Rastko Kolaček (* 1956)

Čím je člověk starší, tím je moudřejší

• příležitostně se zabývá v rodině tradičním kovářským řemeslem

• v roce 2003 mu zemřel syn

• zapojil se do aktivit Českého spolku v Bělehradě

Příchod českého předka do Bělehradu

Ve druhé polovině devatenáctého století přišlo do osvobozeného Srbska mnoho Čechů, zvlášť v roce 1867 po úplném stažení turecké armády. Do Srbska nejdřív přicházeli řemeslníci a dělníci, teprve později podnikatelé, inženýři, lékaři, hudebníci, bankéři a další.

František Koláček (1835, Malhostovice u Brna – 1880, Bělehrad) přišel v roce 1860 do Bělehradu se svou ženou Kateřinou Marií na pozvání Ilije Kolarca, zámožného srbského obchodníka a mecenáše. František byl zedníkem, mimo jiné se podílel i na stavbě hospody „Kolarac“ v centru města nebo domu známého srbského malíře Stevana Todoroviće. Koláčkovi měli pět dětí: Anežku, Josefa, Matyldu, Vladislava a Bohumíra.

Josef Koláček (1868, Bělehrad – 1927, Bělehrad) je iniciátorem kovářského řemesla. Když mu bylo pouze 12 let, přišel o matku a dva roky později i o otce. Nejstarší sestra se provdala a bydlela v Bulharsku, v Sofii, Josef pak odešel za ní a vyučil se zámečníkem. Potom strávil rok ve Vídni a vyučil se strojníkem. Ve svých dvaceti letech se vrátil do rodného Bělehradu, kde se pustil do kovářského řemesla a otevřel si zámečnickou dílnu. Josef byl společensky velmi aktivní, účastnil se založení české školy v Bělehradě (dnes Český dům v ulici Svetozara Markoviće 79, kde sídlí spolek českých krajanů) a také financoval její stavbu. Je jedním ze zakladatelů spolku Lumír, v kterém se scházeli bělehradští Češi. Měl čtyři děti: Ružu, Josefinu, Franju a Antuna. V roce 1924 Franja Koláček (1895–1973) převzal řemeslo po svém otci. Franja měl tři syny: Antuna, Jovana a Viktora. Dnes jejich potomci – Rastko, Dino a Branislav Koláček – pokračují v uměleckém kovářství.

Dětství a mládí

Rastko připomíná, že první čtyři roky svého života bydleli společně ve velké rodině s babičkou, dědečkem, dvěma strýci a rodiči v centru Bělehradu, v blízkosti budovy tehdejší Požární ochrany, kde se dnes nachází Tašmajdanské bazény. Měli tu čtyři domky, dílnu na kovové předměty a obchod. V roce 1960 jim komunisté znárodnili majetek a museli se přestěhovat na okraj Bělehradu, do domu, který postavil Rastkův děda a který předtím používali jako chatu. V té čtvrti chodil do základní školy „Filip Filipović“. V pátém ročníku se nemohl učit anglicky, protože to bylo určeno pouze pro děti důstojníků, přesto se mu po několika měsících podařilo do třídy se začlenit. Znalost angličtiny mu později v životě pomohla, když s manželkou pobývali v Londýně kvůli operaci jejich dětí, které trpěly vrozenou srdeční vadou.

Vyučil se strojníkem, chodil do stejné školy jako předtím jeho děda a strýcové. Nikdy neměl skvělé známky, ale poněvadž byl dítětem z kovářské dílny, hodně toho uměl a byl velmi šikovný. Potom se zapsal na strojnickou fakultu, ale po třech letech zanechal studia, neboť už se začal zabývat sportem a nezbýval čas na studia. Potom nastoupil povinnou vojenskou službu, oženil se a narodily se mu děti.

Otec mu říkal, že ho bude podporovat do jeho 25 let, ale že se potom musí postarat sám o sebe. Vyprávěl mu, že i on sám se učil u jiného řemeslníka a pracoval v jiné dílně, aby po návratu uměl řídit svou dílnu. Taková byla v rodině tradice.

Když pamětník opustil vysokou školu, nevybíral si, kde bude pracovat. Nějaký čas vrátným, krátce pracoval na lodi, potom jako ostraha transportu peněz, v kotelně. Pak se objevil inzerát na práci v elektronickém průmyslu, tam poté strávil 26 let. Staral se o stroje a průmyslové linky. Práci měl rád, ale zanechal jí v roce 2007, kdy se začal naplno věnovat léčbě svých dětí.

