Věra Milcherová (* 1924)

Dokud člověk žije, musí umět pomáhat. Jedině to znamená být člověkem.

• matka pravděpodobně emigrovala

• válečné osudy nezjištěny

• 60. léta - snad emigrace do Švédska

• žije v domově seniorů na Hagiboru

Příběh letošní devadesátnice, paní Věry Milcherové, rozené Byšické, nemůže začít obvyklým připomenutím životních dat pamětníka a jeho rodinného zázemí nebo vzpomínkou na dětství. Hodinový rozhovor, který paní Milcherová laskavě poskytla během projektu natáčení pamětníků v domově seniorů židovské obce na pražském Hagiboru, se těmito důležitými momenty v životě pamětníka zabýval, vedl jej zkušený terapeut, který paní Věru zná. Přesto většina míst, dat a aktérů událostí i jejich chronologie zůstává nejasná, mírně p(r)opletená, a tak můžeme pouze z náznaků tušit, co se v životě paní Věry stalo. Protihráčem pamětnice, a nutno přiznat, že silnějším, je paměť a nemoc. Milosrdně zahalí tušené rány, zklamání a krutosti, které ji v životě potkaly, jindy pootevře dveře milejším vzpomínkám na šťastnější období a skoro se rozletí při hovoru na témata pamětnici nejbližší – malování, četbu, psaní poezie.

Nepřísluší mi rekonstrukce života paní Věry, ale z naznačeného, částečně dodatečně zjištěného, můžeme snad říci, že paní Věra pochází ze smíšené německo-židovské rodiny. Vyrůstala na statku patřícímu rodu Lobkowitzů, který její otec v okolí Mělníka spravoval. Otec pravděpodobně zemřel ještě před začátkem války za nevyjasněných okolností, snad byl zastřelen, matka později s novým partnerem emigrovala, stejně jako bratr. O osudech paní Věry za války se můžeme pouze dohadovat – z náznaků v jejím vyprávění prožila temnou dobu. Krátce po válce možná žila v Izraeli, později nejspíš ve Švédsku.

Toto vše paradoxně ale není to nejpodstatnější na jejím vyprávění. Ačkoli z jejího hlasu zaznívají a často se opakují slova tíseň, krutost, zklamání, bolest, přesto její vyprávění přináší inspirativní a povznášející poselství, jednoduše vyslovené – nebýt lhostejný. Paní Věra je přesvědčená, že posláním člověka je pomoc druhým, ochota a připravenost nabídnout a podat pomocnou ruku slabším, naprostý opak lhostejnosti. Sama se těší z každodenních maličkostí a snaží se pomoci druhým, byť tou pomocí může být „pouhý“ úsměv a laskavé slovo. I to přispívá k její velké duševní vyrovnanosti, klidu a pohodě, pocitu prospěšnosti a užitečnosti, který je vítaným pomocníkem proti rezignaci a smutku, častým u mnohem mladších lidí, než je paní Věra. Paměť může člověka zradit, milosrdně mu zahalit dávno prožité útrapy, vědomí o prožitém a jeho kontinuita se kamsi ztratí. Podstatné je, že paní Věra neztratila víru v člověka ani v Boha. Kdyby se její odhodlaností a ochotou pomáhat inspiroval alespoň každý desátý člověk, na světě už by se snad ani nedalo žít lépe.

• Witness story in project Memory of nations (in co-production with Czech television) (Andrea Jelínková)