Ludmila Kubíčková (* 1928)

Radost, optimismus a aktivita

• narozena 4. června 1928 v Hluboši u Příbrami

• život v protektorátu

• osvobození Hluboše Rudou armádou v květnu 1945

Ten pohledný mladík je tu už zase pro zmrzlinu! Netrvalo dlouho a galantně nabídl doprovod na vlak. Musel se vrátit na své pracovní místo v Drážďanech. Vyměnili si několik dopisů. Když odjížděl naposledy, slíbila mu Ludmila, že na něho bude čekat. Šeříky osvobození dávno odkvetly a milý nikde. Odhodlala se a vyhledala jeho bratra. Dozvěděla se, že Jan Hausekr zahynul při náletu 7. května 1945.

Mládí ve válce

Ludmila Kubíčková, dívčím jménem Třesohlavá, se narodila 4. června 1928. S rodiči a o tři roky starším bratrem žili v Hluboši u Příbrami. Bydleli v bývalé škole. Tatínek Karel Třesohlavý pracoval v Čeňkově u pecí. Žár, který na pracovišti panoval, způsoboval velkou žízeň a nechuť k jídlu. To mělo za následek pozdější vážné zdravotní komplikace spojené se žaludečními vředy. Maminka s babičkou se staraly o domácnost, slepice a jednu krávu, za protektorátu musela rodina odvádět kontingent mléka i vajec.

Ludmila dojížděla z Bratkovic do Příbrami, kde chodila do měšťanské školy. Po jejím absolvování jí rodiče doporučili, aby si našla nějaké zaměstnání, kde by v klidu přečkala do konce války. Náhodou se stalo, že jedna ze starších kamarádek se vdávala a opouštěla práci v příbramské cukrárně u Tůmů. Ludmilu za sebe doporučila, a tak nastoupila do krámku v Pražské ulici. Manželé Tůmovi si šikovné děvče oblíbili a pracovala u nich dva roky až do konce války. Vzpomíná na strach z náletů a cesty do krytu. Z osvobození vzpomíná na ruské vojáky ubytované v patře rodného domku, v jedné větší místnosti a třech kamrlících jich bydlelo dvacet pět. Vypráví: „Každé ráno šli za maminkou, jeden klepal na dveře a říkal: ‚Mamka, vstavaj, davaj telerjky a krúžky.‘ Chtěli talířky a hrnečky a maminka jim je dala a oni si nahoře vařili.

Po konci války maminka rozhodla, že dcera musí zkusit přijímací zkoušky na rodinnou školu pro ženská povolání. Z dvě stě padesáti uchazeček jich brali devadesát a Ludmila zkouškami prošla. Dva roky do devatenácti let studovala. Vzpomíná na praktické předměty: vaření, šití, navrhování střihů, vyšívání, dívky se učily zeměpis, dějepis, český a ruský jazyk. O prázdninách prodávala zmrzlinu u Tůmů.

Šatičky pro panenky

Po škole přemýšlela, co dál. Nejvíc jí šlo a bavilo ji šití. V novinách našla inzerát volného pracovního místa švadleny v Praze-Jinonicích u Olgy Černovské – výroba módních a kožených předmětů. Přijali ji a Ludmila si s kamarádkou našla podnájem na Smíchově. Práce pamětnici bavila a užívala si ruchu velkoměsta. Prý, samozřejmě ve vší počestnosti, protančila celou Prahu.

Malou firmu s pěti zaměstnanci komunisté po únorovém převratu znárodnili. Zaměstnance zařadili pod výrobní družstvo Plastex Praha v Michalské ulici. Ludmila z části dojížděla do Prahy a z části šila doma. S prací nebyla spokojená. Stalo se, že přijela do Prahy pro zipy, a ty nebyly. Nastavování norem, podle kterých se vyplácela mzda, prý bylo ovlivněné tím, že některým pracovnicím doma pomáhaly maminky a babičky. Pamětnice pracovala sama a vydělala si méně. Seznámila se svým budoucím manželem Josefem Kubíčkem, který během základní vojenské služby vedl kuchyni kasáren zřízených v hlubošském zámku. A tak hledala nové zaměstnání. Ludmilu napadlo nabídnout své služby v Hamiru – továrně na výrobu panenek. Nadšeně ji jako švadlenu přijali. Dva roky šila šaty na panenky.

První automobil

Ludmila se provdala za Josefa Kubíčka hned po ukončení jeho základní vojenské služby v roce 1951. Žili v domku spolu s jejími rodiči. Ti si zetě pro jeho veselou a přátelskou povahu velmi oblíbili. Pracovali spolu na malém hospodářství. Ludmila s Josefem si jako první v Hluboši zakoupili automobil. Dostali poukaz, dlouho čekali a Spartak 440 za 24 800 korun byl jejich. Jezdili i s rodiči na výlety. Za rodinou Josefa do Horní Břízy. K Vltavě rybařit. Často přijížděl z Prahy na návštěvu bratr s paní a dcerami, které si Josef s Ludmilou užívali. Syn Petr se jim narodil až v roce 1960.

Jedni ze sousedů se stěhovali pryč a nabídli jim koupi svého malého domku, využili toho a v roce 1965 se přestěhovali. Ludmile se po mateřské nechtělo vracet do Hamira a našla si práci uklízečky v důstojnické ubytovně na Zdaboři. Pracovala od pěti hodin ráno do půl dvanácté.

Spokojený život

Na pracovní dobu si zvykala dlouho, ale alespoň byla brzo doma a mohla se postarat o syna, tatínka a domácí zvířectvo. Pracovala jako uklízečka osmnáct let až do penze. Manžel pracoval v koněpruské vápence, odjížděl v pondělí a v pátek se vracel. Jako vyučený řezník a uzenář často chodil o víkendech zabíjet. Za pomoc v ROH dostala dvakrát poukaz na zájezd do Sovětského svazu.

Brzy po smrti manžela v roce 2009 Ludmila odešla do domova pro seniory, život v kolektivu jí vyhovuje. Prý ji nedávno napadlo, že si z Hamira, kde strávila tolik let, nevzala panenku na památku. Napsala tedy inzerát do časopisu Periskop s žádostí o nějakou starou panenku ze svého bývalého pracoviště. Nedoufala prý v odpověď. Jaké bylo její překvapení, když se jí sešlo šest krásných panenek, dvě v šatech, které sama šila. Jednu si schovala jen pro sebe a doufá v pravnučku, které ji bude moci darovat.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Jakub Anderle)