Václav Novák

• „Tak jsme tam přišli a přijely další nákladní vozidla, který přivezly vojenský materiál a potraviny a tyhlety věci na to zásobování. Všechno to tam stálo u toho kláštera. Začli vyhánět ty řádové sestry. Se vším možným. Nakládali je na vojenská auta a odváželi je někam pryč, ani jsme nevěděli kam. Takže vlastně začalo to ubytování úplně od začátku. Vozila se tam sláma, slamníky, takže jsme si museli nacpat slamníky, pak zase přivezli po nějaký době i postele, železné. Takže my jsme si museli sami všecko připravovat. Polní kuchyně byla venku, vařila pro nás jídla a tyhlety věci, abychom vůbec mohli existovat. Viděl jsem, jak vlastně vyháněli ty sestry, že jim nedovolili, když některá si něco zapomněla na pokoji, třeba obrázek nebo něco, že jim nedovolili ani se vrátit. Popadli je, brutálně je naložili a odváželi. Některé plakaly, některé křičely, abatyše, to si úplně umím představit, je pořád bránila, vzpírala se, ale nebylo jim to nic platné. Možná tři čtyři hodiny to trvalo, ta akce, samotné vystěhování. A pak jsme se začali zařizovat, protože jsem měl stavební průmyslovku a byl jsem podporučík, udělali ze mě velitele čety, takže jsem se účastnil celé té přípravy. Takže jsem viděl třeba v kapli, kde se udělalo z kaple, v jedné sklad potravin vojenských, kde se dostávaly tisíce a tisíce konzerv vojenských a tyhlety věci. Do druhé kaple se naskládala munice.“

• 1

Ústí nad Labem, 23.08.2013

media recorded in project Soutěž Příběhy 20. století

Chtěl jsem být vždy nejlepší, ale mé úsilí srážely roční prověrky

Václav Novák
Václav Novák

Václav Novák se narodil v květnu roku 1928 v Teplicích. Vystudoval dvouletou stavební průmyslovou školu, na kterou po roce 1945 navázal studiem na Vyšší stavební průmyslové škole v Děčíně. Povinnou vojenskou službu absolvoval v Ostrově nad Ohří a v Chebu. Byl svědkem vyhnání řádových sester z kláštera v Ostrově nad Ohří, který se vzápětí proměnil ve vojenské kasárny. Pamětníkův syn po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1969 emigroval do Holandska. Václav Novák se celý svůj profesní život věnoval občanské a bytové výstavbě v Severočeském kraji, začínal jako mistr a posléze vykonával funkci vedoucího výroby na generálním ředitelství Pozemních staveb. Po roce 1990 založil vlastní firmu zabývající se bytovou výstavbou.