Domek v Boce Kotorské

Už jako chlapec se Rastko zamiloval do moře, každé léto trávili na malém ostrově Silba v Dalmácii, kde měla rodina dům. Sám postavil domek na skále nad Kotorským zálivem, kterému dal jméno „Spila“ což znamená jeskyně, protože dvě zdi domečku tvoří skály. S manželkou se tam věnovali svým dětem. Snažili se jim zajistit zotavování na čistém vzduchu a dobré jídlo. Bohužel o syna nakonec přišli.

V Kotorském zálivu se věnuje volnému potápění (na nádech) a se skupinou místních rybářů loví. Spolu zrenovovali téměř zničenou loď o délce 9 m, s kterou můžou vytáhnout dvě až tři tuny ryb. Měl příležitost lovit v hloubkách velké a nebezpečné ryby, jako je úhoř mořský nebo muréna, ale i některé krásné ryby, jako je kanic vroubený a další. Mrzí ho, že v současné době v Černé Hoře není žádná továrna na zpracování ryb a že se do moře hází velké množství rybích zbytků, které by se mohly použit.

Umělecké kovářství – rodinné řemeslo

Dnes se v rodině Koláčků uměleckým kovářstvím nejaktivněji zabývá Rastkův bratranec Branislav, který zdědil všechno nářadí. Další bratranec, Dino, má také svůj vlastní kovářský obchod. Rastko se občas také věnuje tomuto řemeslu a doufá, že jednou poslechne svého strýce, který se dožil věku 93 let. Ten ho vždy přesvědčoval, aby se vzdal stavění domů a konečně se věnoval tomuto krásnému, starému a uznávanému řemeslu. Říkal, že vždy může zaplatit zedníka s čtvrtinou kovářského honoráře. Rád by v budoucnu, na místě, kde rodina vlastnila dílnu, otevřel malou galerii s uměleckými předměty z kovu.

Problém s restitucí rodinného majetku

Rodině Koláčků byl znárodněn majetek v roce 1960 (domky a dílna) a následně v roce 1971 (ateliér jeho otce, který byl výtvarný umělec). V roce 2011 Srbsko schválilo Zákon o návratu vyvlastněného majetku a odškodnění. Rodina Koláčků podala žádost o restituci, ale žádost bohužel nebyla doposud vyřízena. Existuje také problém s budovou Českého domu v Bělehradě, jejíž výstavba byla financována z fondu českých přistěhovalců za účelem vytvoření prostoru pro českou školu, kulturní akce a shromáždění českých krajanů. Zatím to vypadá, že podle srbského zákona návrat Českého domu spolku, respektive původnímu účelu nebude možný.

O předcích, češtině a krajanském spolku

Když pamětníkovi předkové přišli do Srbska, přešli na pravoslavnou víru. Vybrali svatého Sávu za rodinného ochránce a křestní slávu (srbsky „krsna slava“, nebo jen „slava“ je velký srbský pravoslavný rodinný svátek). Pamětník říká, že to může pochopit vzhledem k tomu, že přece přišli do slovanského prostředí, kde jazyk a některé zvyky nebyly tolik odlišné.

Jeho otec Antonije neuměl česky a teď pamětník spolu se svou dcerou chodí na kurz češtiny, který se pořádá v Českém domě. Říká, že to vůbec není jednoduché, pletou se mu podobná slova z jiných slovanských jazyků a dialektů a že mu ani tolik nezáleží na správném pádě, ale na porozumění. Diví se, že jeho dědeček jako řemeslník uměl sedm jazyků.

Kontakt s českým prostředím

Vzhledem k jeho vysoké postavě, světlým vlasům a modrým očím se lidé Rastka často ptají na původ a říkají, že je vidět, že má „českou krev“.

V 60. letech dvacátého století jeho rodiče navštívili své české příbuzné v Malhostovicích u Brna a oni jim oplatili návštěvu v Bělehradě. Bohužel dnes již nemá kontakt s Koláčkovými v Čechách. Jako zajímavý detail pamětník připomíná, že v té době jeho matka psala a zasílala zvací dopisy do Čech, aby čeští příbuzní mohli dostat povolení k cestě, a že oni je používali k cestám do jiných zemí. „Dnes přišel čas, abychom jim psali, ať nás dostanou odsud pryč,“ konstatoval pamětník.

V posledních letech je aktivním členem spolku Česká beseda Bělehrad, který přes české velvyslanectví dostává finanční podporu pro různé kulturní programy.

O dějinách a původu Slovanů

Věří v teorii alternativní historie, podle které Slovani osídlili Balkán mnohem dříve, než to oficiální věda přiznává, a že Srbové jsou nejstarším slovanským kmenem. Hlavním tvůrcem takového názoru je srbský publicista Jovan I. Deretić. Oficiální srbská věda však považuje tuto „autochtonistickou školu“ za pseudovědu.

• Witness story in project 20th century in memories of Czech minority members in Serbia (Jelena Đorđević)