Josef Lněnička (* 1930)

Když jsem slyšel, jak jeden komunista mluví se sousedkou, tak jsem si řekl: Počkej, ty dědku, já ti něco předvedu!

• narozen 11. 4. 1930 v Budislavi

• 1946-1949: studium na potravinářské škole v Litomyšli (nedokončil kvůli zatčení)

• 1948: založil s kamarády protikomunistickou skupinu

• 1949: skupina podnikla několik akcí na zastrašení komunistických funkcionářů a opatřila si zbraně

• září 1949: všichni členové zatčeni a vyslýcháni StB v Pardubicích

• říjen 1950: monstrproces s tzv. budislavskými Jánošíky - Lněnička odsouzen na 20 let

• 1949-1957: vězněn v Pardubicích, V Chrudimi, v Plzni-Borech, Mírově, Valdicích-Kartouzích, v Ilavě a v Leopoldově, na Tmavém dole ve Rtyni v Podkrkonoší

• 1957-1968: pracoval jako civilní zaměstnanec na Tmavém dole

• 1968: odešel do Vídně

• 1969: návrat do Československa

• 1969-1981: pracoval jako řezník a uzenář

• 1981: emigrace do USA

Josef Lněnička (*1930)

Přepis telefonního rozhovoru redaktora Mikuláše Kroupy s panem Josefem Lněničkou z prosince roku 2010

Mikuláš Kroupa: Dobrý den. Tady je Mikuláš Kroupa. Já volám z České republiky, z Prahy. Já jsem redaktor Českého rozhlasu a pracuju s Adamem Hradílkem. On se Vámi setkal a natáčel Vaše vyprávění. Myslíte, že bych se Vás mohl zeptat ještě na pár doplňujících otázek?

Josef Lněnička: Jistě.

Mikuláš Kroupa: Někteří Vaši přátelé, jako je pan Křivka nebo Dočekal a další z té vaší skupiny říkají, že se o Vás šíří taková věc, že jste v kriminále byl v nějakém  kontaktu se Státní bezpečností nebo s bachaři.

Josef Lněnička: To není pravda. Šíří se to, já jsem něco taky slyšel, ale nic jsem nikdy… Já jsem pracoval v dolech jedenáct roků.

Mikuláš Kroupa: Já jsem se chtěl zeptat na Václava Teplého, to je katolický kněz, salesián, který seděl v pardubické vyšetřovně a prý seděl s Vámi.

Josef Lněnička: Já to jméno znám a osobně.

Mikuláš Kroupa: Bylo to ve vyšetřovně v roce 1955 v Pardubicích.

Josef Lněnička: Teplý?

Josef Lněnička: Vladimír Teplý, známý od Pardubic, že?

Mikuláš Kroupa: Ano.

Josef Lněnička: No a co má s ním být?

Mikuláš Kroupa: No, on právě říká, že se domnívá, že jste prý říkal vyšetřovatelům informace, které Vám říkal v té cele..

Josef Lněnička: Ne, nic jsem neříkal. On mi nic neřekl, vždyť to byl mladý chlapec… To byli tři bratři Teplí z Rovně.

Mikuláš Kroupa: My jsme hledali v archivech a našli jsme, že jste byl veden jako agent pod krycím jménem Zelenka.

Josef Lněnička: Není to pravda. Já teda o tom nic nevím… krycí jméno Zelenka mně vůbec není známo.

Mikuláš Kroupa: Někteří Vaši někdejší spoluvězni říkali, že Vás viděli obdělávat zahrádku nějakého dozorce.

Josef Lněnička: Jo, to říkali. Já jsem byl v dole a já jsem v životě na zahradě nebyl. Jedině v Rozích jsem byl na zahradě, tam jsem pracoval.

Mikuláš Kroupa: Oni Vám samozřejmě nic nevyčítají, ale že Vás Státní bezpečnost nějakým způsobem mohla vydírat.

