Georgios Karanikos (* 1934)

Po tom, co jsem viděl a zažil, musím být komunista

• pracoval jako vedoucí chemického družstva

• již pět let je v důchodu

• dva měsíce v roce tráví v Řecku u své sestry

Resumé Georgios Karanikos

Georgios Karanikos se narodil v roce 1934 ve vesnici Dilofos na severu Řecka. V roce 1947 musel odejít se svým mladším bratrem na půl roku do Albánie. O rok později opustil Řecko natrvalo. Dostal se do ostravského dětského domova. Jeho matka zahynula během občanské války. Otec přišel do Československa na konci roku 1949, ve stáří se však vrátil do Řecka. Georgios vystudoval chemickou školu v Pardubicích. Seznámil se tam i se svou řeckou manželkou Violetou, která přijela v roce 1963 navštívit svou matku. Bral si ji ve svých 33 letech. Poté se přestěhovali do Prahy. Mají dvě dcery. V Praze Georgios pracoval jako vedoucí chemického družstva. Nyní je již pět let v důchodu. Byl členem komunistické strany Řecka až do jejího rozpuštění. O návratu do Řecka uvažoval, ale kvůli dětem se nakonec rozhodl zůstat. Do Řecka jezdí každý rok na dva měsíce za svou sestrou. Ačkoliv je mu řecká mentalita blízká, doma se cítí v Česku.

• Witness story in project Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Karin Hofmeisterova)