Josef Kokta

• „Čekali jsme. Byl takový paradox, že všechno bylo namířené proti kasárnám, ne na německou stranu, ale směrem na naše kasárna. Ovšem nic se nedělo, pak (okupanti) opustili kasárna a my jsme se vrátili zpátky. Konflikt žádný nebyl, to vyjednávali představitelé, odsunuli a my jsme se vrátili zpátky… Byla to pohotovost taková.“ – „Vaše tanky byly namířeny…“ – „To bylo všechno namířeno směrem na naše kasárna. To byl paradox.“ – „Na okupanty?“ – „Ano.“ – „Takže byla pohotovost, že by se mohlo něco dít?“ – „Kdyby byl nějaký konflikt, tak by to lítalo prakticky na naše kasárna. Ale nic se nedělo.“ – „Jak dlouho trvala ta pohotovost?“ – „Asi týden nebo čtrnáct dní, dlouho to nebylo… vařili jsme prakticky v polní kuchyni na hranici, nebylo to tak, že by to byl měsíc.“

• „Byl jsem v Elitexu v Jindřichově, dělal jsem mistra na lisovně kovů, od té doby blbě slyším na levou stranu. V té době se zakládaly brigády socialistické práce, mohli jsme dělat společenské akce, výlety, zábavy atd. Tak jsem se musel dát jako předák a mistr na člena KSČ, to jsem vykonával asi tři nebo čtyři roky. Pak přišel na lisovnu člen KSČ, nějak jsme si nerozuměli, tak jsem vystoupil – a hned rok nato se rušil ten závod, tak jsem přešel jako zaměstnanec městského úřadu ve Frýdlantu jako správce.“ – „Vystoupil jste z komunistické strany?“ – „Vystoupil jsem z důvodu toho, že jsem nesouhlasil s názorem člena, který mi přišel na dílnu jako zaměstnanec. Měli jsme rozepře, tak jsem vystoupil ze strany. Já jsem se do strany dal jenom kvůli tomu, abych pomohl, abychom mohli s tím kolektivem dělat nějaké akce. To mělo přednost, abych podporoval zaměstnance, z toho důvodu jsem se dal do strany, ne z osobních potřeb.“

• 1

Frýdlant, 05.09.2023

media recorded in project Příběhy regionu - Liberecký kraj

Před vojenskou basou ho zachránila okupace. Mířili hlavněmi na svá kasárna

Josef Kokta na vojně v roce 1966
photo: Archiv pamětníka

Josef Kokta se narodil 10. července 1947 ve Frýdlantu. Jeho dědeček bojoval v první světové válce v československých legiích. Otec po druhé světové válce ve Frýdlantu pomáhal obnovit sbor dobrovolných hasičů. Josef Kokta se vyučil strojním zámečníkem. Na vojně zažil invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, jeho jednotka tehdy měla namířené tanky na svoje vlastní kasárna, která okupanti obsadili. Po vojně pamětník nastoupil v Elitexu, kde jako mistr na lisovně kovů zakládal a vedl brigádu socialistické práce, kvůli čemuž vstoupil do KSČ. Ze strany po pár letech vystoupil kvůli neshodám s novým kolegou a spolustraníkem. Po odchodu z Elitexu pracoval jako správce na radnici ve Frýdlantu. Celoživotně působil u frýdlantských dobrovolných hasičů, vedl mládež a stal se okrskovým starostou po svém otci. V pozici dobrovolného hasiče se podílel na odstraňování škod během povodní v roce 2010. V roce 2023 žil v Boleslavi na Frýdlantsku. Příběh pamětníka mohl být zaznamenán díky podpoře města Frýdlant.