Antonín Lagryn

• „Ty maringotky, to vzali Cikánům, tam dávali mrtvé. To mi říkal táta, že tam viděl svoji mámu, jak ležela na té haldě těch mrtvol, přes okno, a nemohl k ní jít. A pohřbívalo se tam vestoje, ty mrtvé. Vykopali šachtu a na nohy je stavěli. A když umřeli tátovi rodiče – a zrovna dva tátovi bratranci dělali ty hrobníky – a [táta jim] říkal: ‚Snad jsi nepohřbil moji mámu tak, jak...‘ – ‚Ne, já jsem je položil tak na rovno.‘ To mi táta vykládal.“

• „Pak jsme neměli ani koně ani traktor a kočovali jsme. A víte jak? Zastavili jsme náklaďák. Chlapi vždycky: ‚Hele, tady máš padesát. Vem nás, zapřáhni nás.‘ Tak nás zapřáhl za auto, odvezl nás. A říká: 'Kluci, já jedu jinam.' Odpojil, a: ‚Chytněte si druhýho.‘ Tak jsme čekali na dalšího, kdo nás zase zapojí za peníze. Tak jsme skákali, jo? A tak jsme kočovali. A když jsme jeli daleko, tak jsme odvezli vozy na nádraží, jak cirkusy, naládovalo se to a jeli jsme třeba čtyři pět dní.“

• „Vesničani... Vždycky když jsme přijeli, už tam byli čumilové a koukali: ‚Co je, co je?‘ Říkám: ‚Za náma přijde cirkus. Máme tam velbloudy, koně,‘ tak jsme je oblbovali. Koukali. ‚Jo?!‘ – ‚Chceš svézt?‘ – ‚Jo, necháš mě?‘ – ‚A pučíš mi kolo?‘ Jak mi půjčil kolo, už mě tam celý den neviděl. Už jsem jezdil po lesích, po polích, už jsem byl divokej. A kolikrát jsem přišel k vozu a tam už stála máma s tátou toho kluka nebo i policajt a máma s klackem a už jsem utíkal. Zahodil jsem kolo a davaj do lesa. Kolikrát jsem nepřišel ani domů celou noc od strachu.“

• 1

media recorded in project Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Každý Rom by měl jednou za život vykonat cestu do Osvětimi nebo pouť ke Kali Sáře

Na čundru, 1966
Na čundru, 1966

Antonín Lagryn (řečený Tony) se narodil 17. července 1947 v Chebu rodičům Josefu Lagrynovi (*1903) a Iloně Marii Hauerové (*1923, po válce se určitý čas jmenovala Anežka Laubingerová, později Steinbach) a vyrůstal jako jejich jediný syn. Ze strany matky i otce patří k Sintům (německým kočujícím Romům). Matčina rodina žila v Německu a nebyla za druhé světové války postižena holokaustem. Dva matčini bratři narukovali do wehrmachtu. Pamětníkova matka se živila podomním prodejem a za tuto činnost byla v Sudetech v době protektorátu zatčena a deportována do KT Ravensbrück. Věznění i pochod smrti přežila a po válce se ve Znojmě seznámila s o 20 let starším Josefem, který za války ovdověl. Otec prošel tzv. cikánským táborem v Letech u Písku (zde zahynuli jeho rodiče Willibald Lagrün a Anna Lagrünová), KT Auschwitz-Birkenau (kde zemřela jeho žena Pavlína Šmídová a jejich čtyři děti), KT Buchenwald a KT Mauthausen. Přežil pochod smrti a byl osvobozen Američany. Po válce žil se ženou v pohraničí, v Karlových Varech a Brně. Později, když od něho s malým Tonym odešla, jezdil s Cirkusem Aleš jako hudebník. Se svým synem se otec shledal až v době zákazu kočování, kdy Antonín žil s rodinou otčíma Antonína Weinricha v Berouně. Antonínova matka byla v té době ve výkonu trestu za podomní prodej. Od shledání žil Antonín s otcem v Brně a po letech kočování nastoupil poprvé na delší dobu do jedné školy. Rozdíl a náskok svých vrstevníků se ale nepovedlo vyrovnat. Nakonec absolvoval pět tříd zvláštní školy a kvůli výchovným problémům skončil i v nápravném zařízení pro mladistvé v Brně, později v Novém Jičíně. Roku 1968 vycestoval za rodinou do Německa (na pohřeb). Po 11 měsících se vrátil za svou první ženou a dětmi do Československa, ale podle paragrafu 109 komun. trestního zákona (nepovolené opuštění republiky) skončil ve vězení. V 80. letech se živil jako dělník na stavbách. Po roce 1989 pracoval pro Milana Ščuku. Od roku 1990 se aktivně podílí na připomínání obětí romského holokaustu – roku 1998 se stal jedním ze zakládajících členů Výboru pro odškodnění romského holokaustu v ČR, spolupracuje s brněnským Muzeem romské kultury (MRK), stal se členem poroty pro návrh výtvarné podoby památníku holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Bohaté vzpomínky Antonína Lagryna zachytila Jana Horváthová a jsou součástí archivu MRK v Brně. Roku 2022 žil v Brně na Cejlu.