Dagmar Millerová

• „Jela jsem z Mnichova Hradiště. Ve Strážišti je velká zatáčka, do které není vidět, a proto je tam zrcadlo, které ale bylo zamlžené. Byl říjen a na krajnicích byl poprašek sněhu. Zařadila jsem za dvě a jela jsem podél zdi, podél domu, který tam je. A najednou se proti mně vyřítil ZIL. Ty zily měly na kolech takové náboje, které vyčuhovaly do silnice. A tak mi rozpáraly auto od předního blatníku až k zadním dveřím. To jsme měli škodovku stovku. Vystoupil důstojník a já chtěla zavolat policii. Důstojník mi řekl, ať nikoho nevolám, že za chvíli pojedou zpět, a odjeli. Bylo to v roce 1986. Byla tam paní, která to celé viděla, a ta zavolala policii. Když přijeli policisté, tak řekli, že už ty vojáky nikdy neuvidím. Tak sepsali protokol, paní potvrdila, že to viděla. Tak jsem jela domů a říkala jsem si, že si na ně počkám, protože určitě pojedou zpátky kolem nás. Tak jsem si na ně počkala u silnice. Zastavila jsem je a důstojník vyběhl ven. Ptal se, jestli jsem to ohlásila policistům. Řekla jsem, že ano, ale že číslo auta jsem neznala. Prosil, ať to nechám tak být, že by ho potrestali deportací do Sovětského svazu. Tam prý pak nemají lehký život. Souhlasila jsem. Řekl, že bydlí v Mimoni, představil se a slíbil, že pokud budu cokoli potřebovat, tak že mi cokoli přiveze. To bylo v době, kdy vojáci začali obchodovat s lidmi.“

• „Když bylo holce tak osm, klukovi dvanáct. Jo, oni jsou tak čtyři roky od sebe. To pamatuji, jako by to bylo dneska, že to bylo před hlavickou poutí a oni přišli domu a tak pitomě se chechtali a já se ptala, co provedli. Že prý nic. Holka byla ukecanější nebo kluk, já nevím a já jsem jim řekla, aby do sebe nešťouchali a řekli, co se stalo. Že prý si něco schovali a přikryli to slámou. Co jste si kde schovali, co jste si přikryli slámou? No, maminko, u toho sloupu, jak máme. My ho máme na kraji pozemku mezi JZD a naším. Tam se něco zakoptilo, tak jsme se tam šli podívat, ona tam je bomba, tak jsme si ji přikryli. Já jí řekla: Já vás přerazím, Dášeno, domu! Raduno, mazej k sousedům, ať zavolá soused pyrotechnikům, protože my jsme neměli telefon. Taková ta cvičná bomba to byla, ono by to asi nevybuchlo. Ale kdyby se do toho chtěli třeba podívat, tak možná. Přijel pyrotechnik, ten se na to šel podívat, bombu chytil, přijel nějakým gazikem a hodil ji dozadu do úložného prostoru. Asi by nás to bylo nezabilo, když s tím tak hodil, ale možná kdyby se do toho děti šťouraly.“

• „V noci najednou jeden blesk, druhý blesk, bylo jich vždy deset. To letadlo ale nebylo slyšet, když letělo, a pak přišlo deset ran, protože světlo je rychlejší než zvuk. No, tak jsem si řekla, že už zase blázní. No, tak to víte, okna se oklepávaly, kyt ze skel vypadával, měli jsme i prasklou zeď.“

• 1

Vystrkov, 21.10.2021

Život s okupanty v Ralsku: benzin za hubičku, hospoda zbořená tankem

Pamětnice v roce 1954
photo: archiv pamětníka

Dagmar Millerová, rozená Panírková, se narodila v roce 1951 v Praze. Krátce po narození se odstěhovala s matkou do Čečkovic ke svému strýci, který vlastnil hospodářství. V roce 1954 otec ukončil povinnou vojenskou službu a našel si práci v pivovaru ve Svijanech. Od roku 1954 žila rodina v bytě na svijanském zámku. Dagmar se vyučila brusičem skla v Turnově na Liberecku. V roce 1972 se vdala a odstěhovala se do domu rodiny svého manžela Radoslava Millera ve Vystrkově. Život poblíž vojenského prostoru Ralsko doprovázela řada incidentů s okupačními sovětskými vojsky. Šlo například o zbloudilé rakety, které dopadaly na území obce, nebo o obchodování s benzinem. Pamětnice se nikdy o politiku příliš nezajímala. Dagmar má dvě děti a dnes, v důchodovém věku, žije stále ve Vystrkově.