Věra Kyjovská

• „Vlastně nejmladší bratr, nějaká paní ho udala a oni pro něj přišli. Já jsem byla u babičky v Jinonicích. On už ale byl v práci, protože dělal ve Škodových závodech. No tak když nebyl doma, tak chtěli vědět, kde je, tak babička jim řekla kde. Oni ale potom přišli do těch Škodových závodů. No a tam ho prostě vyzvedli a odvedli ho. Byl nejdřív v Petschkově paláci, tam byl měsíc, a po měsíci ho odvezli právě do toho Mauthausenu a odtamtud už se nevrátil, bylo mu devatenáct let.“

• „A tenkrát, když to začalo, tak babička mě pustila. Tam se nic nevědělo, ale když už jsem pak byla pryč, tak to teď věděli, ale mobily nebyly, nic takového. Tak víte, strach měla, co se se mnou stalo. No a teď já taky doma, teď jsem viděla, že nosili trikolóry, jak se to říká. No tam se hovořilo všelijak, moc jsem tomu nerozuměla. Ale přesto jsem dojela a zpátky jsem čekala na tramvaj, jenomže to už nejelo, tak že půjdu pěšky. Jenomže ono to bylo přece jenom dost daleko a já jsem musela tam v jednom bytě, to byl Ženský domov, místo Ženského domova tam právě byli vojáci. Já jsem jinudy nemohla, než jsem musela předtím přejít. Náhodou se mi to, než jsem ještě takhle začala... když jsme vystoupili, tak oni takhle běželi vojáci a stříleli, tak jsme se schovali, jak jsme mohli.“

• „Potom už bylo po všem, tak strýc, tatínkův bratr, ten pořád, ať jdeme někam jinam. Tatínek nechtěl a on do něj tak dlouho, až se rozhodli, že teda půjdeme. Tak jsme potom byli tady a byli jsme ve Filipově. A tam jsem ještě chodila do školy, protože ve Filipově škola byla jenom do páté třídy a já už jsem musela do Jiříkova, tam už bylo další. Musela jsem mít vždycky devět let, protože jsem devět let neměla, tak jsem ještě potom chodila vlastně ještě do toho jednoročního učebního kurzu.“

• 1

Krásná Lípa, 19.12.2019

Když ho zatkli, tak jsem se odmítla učit německy

Věra Kyjovská v mládí
photo: archiv pamětnice

Věra Kyjovská, rozená Reitmajerová, se narodila 20. března 1934 v Praze. Za války zatkli jejího strýce Jaroslava Reitmajera kvůli tomu, že veřejně kritizoval nacisty a kdosi jej udal. Byl vězněn v Petschkově paláci a v Mauthausenu, kde zemřel ve věku 19 let. Věra prožívala v ulicích Pražské povstání, jako desetiletá dívka zažila boje v ulicích. Po válce s rodiči odešla do pohraničí do obce Filipov ve Šluknovském výběžku. Stala se zdravotnicí, působila u Červeného kříže a později pracovala jako sekretářka v kanceláři.