Květoslava Málková (* 1944)

Kdyby u nás někdy udělali domovní prohlídku, tak mě zavřou

• po svatbě se přestěhovala s manželem do Pardubic

• účastnila se ilegálního náboženského života

• opisovala a šířila zakázanou literaturu svědků Jehovových

• v roce 1998 navštívila centrálu a sjezd svědků v USA

Květoslava Málková přišla na svět na Slovensku těsně před vypuknutím Slovenského národního povstání. Narodila se 7. srpna 1944 v obci Diaková v okrese Martin. Maminka Pavla pocházela ze zemědělské rodiny, naproti tomu rodina tatínka Eugena patřila k těm “bohatším” rodinám na Liptově. Rodiče darovali kolem roku 1938 svému synovi dům s obchodem.

Díky tomu rodina nestrádala až do roku 1948, roku znárodňování a tvoření jednotných rolnických družstev (JRD). Tam dědeček Květy nikdy nevstoupil a kvůli tomu ho v obci prý “neměli moc rádi”. Květa vzpomíná, jak dědeček jako mladý odjel za vytouženou svobodou s nejstarším synem do Kanady, kam mířilo na počátku 20. století mnoho našich obyvatel s vidinou lepšího života. Tam pracoval jako dřevorubec v horách, protože uměl s koňským povozem a posléze se vrátil pro celou rodinu zpátky do vlasti. V rodné zemi si to však rozmyslel a tehdy téměř čtrnáctiletého syna v Kanadě ponechal. Jediné spojení mezi nimi byl tehdy dopisní papír.

Květa pochází ze tří dětí a celá její rodina se hlásila k luteránské evangelické církvi, jinak řečeno také k Evangeliu augsburského vyznání.

První setkání s Jehovou

Rodina byla tedy velmi pobožná a zejména maminka často četla Bibli. Zejména z tohoto důvodu oba rodiče po druhé světové válce, vychovávajíce malou Květu, zaujalo náboženské učení tehdejších Badatelů Bible (později přejmenováno na svědky Jehovovy). S novým učením, které bylo prý známé již před druhou světovou válkou, rodinu seznámil „rodinný kamarád“ z nedaleké vesnice. Tehdy badatelé chodili od domu k domu a také se jim přezdívalo „pionýři“. Vzpomínky Květy na dětství tedy směřují k návštěvám onoho kamaráda, kdy se sestrou musely být potichu a poslouchat výklad Bible. Ke svědkům se však rodiče (bez Květy) přidali až později.

Rok 1948, kromě znárodňování a zakládání zemědělských družstev, znamenal pro Badatele Bible dobu strachu a tajností. „Rodinný kamarád“ a zároveň svědek Jehovův skončil ve vězení, protože režim svědky oficiálně zakázal a tatínek Květy dokonce na oko vstoupil do strany, i když podle vzpomínek poslouchal často Svobodnou Evropu, ale chtěl, aby jeho děti měly alespoň maturitu. Květa si vybavuje, že se dokonce v 50. letech kamarádil s bývalým majitelem firmy na nábytek - Samuelem Bibzou: „Ten patřil do skupinky, která organizovala nějaký převrat. A naši se s nimi kamarádili. Ale pravděpodobně se o tom tatínkovi nezmínil, protože tatínka nezačali pronásledovat. Ale tady pak ten Bibza byl potom v Turanech, na zpracování dřeva tam byla veliká firma, Žingur a Nusák, a ti byli popravení, protože se na to přišlo. A tatínek vůbec nebyl ani u žádného výslechu a dokonce vzpomínal, že byli ještě u nich na návštěvě večer, než Bibzu vzali.“

Jako osmnáctiletá ve vojenském útvaru

Oproti rodičům neměla Květa v náboženských otázkách tolik jasno. V mládí se nijak nezapojovala do činnosti u svědků Jehovových a měla svobodnou volbu. Co ji však velmi ovlivnilo, bylo první zaměstnání v osmnácti letech na Oravě ve vojenském útvaru. Práci v kanceláři útvaru dělala čtyři roky a poznala zde i svého budoucího manžela z Čech. V práci pozorovala „ideály“ tehdejší komunistické elity a lidskou nemravnost. Ani to ji však zatím úplně nepřesvědčilo o tom, že by se měla ke svědkům a jejich svátostem také připojit.

