Jaroslav Klíč

• „Jak jsem potkal mladší lidi, jako třeba bratry Žuškovy, tak jsem si řekl, že se s těmi lidmi z Libiny nějak spojím, protože jsem pořád jezdil do Uničova. Začal jsem kamarádit s kluky Žuškovými a chodit k nim domů. Paní Žušková byla ráda, protože věděla, že jsem hodný, že nechlastám. Začali jsme blbnout u nich doma a tehdy jsme poprvé zkoušeli já ságo, Jirka Žuška bicí a jeho bratr Jarda Žuška kytaru. Řekl bych, že to byl základ Brix Bar Bandu, ale to jsme ještě nikde nehráli, ale jen tak blbli. Už si to přesně nepamatuji, ale pak jsme se přestěhovali do sklepa a tam už začali jezdit i Uničováci. Kapelou prošlo dost lidí a už si je všechny nepamatuji. V začátcích myslím Ivo Ocetek a hrával tam dokonce i dnešní náměstek primátora [Dalibor Horák].“

• „Měli jsme kamaráda, který chtěl utéct z vojny na Západ, a oni ho chytli. Tenkrát jsme kvůli tomu měli docela tvrdé výslechy, ale my jsme nevěděli, že to chce udělat. Potom v Libině někdo rozházel leták "Smrt komunismu" s razítkem místního národního výboru. Nevím, kdo to byl. Snad to byl pan Pospíšil, co učil na housle v lidové škole, kam jsem předtím chodil. Netvrdím, že je to pravda, ale prý snad jo. To jsem tady v Šumperku prodělal těžký celodenní výslech. Když si pak začali myslet, že v tom nemám prsty, tak tam začali vytahovat různé akce a chtěli mě dostat.“

• „Museli jsme to dělat. V té době jsme neměli jinou cestu, než dělat věci pro sebe a samostatně se bavit. Prděli jsme na ně, a proto jsme si dělali věci pro sebe a zakládali kapely, co neměly přehrávky a nesměly veřejně hrát. Hráli jsme na soukromých narozeninách. Bavili jsme se sami a to je štvalo a bylo nás čím dál víc. Kluci třeba dělali v Uničově triatlonové závody, kam jezdily máničky a oni s tím nic nemohli dělat.“

• 1

Šumperk, 14.05.2019

• 2

Šumperk, 17.05.2019

V nejvlasatější obci v Československu

Jaroslav Klíč
Jaroslav Klíč
photo: Post Bellum

Jaroslav Klíč se narodil 26. března 1959 v Šumperku, ale vyrůstal v Libině. Od mládí se pohyboval v prostředí undergroundu. Byl jednou z výrazných postav dnes už legendární uničovské hospody Čtverka, která se v době normalizace stala místním centrem druhé kultury. Na průklepový papír a přes kopírák přepisoval a následně šířil různé samizdaty. Hrál také na saxofon v kapele Brix Bar Band. Od ostatních undergroundových kapel se odlišovali tím, že hráli podle not. Vystupovali výhradně na podzemních akcích, a to hlavně v tehdejším severomoravském kraji. Jaroslav Klíč pracoval v Šumperku a později v Oskavě jako seřizovač textilních strojů. Jako jeden z mála se i po pádu komunistického režimu dál pohyboval v prostředí undergroundu. Stále hraje na saxofon v kapele, která navazuje na Brix Bar Band, ale již pod názvem Sibérija. S tímto hudebním uskupením se stal v roce 2010 držitelem ocenění na přehlídce Malá Alternativa. V roce 2019 bydlel Jaroslav Klíč se svou manželkou Evou v Šumperku.