Stylianos Kandaras (* 1936)

Srovnal nás vedle sebe podle velikosti a řekl: Ty máš šest let, ty deset, tak ty budeš mít tak osm

• následně odešel za rodiči do Československa

• po vyučení se odstěhoval do Karviné, kde žije dodnes

• manželka je Řekyně a rodina se stále snaží dodržovat řecké zvyky

Stylianos Kandaras – resumé

Stylianos Kandaras se narodil 9. května 1936 v severořecké obci Foustani. Na jaře 1948 opustil spolu se svým bratrem zemi a prchl do Jugoslávie, kde krátký čas přebýval v klášteře s ostatními řeckými dětmi. Následoval převoz do Maďarska a umístění postupně ve dvou dětských domovech. V roce 1954 byl spolu s bratrem poslán do Československa za svými rodiči, kteří žili v Dolním Libíně u Šumperka. Po vyučení na učilišti v Dolním Benešově u Opavy se seznámil se svou nynější manželkou (Řekyní) a odstěhovali se do Karviné. Stylianos Kandaras je výborný vypravěč, má mnoho zajímavých vzpomínek zejména na své dětství v Řecku v období občanské války a na dětské domovy v Maďarsku. Hovořit dokáže i o svých rodičích, kteří pocházeli ze středního Turecka. O návratu do Řecka nepřemýšlí, protože by to bylo z finančních a rodinných důvodů nemožné. Situaci v Řecku ale stále sleduje a s rodinou dodržuje i řecké zvyklosti. Ačkoli v roce 1989 přijal české občanství, získal výjimku a mohl zůstat i v evidenci řeckých úřadů.

• Witness story in project Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Lucie Kadlecová)