Marie Kosinová (* 1936)

Němců se bála, pak s nimi žila pod jednou střechou

• v roce 1947 odvezli tamní Němce k odsunu do Meziměstí

• učila se zednicí v Náchodě

• pracovala v přádelně ve Zbečníku u Hronova, poté v jeslích

• v roce 2022 žila v Broumově

Marii Kosinové bylo v roce 1942 šest let. Maminka ji dovedla do sirotčince do kapucínského kláštera v Opočně, kde se o děti staraly řeholní sestry a kde začala navštěvovat místní školu. „Jednou přišli dva páni v gumákách a kožených kabátech, vzali ředitele, odvedli ho, a už se nevrátil,” popisuje událost, která jí utkvěla v paměti. Jako malá dívka nechápala, co byli páni ve vysokých botách zač, vnímala ale atmosféru plnou strachu.

Když se jednou děti ze sirotčince se sestrami procházely v opočenské oboře, ocitly se uprostřed honičky mezi německými vojáky a partyzány. „Partyzáni a Němci tam lítali přes cestu ověnčení břízami, kdyby nás byli zastřelili, tak bychom nebyli,” vypráví.

Vychovávaly ji řeholní sestry

Marie Kosinová se narodila 30. listopadu 1936 v Hradci Králové. Část dětství prožila v Pulicích v Dobrušce. Měla jednoho bratra. Maminka Anežka Silvanová pracovala v tkalcovně. Pamětnice vzpomíná, jak v době protektorátu na ulici vídala pochodující německé vojáky a jak doma zatemňovali. „Přišel k nám policista, že musíme mít zakryté okno, nebo budeme platit pokutu,“ říká. Maminka se ráda bavila a o pamětnici se hodně starala její babička. Když jí byly tři roky, tatínek je opustil a zřekl se jí. Po babiččině smrti ji maminka odvedla do sirotčince, ale navštěvovala ji tam.

V Opočně musela chodit do kostela a do školy a pomáhat s různými pracemi. Řeholní sestry ale dobře vařily a braly děti na procházky. Pamětnici se u nich docela líbilo. Vybavuje si, jak jednou do batůžku dostali vaječné placky a vydali se pěšky na poutní místo Rokole u Nového Města nad Metují. Němečtí vojáci ve městě ale pořád připomínali, že je válka, a když zazněla siréna, běželi se v klášteře všichni schovat do sklepa. Pamatovala si na hromadu oblečení a věcí na opočenském náměstí, které zřejmě původně patřily židovským obyvatelům a na které bylo zakázáno sahat.

Žili s Němci pod jednou střechou

V roce 1945 si Marii Kosinovou vzala maminka s novým partnerem ze sirotčince domů. Odstěhovali se na statek v Hynčicích, který získali od německé rodiny. „Zpočátku tam s námi ti Němci bydleli, pracovali u nás na poli. Maminka jim musela vařit všelijaké polévky. Byli to hodní Němci,” vzpomíná. Jedli s nimi společně u jednoho stolu. Německých obyvatel žilo ve vsi hodně, pamětnice si vybavuje, že jí jedna německá paní darovala panenku. S německými dětmi také navštěvovala školu a k některým chodila domů.

Továrna byla plná krásných věcí po Němcích

Když začal odsun německých obyvatel z území Československa, odvezli německou rodinu na voze do Meziměstí. „Finančáři jim tam zabavovali věci na sebe a nábytek,” vypráví. O rodině už pak nic neslyšela.

Do Hynčic přicházeli lidé a obsazovali prázdná stavení po Němcích. „Byla tam továrna plná krásných věcí, nábytku, který jim vzali. Bylo to skladiště, tam byste všechno sehnala,” popisuje Marie Kosinová. Sama dříve chodila na návštěvu k jedné hodné německé paní. „Pak jsem tam chodila krást broušené nádobí, když ji odvedli,” přiznává.

„Jednou přišel nevlastní táta domů a za ním přišli dva muži s kulomety a chtěli u nás přenocovat,” vzpomíná si další poválečnou událost. Otčím je usadil do světnice, odešel vše nahlásit na národní výbor a oni muže odvedli.

Peněz moc neměli

Na statku pomáhala, okopávala řepu. Měli velký sad a sušili jablka a hrušky na zimu. Škola jí moc nešla a doma ji do učení nikdo nehonil. „Byla jsem lajdák. Pak mě mrzelo, že jsem se víc neučila,” podotýká. Jako malá holka byla podle svých slov divoká, běhala venku s dětmi, skákala na stráni přes malé stromky, jezdila u mlýna na loďce nebo tancovala s místními cikánkami. Vzpomíná taky, jak chodili sbírat houby a nacházeli plné koše.

K Vánocům dostávali perníčky, sušené ovoce, oříšky a omalovánky s pastelkami. Neměla moc oblečení ani bot. Vypráví, jak ji pan učitel vzal se školou na hory: „Všechny holky měly krásné šponovky a byly nastrojené a já jsem měla spravované tepláky a kabátek a styděla jsem se.”

Celý život pracovala v jeslích

Z rodinného statku pak odešla do Náchoda, kde se učila na zednické škole. Společně s dalšími učni se podílela na stavbě domu, který stojí u silnice z Náchoda do Nového Města nad Metují. Prodělala operaci slepého střeva a školu pak už nedokončila. Začala pracovat v přádelně ve Zbečníku u Hronova. V osmnácti letech nastoupila jako uklízečka do jeslí společnosti Veba, kde vydržela až do důchodu. Později také pracovala v lahůdkách a rychlém občerstvení v Broumově.

S prvním manželem měla pět dětí, z nichž dvě bohužel zemřely. Manžel rád fotografoval a pamětnice vzpomíná, jak fotky doma sami vyvolávali. Ona pletla, šila, vyšívala, neuměla si jen tak v klidu sednout a nic nedělat. Doma měli veselo, často k nim chodily návštěvy. V roce 2022 žila se svým druhým mužem v Broumově.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Kateřina Doubravská)