Alena Kleckerová (* 1939)

Přestala jsem úplně jíst a říkala, že budu jíst, až se táta vrátí

• během čistek v roce 1959 byl přeřazen do dělnické pozice

• pamětnice měla potíže s přijetím ke studiu

• pracovala jako úřednice na národním výboru

• v roce 2021 stále bydlela v Lošticích

Dodnes má Alena Kleckerová v živé paměti, jak jí ve třech letech gestapo zatklo otce, Jiřího Špičku, a jejich byt zpřeházelo vzhůru nohama. Pro odbojovou činnost pak otec prošel Malou pevností v Terezíně, vězením v Breslau (Vratislavi) a v Drážďanech, odkud se mu krátce po masivním bombardování tohoto města podařilo uprchnout a za dramatických okolností se dostat až domů. Vyčerpanému, podvyživenému a těžce nemocnému otci dával lékař pouhých čtrnáct dní života. Zachránilo ho prý pravidelné pití jalovcového čaje.

V práci ukrýval zbraně a tiskl letáky

Jako příslušníka Stráže obrany státu (SOS) Jiřího Špičku povolali během mobilizací v květnu a září roku 1938 k obraně hranic před útokem nacistického Německa. Po tzv. mnichovské dohodě a záboru pohraničních oblastí Německem se jeho jednotka stáhla do Loštic, městečka, které rázem stálo na hranicích druhé republiky a o několik měsíců později Protektorátu Čechy a Morava. Podle dochovaných písemných záznamů si Jiří Špička, podobně jako mnoho jeho přátel z jednotky, část výzbroje ponechal a už v březnu roku 1939 se zapojil do odbojové skupiny v Lošticích, vedené Františkem Krobotem. Ta pak přes Jaromíra Martince z blízké Doubravice navázala spojení se skupinou Františka Bartoše z olomouckých Hodolan a později i s dalšími odbojovými organizacemi. Jiří Špička tehdy pracoval jako účetní v pivovaru v Lošticích a měl přístup k zařízením potřebným k tisku, což využíval k rozmnožování a šíření protinacistických letáků a časopisů jako ISNO (Informační služba národního osvobození) nebo V boj, které získával od Zdeňka Martince z Prahy.

Skupina také s pomocí tzv. kozlíků vysypaných na silnici poškozovala pneumatiky německých vozidel, což mělo mimo jiné za následek havárii správce hradu Bouzov a funkcionáře SS Emila Ratze. Od roku 1942 Jiří Špička v pivovaru také ukrýval zbraně a pomáhal se sbírkami pro rodiny vězněných odbojářů.

Prošel peklem

Už před válkou se Jiří Špička v Lošticích oženil se Štěpánkou Horákovou a společně bydleli v bytě hotelu Horák, který patřil jeho tchánovi Josefu Horákovi. Tam se také 14. listopadu 1939 narodilo jejich jediné dítě – Alena (Kleckerová). Svou činností její otec velice riskoval. Už v letech 1941 až 1942 Němci řadu členů odboje pozatýkali. Například z Bartošovy šestatřicetičlenné skupiny, se kterou odbojáři z Loštic spolupracovali, jich bylo devatenáct popraveno nebo zemřeli v koncentračních táborech. V roce 1944 gestapo rozkrylo i loštickou odbojovou skupinu a rozjelo se rozsáhlé zatýkání. První vzpomínky Aleny Kleckerové jsou právě na zatčení otce, ke kterému došlo 28. března 1944. „Já jsem byla ještě v posteli a oni dělali prohlídku. Sundávali i obrázky a shodili i mou fotku, která se rozbila, a to se mě hrozně dotklo. Hledali nevím co. Můj otec dělal správce pro fotbalisty a měl tam velkou lékárničku a to jim vadilo, že je tam velká zásobárna zdravotnického materiálu. Všechno jim vadilo,“ vzpomíná Alena a dodává, že prohlídky v domě pokračovaly i po otcově uvěznění. „Přišli ještě asi třikrát. To zvedali i pláty u kamen. Hrozně jsem to prožívala. Přestala jsem úplně jíst a říkala jsem, že budu jíst, až se táta vrátí. Takže jsem prý vypadala hrozně. A v sobě to mám do dnešních dnů.“

