Josef Kutěj

• „Co se týká takové politické dráhy, tak i můj kotrmelec byl v roce 1968. V době, kdy se jevilo na jaře politické klání, takové se mi aspoň tenkrát jevilo jako příznivé za pana Dubčeka, takže jsem se nechal přesvědčit a vstoupil jsem do Komunistické strany Československa, kde jsem byl zhruba tři týdny, protože když jsem přišel do práce v kotlárně, to je zjednodušeně provoz, ve kterém jsem pracoval, byly najeté ruské tanky. Když jsem to viděl, tak jsem se prostě naježil a odevzdal jsem průkazku. A tím pádem jsem dostal statut vyloučeného ze strany a měl jsem problémy dvacet let.“

• „Výbuch v Černobylu bylo lajdáctví osádky elektrárny, kde samozřejmě vzhledem k tomu, že jsem v tom odboru pracoval, tak jsme se nad tím odborně s kolegy častokrát zamýšleli. V Ostravě jako takové a tady v oblasti Evropy byly zaznamenány měření, kdy to určitě ovlivnilo životní prostředí, ale ne až tak zdravotně, tak jak v místě bližšího okolí. V té době, já to nemám jako ověřené na sobě přímo, ale doporučovalo se nesbírat houby. To znamená houby jako takové vstřebávaly v té době čerstvého období po výbuchu radiaci, takže se nedoporučovalo nějaký čas sbírat, chodit po lese a houbařit. Ale že by to přímo tady v Ostravě ovlivnilo prostředí, to bych tak jako říct nemohl. Ale každopádně z měření, které se publikovaly později, vyplývá, že hodnoty radiace byly vyšší i tady v této oblasti.“

• „V roce 1968 jsem byl vybrán a poslán na studia do Bratislavy, kde jsem vystudoval odbornost svařování, kde jsem potom získal oprávnění jako svářečský inženýr. Zajímavé bylo to, že když jsem jel do Bratislavy, bylo to pro mě cizí město a jel jsem tam 22. srpna. To znamená, vlak měl dvanáct hodin zpoždění, Bratislava byla obležená v té době ruskou armádou. A já jsem šel pěšky v cizím městě podle kolejí na místo, kde jsem měl do Výzkumného ústavu v Bratislavě. V té době to bylo centrum, nebo nejvyšší orgán v Československu pro obor svařování.“

• 1

09.12.2021

Válečné dítě, které se narodilo v krytu

Josef Kutěj
Josef Kutěj

Josef Kutěj se narodil na konci druhé světové války, 6. března roku 1945 v Kroměříži. Na svět přišel v krytu, kde byl s maminkou, když tatínek zatím kopal obranné kanály. Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou ve Vsetíně, na internátě strávil čtyři roky. Poté dostal pracovní umístění do ostravských železáren ve Vítkovicích. V roce 1968 vstoupil do Komunistické strany Československa (KSČ), po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy ji ale opustil. V roce 1972 se oženil, s manželkou vychovali dvě děti. Ve Vítkovicích pracoval 52 let. V roce 2021 žil v Ostravě.