V době velkého kulturního a společenského uvolnění v 60. letech dokonce v rámci malé formy s názvem Poezie a jazz, kterou tvořila ona a vojáci, recitovala slavné americké básníky beat generation - Jacka Kerouacka a Allena Ginsberga. Recitace totiž měla velmi ráda už od dětství. Na úryvek jedné z básní si dokonce vzpomíná: „Snad jen že Kerouac a já, snad jen můj kamarád, plný heroinové múzy ví, proč hrám blues.“

K rodičům v té době jezdila pouze na soboty a maminka na tu dobu vždy sjednala i jiné svědky. Květa jeden rok také studovala dálkově elektrotechnickou školu, ale po prvním ročníku skončila, tak jako v roce 1966 s vysokou školou ekonomickou.

Vlastní cesta ke svědkům a křest

Manžel odešel z vojny do civilu v roce 1964, a to rovnou do rodných Pardubic. Otec Květy tehdy vážně onemocněl - diagnóza zněla polycystické ledviny a nezhoubný nádor na mozku. Péče pro tyto pacienty nebyla v 60. letech taková, jako je dnes, a tak v roce 1965 otec Květy zemřel. Zrovna se slavil Nový rok a Květa pobývala v Krkonoších. Zpráva se k ní dostala pozdě, a proto se bohužel nemohla zúčastnit tatínkova pohřbu. Smrt tatínka jí otřásla a znovu otevřela náboženské otázky, začala se tedy hlouběji zabývat učením svědků Jehovových.

V roce 1965 se s manželem vzali, proběhlo stěhování do Pardubic a za Květou začali chodit ostatní „bratři“. Vlastní křest podstoupila o tři roky později ponořením do vody, a to přesně 9. května památného roku 1968. Manžel se naproti tomu nikdy svědkem Jehovovým nestal, ale učení neodsuzuje, prý se pouze vymezuje vůči katolickému vyznání. V novém městě začala pamětnice pracovat na nádraží jako mzdová účetní.

Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa zastihla mladou rodinu na dovolené v Rumunsku - ostatní totiž zprávy poslouchali pomocí tranzistoráku, a tak se vědělo, co se děje. V jednu chvíli je také napadlo odjet do Jugoslávie a emigrovat, ale nakonec od toho upustili, především kvůli rodině. Cestou zpátky domů museli projet uzavřené hranice, absolvovali prohlídku a na nádraží v Brně viděli svíčky za již padlé oběti.

I přes emocionální otřes ale následně v práci Květa odmítla podepsat souhlas s invazí. Také manžel, který vstoupil během studií do komunistické strany, z ní chtěl vystoupit: „Nechtěli ho pustit, hledali, jestli na něj něco nemají.“ Nakonec ale povolili. V roce 1971 odešla Květa na mateřskou dovolenou.

Svědkové a šíření zakázané literatury

Svědkové Jehovovi praktikovali svou víru v komunistickém režimu ilegálně. Scházeli se v menších skupinkách (maximálně deset osob) v domácnostech jiných bratrů a sester, kde studovali Bibli a vedle toho také přepisovali časopis Strážná věž: „Literatura se nedovážela tak jako dnes. Tehdy přišel třeba mikrofilm a tam byla nahraná Strážná věž nafocená, a teď to naši bratři tajně v nějakých zařízeních ofotili ve formátu fotky, každou stránku. No a pak byli písaři na stroji, kteří to opisovali na tzv. papír pro leteckou poštu. A to jsme celé balíky kupovali najednou, a to jsem opisovala taky. Najednou do psacího stroje jsem si dala dvanáct výtisků a mezi to kopíráky ještě. Muselo se dobře, trošku silou, aby to bylo vidět, třeba ten poslední výtisk.“

Květa se tedy také aktivně zapojila do šíření časopisu, doma měli k opisování všelijaké pomůcky a vymoženosti. Sama k tomu říká: „Kdyby u nás někdy udělali domovní prohlídku, tak nás zavřou.“ Strach měla nikoliv ze samotného držení, ale z toho, že by nemohla vidět své děti. Domovní prohlídka se její rodině možná, podle pamětnice, vyhnula i z toho důvodu, že její manžel sám nebyl svědek Jehovův a ona sama pro komunistický režim nepředstavovala takovou hrozbu: „Asi si říkali, když jsem nestáhla ani manžela...“

Výslechy do noci

Kritickým rokem, jak vzpomíná, byl pro svědky v Pardubicích a Chrudimi rok 1982. Přípravy na odjezd na dovolenou u moře přerušila událost u rodiny Makovských na Višňovce, kde se scházela početná skupinka svědků. Na ty si posléze počkala StB a vyslýchala je do dlouhých pozdních hodin, maminky s dětmi nevyjímaje. Květa v té době navštěvovala jinou skupinu svědků, ale všichni se navzájem znali.

