Nikos Karagiorgis (* 1940)

Maminka mě nepoznala

• v Opavě se vyučil strojním zámečníkem

• zpět do Řecka se vrátil poprvé v roce 1975

• na začátku 90. let plánoval přestěhovat se zpátky do Řecka natrvalo, ale nakonec zůstal

Nikos Karagiorgis – resumé

Nikos Karagiorgis se narodil v roce 1940 v řecké vesnici Fustani, která leží asi 120 km severně od Thesaloniki. Z Řecka odešel kvůli občanské válce ve věku osmi let. Nejprve se dostal do jugoslávského města Bulkes, které se stalo centrem řeckých emigrantů. Do Jugoslávie přicestoval s maminkou a mladším bratrem, který bohužel v Bulkesu ve věku čtyř let zemřel. Nikos byl po roztržce Moskvy s Bělehradem poslán vlakem do Polska, kde byl umístěn do dětského domova. S rodiči se opět setkal až ve 14 letech, kdy v rámci slučování rodin organizovaného Červeným křížem přijel z Polska do Československa. Poznal tak i svoji mladší sestru, která se jeho rodičům narodila již na československém území. Na setkání má smíšené pocity, protože zatímco on maminku na krnovském nádraží hned poznal, ona jeho ne. V Krnově si rychle našel nové kamarády a začal se učit česky. Posléze se v Opavě vyučil strojním zámečníkem. Toto povolání později rovněž vykonával v několika závodech v Krnově a okolí. Rodiče doma udržovali řecké tradice a při oslavách se připíjelo: „Příští rok doma.“ Do Řecka se Nikos znovu podíval až v roce 1975. Plánoval se tam vrátit natrvalo, ale z rodinných důvodů nakonec zůstal v Československu.

• Witness story in project Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Martina Macáková)