Josef Lněnička: Mě nikdo nevydíral. Ale já k Vám mám jednu prosbu. Mně ministerstvo vnitra napsalo, že dostanu peníze, že teď se dává jednorázová odměna za vězení, a oni mně nic zatím neposlali.

Mikuláš Kroupa: Tak to já nevím, ani jak to zařídit, bohužel, ale můžu se třeba někde o tom zmínit. Nicméně, Vy tedy vlastně zcela vylučujete to, že by z Vás nějak Státní bezpečnost dostávala nějaké informace v době výkonu trestu?

Josef Lněnička: Já jsem nikomu nic neudělal, nikomu. Nikomu jsem nic nevykládal… a najednou za dvacet let se objeví takováhle věc.

Mikuláš Kroupa: Já vím, že je to nepříjemné, ale ono se to tak říká mezi některými lidmi, ale jak říkám, nikdo Vám to nevyčítá nebo nikdo to neříká ve zlém, ale šíří se tady taková informace o tom, že jste to byl právě Vy, kdo potom hodně mluvil v té vyšetřovně, když Vás zatkli, že Vás příliš mučili.

Josef Lněnička: Dostál to všechno splácal, Dostál to všechno zavinil, Dostál všude nejvíc mluvil a psal zvlášť dopisy a všechno. Já jsem se ničeho nedopustil.

Mikuláš Kroupa:  Jde ještě o to, oni Vás fackovali při tom zatýkání před ostatními, až Vám tekla z uší krev, jak jste vyprávěl…

Josef Lněnička: Ano.

Mikuláš Kroupa: To bylo veliké ponížení před Vašimi ostatními přáteli. Jak jste se s tím vyrovnával?

Josef Lněnička: Těžko… Děravé uši, škoda mluvit. Já jsem (nesrozumitelné) 14. září.

Mikuláš Kroupa: Nezlobte se, že jsem takhle telefonoval, já jsem si to potřeboval jenom ujasnit.

Josef Lněnička: Naopak. Já jsem rád, že se někdo ozval. Naopak. Prosím Vás, opravdu, nějak se to jméno Zelenka zřejmě lepí, já nevím. Je to k smíchu.

Mikuláš Kroupa: Vy jste měl dokonce označení jako agent 231, píše se v těch archivech.

Josef Lněnička: To oni si tam mohli napsat, co chtěli, že jsem agent 231.

Mikuláš Kroupa: Taková podrobná hlášení jsou tam k dispozici, která jsme objevili v případu toho Václava Teplého. Tam jsou hlášení i několikrát denně.

Josef Lněnička: Nic jsem nehlásil. Teplýho pamatuju. Byli tři bratři, dva vlastně vlastenci, to je pravda, ale já nic nepamatuju, že bych já něco o nich hlásil.

Mikuláš Kroupa: Já bych Vám mohl krátce jenom odcitovat některé věci, které jsou v tom archivu k nalezení.

Josef Lněnička: Ano, můžete.

Mikuláš Kroupa: (cituje) 22. března roku 1955, Václav Teplý včera, když přišel od výslechu, byl delší dobu zamyšlen a potom se rozhovořil, že jak to vypadá, tak velmi těžko se bude z toho vysekávat, protože u výslechu o propuštění z vazby nebylo nic řečeno. Teplý se z toho celý třásl, může prý tady zůstat, na to prý nedal celou námahu do studií, aby nakonec byl tady.

23. března 1955, Václav Teplý, když se v poledne vrátil od výslechu, tak ani slovo nepromluvil a jen chodil chvíli po cele. Potom si sednul a hlavu dal do dlaní a stále o něčem přemýšlel, zatímco rukama si nervózně třel spánky, a občas bylo na něm vidět, že je hodně rozrušen, což se projevovalo tím, že trhal hlavou. Potom zase začal chodit a teprve po chvíli prohlásil, že je to asi marné se odvolávat, že už do toho padá, ale neřekl zase do čeho. (konec citátu)

Takovéhle další podrobnosti, často ten agent vystupuje v množném čísle: „Nám to ještě neřekl.“ Atd. Jako by byl skutečně součástí toho vyšetřování Václava Teplého. Jsou to agenturní protokoly spolupracovníka pod krycím jménem Zelenka a pan Teplý se domnívá, že nikdo jiný to nemohl být než právě Vy, který jste tam s ním byl.