Jiřího Špičku po vyšetřovací vazbě v Olomouci v červnu 1944 převezli do Malé pevnosti v Terezíně, 27. prosince téhož roku do věznice v Breslau (dnes polské město Wrocław) a následně před postupující frontou do Drážďan. Tam zažil spojenecké bombardování ve dnech 13. až 15. února 1945, které připravilo o život desetitisíce lidí a město prakticky srovnalo se zemí. Ze zcela zdevastované věznice se mu se spoluvězni Františkem Krobotem a Jaromírem Martincem podařilo uprchnout a po strastiplné cestě se dostat až do Loštic. Tam se ukryl v lese a na noc chodil spát do stodoly u své sestry, protože v hotelu v centru města, kde bydlela jeho rodina, by byl příliš na očích. „Aby věděl, že se v Lošticích nic zlého neděje, tak teta pověsila prostěradlo a on z lesa viděl, že je čistý vzduch, a na noc zase přišel k nim,“ vypráví Alena Kleckerová, která ale tehdy o otcově návratu nic nevěděla, protože dospělí to před ní tajili.

Ze vzpomínek své matky se pak dozvěděla, že to s otcem i přes šťastný návrat nevypadalo vůbec dobře. „Byl v hrozném stavu, oteklý od hlavy až k patě, a máti se nějak podařilo přesvědčit místního doktora Kukulu, aby ho prohlédl. Doktor řekl, že déle než čtrnáct dní nevydrží. Měl velký otok, anginu pectoris, klouby nadranc z revmatismu a to srdíčko, že to nemůže utáhnout. Máma věděla babskou radu, že jalovcový čaj pomáhá na odvodnění. A ono to pomohlo a doktor z toho byl úplně u vytržení, protože nevěřil, že se z toho dostane.“

Málem položil život, ale vděku se nedočkal

Po válce otec opět nastoupil jako účetní v pivovaru. V té době šestiletá Alena docházela do místního znovuobnoveného skautského oddílu. Pamětnice si z působení u světlušek vzpomíná hlavně na výstavbu klubovny. K tomuto účelu tehdy skauti dostali povolení použít materiál z celnice, která za války stála na hranicích protektorátu a Sudet mezi Lošticemi a Mohelnicí. „Já jsem byla malá a víc jsem zavazela, než dělala. To můj táta domluvil, že se vzaly desky a převážely se do Loštic. Ještě si vzpomínám, že jsem chodila zvát na slavnostní otevírání. To byly takové lilie, což bylo skautské označení, a tam bylo zlatým písmem napsáno o otevírání chaty.“

Poválečnou euforii ale vystřídala tvrdá rána, když v únoru 1948 získala komunistická strana do svých rukou neomezenou moc. Skautská organizace byla rozpuštěna a strýci znárodnili hotel Horák, který byl později stržen a na jeho místě dnes stojí nákupní středisko. Otec se s bolavým srdcem smiřoval s novými pořádky, ale veřejně se prý proti režimu neprojevoval. V roce 1958 proběhly čistky, podle tehdejší rétoriky zbavení se ze státního a hospodářského aparátu nebezpečných jedinců a jejich nahrazení spolehlivými kádry z dělnického prostředí. Jiřího Špičku tehdy vyhodili z úřednického místa v zemědělském nákupním podniku a přeřadili do dělnické pozice.

Potíže s režimem měla i pamětnice, která na otcův příkaz jako jedna z mála nechodila do Pionýra. V posledním ročníku školy si kvůli špatnému posudku ani nepodala přihlášku ke studiu. „Ve škole našim řekli, že to nemá význam, a tak jsem hned nastoupila do zaměstnání,“ vypráví pamětnice, která následně patnáct let dělala administrativní pracovnici na ONV v odboru výkupu. Mimo jiné tam evidovala plnění dodávek soukromých zemědělců. V té době se zakládala jednotná zemědělská družstva a mnoho hospodářů pro nesouhlas se vstupem režim různě perzekvoval, konfiskoval jim majetek, věznil je a s celými rodinami je vystěhovával. Alena Kleckerová si ale nepamatuje, že by v práci narazila na podobný případ.

V roce 1959 se provdala za Jana Kleckera, s nímž pak měla dceru Alenu (1960) a syna Jana (1961). Dálkově dostudovala a pětadvacet let pracovala jako úřednice na Národním výboru Loštice. I přes nabídky nikdy nevstoupila do komunistické strany. Jejím hlavním zájmem byla rodina a o politické dění se nezajímala, a tak ani nemá výraznější vzpomínky na milníky našich dějin, jako byly vpád vojsk Varšavské smlouvy nebo sametová revoluce. V roce 2021 stále bydlela v Lošticích a v jejích slovech byla znát hrdost na otce, který boji za svobodu málem obětoval svůj život.

• Witness story in project Stories of the region - Central Moravia (Vít Lucuk)