Koncem 80. let se začala literatura svědků šířit také tzv. cyklostylem (jinak mimeografem), což byl historický předchůdce moderních kopírek a tiskáren, o čemž prý pojednává kniha Byl jsem manažerem ilegální továrny od Herberta Adamyho. Mezi svědky existovalo v případě zadržení nepsané pravidlo nezmiňovat se u výslechů o druhých bratrech a sestrách.

Kulturní šok přišel s návštěvou sousedního Polska v roce 1989, ještě krátce před sametovou revolucí. Tam probíhal velký sjezd svědků, což samozřejmě nikdo nesměl vědět, a tak jeli s dcerami jako turisté. Kvůli kontrolám si s sebou nemohli vzít Bibli ani sborníky, nazpátek ale přeci jen něco propašovali, jak ale, to už si paní Květa nevzpomíná. Pamatuje si však, jaká úleva byla mluvit zcela otevřeně a nebát se přitom následků, to ji dojímalo.

Bible a pravda, to je moje krédo

Jen o pár měsíců později šla Květa po pardubické třídě Míru a slyšela zvonění klíčů před divadlem - dění sametové revoluce dorazilo i do Pardubic. V roce 1991 proběhl u nás první sjezd svědků Jehovových a v roce 1998 se pamětnici naskytla možnost odletět v rámci Mezinárodního sjezdu do vzdálené Ameriky. Kromě sjezdu v Pontiacu (Michigan) navštívila i tiskárny ve Wallkillu, Detroitu, centru v Michiganu a jedno z již neexistujících ústředí v New Yorku s názvem Watchtower. Vzpomíná, že když budovy v New Yorku prodávali, museli pod nimi zasypat podzemní chodby. Ty totiž vedly od centrály k jiné centrále a usnadňovaly tak chod centra. Na Ameriku Květa vzpomíná ráda, především na čistotu v zařízeních a na americkou rodinu, u které byla ubytována. Tuto cestu si hradil každý ze svých peněz, a tak jich jelo z Pardubic pouze pár.

Přímou šikanu ze strany obyčejných lidí Květa nezažila, upozorňuje však na dnešní nepříznivou situaci zatýkání svědků v Rusku a vzpomíná na jeden nepříjemný zážitek s policejním strážníkem po roce 1989. Ten jí (opravdu velmi přesvědčen) tvrdil, že „svědkové Jehovovi se nechávali zavírat do vězení, aby tam hlásali svou víru“. To Květa odmítá a vychází přitom ze své dlouholeté zkušenosti a působení v této organizaci.

Jako motto na závěr praví: „Snad jen to, že lidi by se měli obrátit k tomu, co je zapsáno v Bibli, tedy konkrétně v tom Novém Zákoně, v tom křesťanském, protože to je základ křesťanského učení. Nikdy by podle toho učení nemělo dojít k válce, k nenávisti, k tomu, co se děje - k pedofilii, k zabíjení, k teroristickým útokům. A skutečně, držet se pravdy, té pravdy, za kterou třeba zemřel Jan Hus. Té biblické pravdy. Protože lidé si navymýšlí tolik všemožných teorií, vytvoří spoustu všelijakých náboženských skupin, náboženských sekt, o nás taky říkají, že jsme sekta, ale to my nejsme. Sekta je skupina lidí, která většinou jde za člověkem, a člověk odejde a sekta zanikne. Takže my nejsme žádná sekta, protože jdeme za biblickým, nebo tím učením, které zavedl Ježíš Kristus, když byl na Zemi. Takže držet se pravdy, a pravda je ubohá a v Bibli. Ježíš v jednom výroku říká: ‘Tvé slovo je pravda.’ Takže Bible a pravda, to je krédo moje.“

• Witness story in project Příběhy regionu - HRK REG ED (Anna Sedláková)