chodit jenom dívat, stejně jako na stroje, které také vyrobil a jež propadly státu. Za války koval koně, opravoval vozy, vyráběl první vozy na pneumatikách, prostě věnoval se řemeslu, které člověk musí milovat, aby mu mohl rozumět, a po propuštění byl zaměstnán v komunálních službách a později i s manželkou v městské prádelně.

V roce 1968 vešlo v platnost ustanovení, kterým se povolovalo shromažďování osob a spolků. Touto dobou uplatňovali bývalí političtí vězni padesátých let žádosti o rehabilitaci, stejně tak učinil i František Odvárka, režim však začal záhy znovu tuhnout a žádost nebyla vyslyšena, a to ani spolupodaná žádost o navrácení zkonfiskovaného majetku. „Mezitím se to totiž otočilo a tatínek zůstal dalších deset let v podmínce.“ Svobody ve vlasti a navrácení cti a majetku se František Odvárka již nedočkal, zemřel půl roku před revolucí, v roce 1989. „Maminka se dožila devětaosmdesáti let a převratu se dočkala. Po něm naší rodině vrátili v restituci kovárnu ve strašném stavu,“ vyprávějí manželé Odvárkovi. Veškeré nastalé křivdy oba vnímají jako něco, co z vyššího Božího hlediska mělo svůj význam.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Iva Chvojková Růžičková)