Sterios Kiriazopulos

Slyšel jen tlukot svého srdce

photo: archiv pamětníka

Sterios Kiriazopulos se narodil 23. dubna 1934 v obci Spilea v oblasti Epirus v severovýchodním Řecku. Společně s rodiči Fotisem a Argirou a o dvanáct let starším bratrem Petrosem žili v kamenném domku, k němuž patřilo i malé hospodářství. Jeho bratr se v řadách odbojové organizace ELAS účastnil bojů s německými invazními jednotkami. Později odmítl vládní výnos o odevzdání zbraní a dva roky strávil ve vězení. Po propuštění utekl k partyzánským jednotkám Demokratické armády Řecka (DSE), v jejichž řadách bojoval v řecké občanské válce. V roce 1948 rodiče s dvanáctiletým Steriosem uprchli do Albánie. Rodiče později poslali do Polska a následně do obec Nové Vilémovice v Československu. Bratra Patrose, který v bojích dvakrát utrpěl zranění, zase po ukončení občanské války poslali, stejně jako velkou část partyzánů do Sovětského svazu, konkrétně do Taškentu v Uzbekistánu. Sterios skončil v dětském domově v maďarské obci Högyesz. S rodiči se v Nových Vilémovicích setkal až v roce 1954. O dva roky později se z Taškentu do Nových Vilémovic přestěhoval i bratr Petros. Sterios Kiriazopulos pak v Československu vystudoval průmyslovou školu stavební v Havlíčkově Brodě. Dlouhá léta pak pracoval jako mistr ve Stavebním podniku Jeseník. V roce 1965 se oženil s Konstantinou Preku, jejíž rodina z Řecka také utekla před občanskou válkou. V roce 2017 žil Sterios Kiriazopulos stále v Javorníku.