Mgr. Zdeněk Mareš (* 1948)

Šťastně ztracené záznamy

• vyloučen ze studií pro politickou nespolehlivost

• studium dokončil v Českých Budějovicích

• pracoval ve školství

• od 80. let se věnuje programování

Z padesátých let si Zdeněk Mareš dodnes uchovává dětskou vzpomínku na dědečka, upoutaného na vozík. Jako malý netušil, proč tomu tak je. „Později už jsem kousek rozumu měl a dával jsem si dohromady, co se asi stalo.“

Lidé se báli mluvit i před dětmi

Dětství a mládí ve středočeském městečku Votice bylo období plné venkovních her, fotbalu, rybaření a sportu. Co se děje ve světě mimo jeho rodinu příliš neřešil, vybavuje si ale všudypřítomnou komunistickou propagandu, plakáty plné hesel a to, že se lidé báli udavačů i mezi svými nejbližšími. „Všude byly rudý hvězdy, nápisy ‚Ať žije KSČ‘ a nedalo se tomu uniknout. Lidé se báli mluvit, třeba i před dětmi, aby pak ve svý nevědomosti něco neplácly ve škole.“

Jeho dědeček patřil mezi úspěšné živnostníky. Ve Voticích provozoval dvě drogerie a vlastnil tři domy. Když o veškerý majetek i podnikání v padesátých letech přišel, byl to pro něj příliš velký šok. Následovala mozková mrtvice a dědeček strávil zbytek života odkázán na pomoc rodiny.

Lidí, kteří přišli o celý majetek nebo živnost, byla řada a většina z nich propadla naprosté beznaději. „Do třídy se mnou chodil nějakej Karel. Jeho otec tam vybudoval hospodu, kterou mu sebrali, a on se druhej den na půdě oběsil. Takže my jsme šli do první třídy a Karel šel jako sirotek.“ Stejně fatální zásah do života obyvatel znamenala i takzvaná měnová reforma z června roku 1953.

Nechtěl nás zabít, jen postrašit

Uvolněnou atmosféru jara roku 1968 prožíval již při studiích vysoké školy v Praze. „V celým národě byla taková radostná nálada. Očekávání něčeho konečně lepšího, než bylo doteď.“ Srpnový vpád vojsk Varšavské smlouvy ho zastihl na prázdninách ve Voticích. S kamarády pozoroval na náměstí přijíždějící tanky a lidé v davu se neubránili emocím. Směrem k tankům hrozili pěstmi a pokřikovali.

„Vtom z jednoho tanku vylezl voják, vytáhl samopal a spustil dávku. Ne do nás, záměrně nad nás. Nechtěl nás zabít, jen postrašit. To jsme hned nevěděli, tak jsme zajeli do škarpy a počkali, až přejedou.“ Odpor proti okupaci Zdeněk Mareš vyjádřil i o rok později, kdy už proti demonstrantům zasahovaly československé bezpečnostní složky.

Při jedné z demonstrací v srpnu roku 1969 byl spolu s dalšími dvěma spolužáky zadržen policí a převezen k výslechu. Ačkoliv nebyli obviněni, strávili u výslechu tři dny. „No a výslechy probíhaly jak slovně, tak i s pendrekama, taky jsem jich pár chytil. Předávali si nás mezi sebou, občas nás dali do cely a pak všechno od začátku.“ Ze tří spolužáků policisté žádné zásadní informace nedostali. Nebylo ani nic, co by jim řekli. Po třech dnech byli propuštěni a záznam putoval k vedení školy. Zdeňka Mareše vyloučili ze studia Matematicko-fyzikální a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Důvod - politická nespolehlivost.

Ztracené záznamy

Zdeněk Mareš přesto vysokoškolská studia dokončil. Měl štěstí na vstřícného zaměstnance na studijním oddělení. „Poradil mi, ať se přihlásím na nějakou školu, o kterou nemám zájem. On tam pošle mé záznamy o důvodu mého vyloučení. Potom ať se přihlásím na školu, kterou dostudovat chci, a můj záznam se mezitím ztratí. Slíbil, že se o to postará.“ Jako zázrakem vše vyšlo tak, jak vedoucí studijního oddělení vymyslel, a Zdeněk Mareš mohl dostudovat v Českých Budějovicích.

Po ukončení vysoké školy nastoupil na rok povinné vojenské služby. I díky ztraceným záznamům o politické nespolehlivosti se mu podařilo dosáhnout hodnosti podporučíka. Po ukončení vojny byl veden mezi záložníky a v průběhu let dosáhl hodnosti kapitána v záloze.

Od katedry k počítačům

Ve vyprávění Zdeňka Mareše je znát letitá učitelská zkušenost. Své vzpomínky doplňuje i mnoha postřehy a historickými vsuvkami. Kariéru učitele ale v druhé polovině osmdesátých let opustil. Vadilo mu politické vměšování do výuky. „Víc záleželo na tom, jak máme udělanou nástěnku, než co studenty učíme.“ U vzdělávání ale zůstal. Zachytil nastupující dobu počítačů a informatiky. Absolvoval kurz programování a programováním se i živil. Nějaký čas také učil studenty vysokých škol, ale i dospělé, jak pracovat s tehdejší novinkou - s počítačem.

Rok 1989 ho zastihl jako zaměstnance Výzkumného ústavu psychiatrie v Bohnicích. V té době měl už rodinu a politickou změnu vítal jako příležitost pro tolik nutné změny.  Je rád, že dnes máme demokracii, jenom trochu pokroucenou.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Tereza Hunalová)