Mgr. Ivan Mynář

• „Vzpomínám si, že listopad u nás probíhal dvojkolejně. Jednak byly první demonstrace na náměstí, v jejichž čele stál Mirek Urban a další lidé, kteří chodili po dva nebo tři dny na náměstí. Tato shromáždění měla malou účast. Bylo tam pár lidí. Pak někoho napadalo, asi Ivana Junáška, že bychom se měli propojit. Mirek Urban a další přišli ke mně do sklepa, kam jinam, a tam se setkala ta linie z náměstí, řekněme lidová, s tou intelektuální. A tito lidé pak utvořili koordinační centrum.“

• „Založili jsme koordinační centrum a museli jsme zajistit spoustu věcí. Třeba ať se neskartují svazky StB. To měl na starosti Mirek Urban. Já jsem měl ze začátku na starosti školství a měl jsem přesvědčit kantory, aby se už nebáli. A bylo potřeba vyměnit spoustu lidí. Proběhly kulaté stoly s komunistickými představiteli městského národního výboru a dalších úřadů. A co si pamatuji jako zásadní problém, kromě toho, že jsem byl celé dny mimo domov, že chyběli lidé. Ti, kteří byli spjati s režimem, museli odejít. Ale kdo na jejich místa? Sehnat slušného, charakterního člověka s příslušnou odborností byl strašný problém, který jsme pořád řešili.“

• „Jeden ze základních problémů, který jsme řešili, byl, jestli zrušit komunistickou stranu. Názor na to nebyl jednotný. Přiznám se, že ani já jsem nebyl pro. Naivně jsme se domnívali, že komunisté vymřou. Nevymřeli. Druhý argument byl ten, že se extremisté stáhnou do jiných stran a že vzniknou nové strany. Pravdou je, že jich moc nevzniklo. Jenom to KSČ zůstalo zachováno. Navíc jsem jasně cítil, že pro ten zákaz není společenská objednávka. Lidé to tenkrát nechtěli. Tady bylo milion straníků. Ale jsou chvíle, kdy si říkám, že jsme je měli zakázat, že jsem udělal chybu.“

• 1

v Ostravě, 20.08.2019

media recorded in project Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj

Prohlédl jsem, že v listopadu 1989 nešlo lidem až tak o svobodu, ale o to, aby se měli lépe

Ivan Mynář / 1989
Ivan Mynář / 1989

Ivan Mynář se narodil 1. července 1950 ve Valašském Meziříčí. Velkou část dětství prožil ve Zdounkách u Kroměříže. Po maturitě na vizovickém gymnáziu vystudoval češtinu a filozofii na filozofické fakultě v Brně. V letech 1974 až 1990 učil na gymnáziu v Novém Jičíně. V tamním centru pro mládež J-klub uváděl výstavy a koncerty umělců alternativní scény. Podepsal petici Několik vět. V listopadu 1989 patřil v Novém Jičíně k zakládajícím členům Občanského fóra a k aktivním účastníkům politického převratu ve městě. V letech 1990 až 1992 byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění za Občanské fórum, později za Občanské hnutí. Po skončení mandátu se vrátil na novojičínské gymnázium. Koncem 90. let se přestěhoval na polosamotu do Valašské Bystřice a začal učit na gymnáziu v Rožnově pod Radhoštěm.