Helga Nejedlová (* 1934)

Kantoři se k nám ze smíšených rodin chovali slušně

• pamatuje si na začátek druhé světové války i válečné období

• po konci války se musela učit česky

• téměř celý život pracovala na poště

Narodila jsem se v době krize

Helga Nejedlová, rozená Brzobohatá, se narodila 30. července 1934 v Lučanech nad Nisou. Tatínek Otakar byl malířem pokojů. Její maminka se jmenovala Alžběta, živila se jako textilní dělnice a pocházela z Liberce. Byla sice Češka, ale mluvila německy, což po válce způsobilo rodině nepříjemnosti. A protože Helga trávila většinu času s maminkou, mluvila také jen německy a po válce jí chvíli trvalo, než se český jazyk naučila.

Na dětství ale vzpomíná Helga moc ráda, i přesto že se narodila do nesnadné doby. „Narodila jsem se v době krize, kdy nebyla moc práce a rodiče měli dost potíže,“ vzpomíná. Její tatínek musel změnit zaměstnání, protože hodně lidí už u Čecha nechtělo nechat malovat, a tak se dal na broušení knoflíků a rumplování.

První vzpomínky má Helga spojené s obdobím kolem podpisu Mnichovské dohody a začátku druhé světové války. „První vzpomínku mám, když mi byly čtyři roky, a sice v osmatřicátým roce. […] Na spořitelně, myslím, že to bylo 28. října, visela česká vlajka a přijeli Němci s německou vlajkou s hákovým křížem, shodili tu českou vlajku a pověsili tam německou vlajku. To pamatuju. A pak mám paměť na 1. září, když začala válka s Polskem na Westerplatte, tak tady byly na štaci u školy tanky, děla a vojsko. A děti mohly lízt po všem možným, hlavně kluci, ty to zajímalo.“

Půl roku jsme ve škole seděly a nerozuměly česky

Válku přečkala s rodiči podobně jako další obyvatelé. Tatínek se dozvídal zprávy od souseda, který poslouchal zahraniční rozhlas – Londýn a Moskvu. Malá Helga měla zakázáno cokoliv z toho říkat a nerada také vzpomíná na povinné zatemňování oken. „My měli třináct oken v brusírně, to zatemňování bylo hrozný.“ Když se mamince podařilo sehnat bílou mouku a upekla z ní buchtu, nesměla s ní Helga chodit ven. To aby nikdo nevěděl, že mají doma bílou mouku.

Ke konci války se Helga s rodiči přestěhovala na Šumavu, kde už od roku 1944 chodila do dívčí školy. „Půl roku jsme tam seděly a nerozuměly jsme česky. Tak jsme holt poslouchaly a učily se látku nazpaměť. Všichni kantoři se k nám ze smíšených rodin chovali velice slušně,“ dodává. Až tedy na jednoho učitele, který se vrátil z koncentračního tábora a když něco Helga nebo její spolužačky nevěděly, křičel: „Němci ven!“

Její maminka musela také chvíli nosit bílou pásku a řada kamarádek byla odsunuta. Nejsmutnější osud z rodiny měla maminčina sestra, která na konci války přišla o syna i o manžela.

Manžel veksloval, kupoval bony

Po dívčí škole chodila Helga do roku 1949 na měšťanku a pak pokračovala dva roky na obchodní škole. Snad nejtěžší okamžik v životě pro ni nastal na konci 40. let, kdy se její rodiče rozvedli. „To byla největší rána, ztratit rodiče, domov.“

Po studiích začala Helga pracovat v cestovní kanceláři a po roce a půl nastoupila na mateřskou. Se svým budoucím manželem se seznámila ve čtrnácti letech v autobuse cestou do školy. Její muž pracoval jako řidič generálního ředitele bižuterní firmy, a i díky častému cestování po republice uměl sehnat spoustu věcí. „Manžel měl potíže každou chvíli, koupil asi deset balíčků kafe, někdo to udal a musel kvůli tomu na bezpečnost,“ vzpomíná. O manžela měla tak Helga neustále strach, „že ho zavřou. Nebyl absolutně straník, pro politiku neměl vůbec pochopení, veksloval, kupoval bony, aby mohl dětem něco koupit v Tuzexu“. Helga po návratu z rodičovské pracovala 45 let na poště a svou práci měla ráda.

Nějaký pluh a všechno nepokosený, hrozný

V roce 1989 šla Helga i s manželem do důchodu a dostali poukázku na cestu do Sovětského svazu. Z některých věcí, které viděli, byli značně rozčarovaní. „Když jsme jeli z Kyjeva do Leningradu vlakem, to jste neviděli, ty pole. Sem tam nějaká chaloupka, ale ty chaloupky byly nakloněný podle větru. A nějakej pluh a nepokosený všechno. Bylo to hrozný. V Leningradu to bylo krásný. A v Moskvě i na Lermontovově univerzitě, všechno jsme si mohli prohlídnout. Ale když jsme viděli, jak mužský choděj s aktovčičkama a v uniformách a ženský přidávaly na stavbách anebo zametaly chodníky, tak jsme říkali, že to není v pořádku.“

Helga vychovala dvě dcery a dnes (2022) má již dospělá pravnoučata. Celý život se řídila heslem: „Co nechceš, aby ti druzí činili, nečiň ty jim.“ Mladým lidem vzkazuje, aby se drželi pravdy, chovali se slušně a svojí přičinlivostí se měli dobře.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Terezie Vavroušková)