Josef Lněnička: Tam bylo, tam bylo nás víc, ale jméno slyším vůbec v životě poprvé. To Vám může říct každej ledacos, to je bez debaty. Tohle je teda vrchol, tohleto ovzduší.

Mikuláš Kroupa: Ono to je vlastně uváděný tak, že to je vlastně agent jménem Lněnička, my jsme právě přemýšleli, jestli nemohlo dojít k záměně jmen, ale vlastně všechno poukazuje přímo na Vás.

Josef Lněnička: To je zajímavý. Teplýho pamatuju dobře, velmi dobře pamatuju Václava Teplýho a bratry jeho taky. Pepíčka… to byl jeho bratr.

Mikuláš Kroupa: Vzpomínáte si na ten březen 1955, jak jste tam s tím Teplým byl?

Josef Lněnička: Jméno si pamatuju, ale datum ne.

Mikuláš Kroupa: A jaký to byl člověk, Václav Teplý?

Josef Lněnička: Za tu krátkou dobu člověk nepozná lidi, že. A každýmu se… kdyby bylo známo… kdo to všechno byl nebo co to je. Prosím Vás pěkně, pane redaktore, Vy máte moje telefonní číslo a adresu?

Mikuláš Kroupa: Ano, adresu také. Já bych hrozně rád za Vámi nějak přijel nebo, ale je to strašná dálka…

Josef Lněnička: Rád Vás uvidím, já špatně chodím, mně je osmdesát roků, ale rád s každým pohovořím. (Josef Lněnička žije v Baltimoru v USA, pozn. ed.)

Mikuláš Kroupa: Za to jsem hrozně vděčný. Jak jsme pátrali po tom příběhu z Budislavi, tak jsme mapovali ty jednotlivé příběhy a z toho vzešlo, že jste se v tom kriminále pravděpodobně nějakým způsobem asi zlomil, nedokážeme to vysvětlit, ale podle všech archivů i podle výpovědí svědků jste nějakým způsobem spolupracoval s těmi dozorci.

Josef Lněnička: Nespolupracoval jsem vůbec s dozorci! Naopak jsem byl disciplinárně potrestanej, zřejmě na Mírově jsem byl ve strašný díře, nachladl jsem se…

Mikuláš Kroupa: Podle nás Vás začali využívat až nějak později, zvláště v těch Pardubicích, v těch vyšetřovnách, vyšetřovacích vazbách.

Josef Lněnička: Já jsem byl odsouzený 7. října 1950 v Litomyšli.

Mikuláš Kroupa: Jak si vysvětlujete, že jste byl v roce 1955 zpátky odvezen do těch Pardubic?

Josef Lněnička: Já nevím, já jsem byl potom v Leopoldově. Normálně nařídili eskortu, více nás jelo z Leopoldova pryč.

Mikuláš Kroupa: A proč myslíte, že jste byl vlastně na cele s člověkem, který nebyl ještě odsouzen?

Josef Lněnička: To mi je záhada, protože jsem každýmu říkal: „Já jsem odsouzenej na dvacet let.“

Mikuláš Kroupa: Tak já Vám moc děkuju za rozhovor.

Josef Lněnička: Já Vám taky děkuju.

Mikuláš Kroupa: Na shledanou.

Josef Lněnička: Rád Vás tady uvidím.

Pozn. Podle svazku uloženého v Archivu bezpečnostních složek byli u Václava Teplého dva agenti: Zelenka (č. 231) a Lněnička (č. 203). Lněnička měl být nejdříve u Josefa Teplého (bratra Václava) a pak u Václava.

Přepis telefonického rozhovoru zpracoval Vladimír Kadlec, 18. 12. 2010

(přepis byl stylisticky upravován)