Miroslav Matějka (* 1932  †︎ 2020)

Buďte rád, že to byly jen tři roky, uslyšel po politickém procesu gymnazista

• 1943-1950 studium na Státním reálném gymnáziu v Litomyšli

• v létě 1949 se zapojil do aktivit studentské skupiny ATA v Litomyšli

• den před maturitou vyloučen ze školy na základě podezření z protistátní činnosti

• 16. 9. 1950 zatčen Státní bezpečností a předán do soudní vazby v Chrudimi

• 11. 10. 1950 odsouzen v rámci monstrprocesu proti rektoru F. A. Stříteskému jako mladistvý ke třem letům odnětí svobody

• v roce 1952 propuštěn po dvaceti měsících na svobodu

• 1951-1953 dvouletá základní vojenská služba

• účast při odsunu sovětských vojsk a vyklízení muničního skladu v Květné u Poličky

• zemřel 6. prosince 2020

Doplněk k příběhu Miroslava Matějky

Miroslav Matějka, narozen v roce 1932 jako syn zemědělce v Morašicích

Miroslav Matějka se v roce 1990 stal členem komise pro odsun sovětské armády z muničního skladu v Květné u Poličky, kde žije. V tomto největším skladu Střední skupiny vojsk s velitelstvím v Milovicích bylo celkově uskladněno 56.000 tun munice (prameny na internetu uvádějí 65.000 tun, např. http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/pasportizace_lokalit/$FILE/OES-Lokality_SA_dislokace_def-20090708.pdf - pozn. Dosoudil). Pro nedostatek místa se zpočátku skladovala i v dřevěných bednách složených pod širým nebem do pyramid, později v obavách z možného výbuchu, například po úderu blesku, pro ni byly budovány klecové klecové hromosvody na principu Faradayovy klece, a také prefabrikované ocelokolny. Kolem skladu byl také vytvořen vysoký zemní val z hlíny a dalšího stavebního odpadu z okolí, který dosahoval několikametrové výšky. Místní lidé s cizími vojáky vcelku vycházeli bez potíží, i když kontakty byly jen občasné, měli však obavy z exploze munice, která by zničila nejen Květnou, ale údajně i nedaleké město Svitavy a zčásti i Poličku. Po dohodě o odsunu sovětských vojsk z Československa začal spolu s dalšími členy komise vyjednávat o vyklizení skladu, zpočátku však naráželi na neochotu velitelů. Teprve po příchodu nového velitele, veterána z války v Afghánistánu, se podařilo vyjednat harmonogram odsunu. Pro odvoz munice bylo nutné od Československých státních drah získat celkem 2800 vagonů. Ty byly postupně přistavovány na nádraží v Květné, nakládány a odváženy, což trvalo zhruba půl roku, na podzim roku 1990 byl sklad prázdný. Na prohlídku přijel i předseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk Michael Kocáb. Po odchodu sovětských vojáků bylo vybavení areálu značně rozkradeno, a to údajně i lidmi z širšího okolí. Sklad poté převzala československá armády s velitelem podplukovníkem Tomáškem, modernizovala jej a dodnes slouží pro armádní účely