Jaromír Kerhart (* 1933)

Mandle v čokoládě

• studoval na gymnáziu v Poděbradech

• rok zaměstnán ve sklárnách v dělnické pozici

• vystudoval elektrotechniku na ČVUT

• v oboru elektrotechniky pracoval celý život

Jaromír Kerhart se narodil 3. října 1933 v Poděbradech. Má bratra Vojtěcha, který je jeho dvojčetem. Do první třídy šel v září 1939, kdy Evropa vstoupila do války. „Dětství si pamatuju, že jsem měl hezké, děti režimy nevnímají.“

Tatínek pamětníka, Jaromír Kerhart st., měl v Poděbradech obchod a zároveň byl místostarostou. Patřil do skupiny lidí, kteří od počátku války finančně podporovali rodiny, jež měly někoho z rodiny mezi zatčenými, nebo dokonce v koncentračním táboře. Seznam těchto dobrodinců však padl do rukou gestapa a všichni byli neprodleně zatčeni, mezi nimi i otec pamětníka. „Otce sebralo gestapo 15. prosince 1942, těsně před Vánocemi. Nejprve byl ve vězení v Kolíně, odtamtud putoval do Terezína a následně do Osvětimi. V únoru jsme dostali oznámení, že otec Jaromír Kerhart v Osvětimi zemřel. Jak přesně, nevím, snad prý na nějakou nemoc.“ Maminka i zbytek rodiny s obavami očekávaly další postup ze strany gestapa. Žádný další postih už ale nepřišel. „Přímo u otcova zatčení jsem nebyl, viděl jsem jen, když ho pak odváděli. To jsem ho viděl naposledy. Gestapo prohledalo celý dům, ale jediné, co si odneslo, byly mandle v čokoládě.“

Ke konci války se do Poděbrad přistěhoval otcův ovdovělý bratr a zanedlouho s Jaromírovou maminkou uzavřeli sňatek, aby spojili dvě rozbité rodiny dohromady. Společně vytvořili rodinu, ve které vyrůstalo pět dětí.

Po válce Jaromír Kerhart vstoupil do obnoveného Junáka. „Přešli jsme k nově založeným vodním skautům a sjížděli jsme v republice snad každou řeku.“ Skauting byl ale zakázán po únorovém převratu v roce 1948. „My jsme se scházeli u řeky dál, jen už ne pod hlavičkou organizace.“

První rok po válce dojížděli s bratrem do školy v Nymburce. „Pak v Poděbradech otevřeli gymnázium anglického typu, a tak jsme přestoupili tam. Chodili tam tehdy například budoucí prezident Václav Havel nebo Miloš Forman a Ivan Passer.“

Po maturitě chtěl Jaromír Kerhart studovat vysokou školu, nebyl ale pro svůj původ přijat ke studiu. Z vyšších míst mu bylo doporučeno, aby se na rok nechal zaměstnat v dělnické profesi. Rok proto pracoval v poděbradské sklárně. Potom se mu s pomocí rodiny a známých podařilo přihlásit se a následně úspěšně vystudovat elektrotechniku na ČVUT. Oboru se věnoval až do svého odchodu do důchodu v roce 1998.

Sametovou revoluci a přechod společnosti k demokracii uvítal pamětník s nadšením. Říká, že odjakživa věděl, že komunismus nemůže trvat věčně. „Co je založené na lži a podvodu, musí vždycky skončit.“

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Tereza Hunalová)