Dr. Felix Kafka (* 1925)

Byli jsme Češi židovského vyznání, ne Židé žijící v Čechách

• prosinec 1948 otec zemřel, matka se přestěhovala do Anglie

• pracoval jako chemický technolog v několika zemích

• s manželkou vychoval dvě děti

• žije v Yorku v Anglii

„Náš otec byl český žid, ne sionista. Cítili jsme se jako Češi, ne jako Židé žijící v Československu. To nás formovalo,“ vysvětluje Felix Kafka. Otcův postoj, jeho prozíravost i to, že vykonával funkci předsedy pražské židovské obce před vypuknutím války, tak zásadně ovlivnily osud rodiny Kafkovy za války.

Víc Češi než židé

Felix Kafka se narodil 28. června 1925 v Praze do židovské rodiny. Otec Emil byl advokát a současně předseda pražské Židovské obce, matka Eliška vyučovala francouzštinu, ale po sňatku se věnovala rodině a výchově dvou synů – staršího Jiřího Pavla (1924) a o rok mladšího Felixe. Rodina, ačkoli židovská, byla asimilovaná k českému prostředí. Pamětník uvádí, že se považovali za Čechy židovského vyznání. „Do synagogy jsme občas zašli, ale jen o velkých svátcích, jinak jsme nebyli nábožensky založená rodina,“ vzpomíná Felix Kafka.

Rodina žila podobně jako jiné židovské středostavovské rodiny v Praze. Jejich válečný osud se však lišil od příběhu většiny českých a moravských židovských rodin, které byly postupně zbaveny občanských práv i majetku a následně deportovány do ghett a koncentračních nebo vyhlazovacích táborů. Pravděpodobně otcova předvídavost a informace o vývoji politické situace stály u rozhodnutí rodičů vyslat oba syny s Wintonovými transporty do Anglie.

Odjezd jako dobrodružství

Felix spolu s bratrem odjížděli 28. června 1939, v den Felixových čtrnáctých narozenin. „Rodiče nás doprovázeli na nádraží a chovali se úžasně. Ačkoli pro ně jistě bylo hrozné posílat děti do neznáma, neplakali a povzbuzovali nás. Pro mě byl odjezd a cesta spíš dobrodružství,“ vzpomíná Felix Kafka. Po několikadenní cestě přes Německo a Holandsko dojeli do Londýna. Neměli být ubytováni v adoptivní rodině, takže putovali do uprchlického tábora, kde vykonávali drobné zemědělské práce, později přešli do školy v Southamptonu, kde zůstali několik týdnů.

V září 1939 se do Anglie dostal i otec Emil Kafka. V srpnu byl kvůli své funkci vyslán do Francie, kde měl zjišťovat možnosti emigrace českých židů, ovšem po vypuknutí války 1. září 1939 se do Protektorátu nevrátil a místo toho odjel do Londýna, kde zůstal do konce války. Pracoval v exilové československé vládě v úřadu ministra pro hospodářskou obnovu Jaromíra Nečase. Ačkoli se snažil dostat do exilu i svou manželku, nepodařilo se to - zůstala v Protektorátu a nevyhnula se deportaci.

Felix a jeho bratr studovali na internátní škole v Cheltenhamu, kde zůstali tři roky. S otcem, který žil v Londýně, se vídali jen příležitostně. V létě 1942 vstoupil Jiří Pavel do československé armády v Anglii a poté do RAF, v jejíchž řadách zůstal až do konce války. Felix po ukončení škol v Cheltenhamu pokračoval ve studiu chemického inženýrství v Londýně. V té době žil s otcem. Takto vzpomíná na bombardování Londýna: „Pouze jednou jsme se s otcem při náletu šli schovat do stanice metra, ale tam to bylo dost nepříjemné. Od té doby jsme pak zůstali doma v posteli a říkali jsme si: ´Jestli nás to má praštit, tak ať nás to praští.´ Ale unikli jsme.“  Během studia chemie se podílel na výzkumu malých raket a stejně jako další se zapojil do organizované domobrany, tzv. Home Guard.

Ihned po skočení války se otec vrátil spolu s dalšími členy exilové vlády do Prahy. V létě 1945 odjel do Československa se studentskou delegací i Felix. Setkal se s bratrem i matkou, která prošla ghettem v Lodži, táborem v Osvětimi a osvobození se dočkala v táboře Bernsdorf (Bernartice). Felix se vrátil do Anglie, aby dokončil studia. Po únoru 1948 se v Anglii rozhodl zůstat natrvalo.

Nemusel byste se vrátit

Vývoj v Československu šel jiným než demokratickým směrem, o čemž se Felix přesvědčil brzy. V prosinci 1948 zemřel otec, a když se Felix snažil získat vízum, aby mohl jet na otcův pohřeb do Prahy, úředník na československém konzulátu v Londýně ho upozornil: „´Vízum vám s radostí dám, ale dejte si pozor. Vy jste za války spolupracoval s anglickou armádou na vývoji raket, nebyl jste v československé armádě, tak hrozí, že by vás mohli povolat. Dejte si pozor, nemusel byste se vrátit.’ Jeho varování jsem vzal vážně a na otcův pohřeb jsem jet nemohl,“ vysvětluje Felix Kafka. Do Anglie, kam se vrátil několik let po válce i bratr Jiří Pavel, pak za syny přijela po otcově smrti i matka.

Felix Kafka pracoval celý profesní život jako chemický technolog – jeho odbornost ho pracovně zavedla do Holandska, Belgie i Austrálie. S manželkou, s níž prožil 64 let společného života, vychoval syna a dceru. I jako penzista pracoval jako konzultant v oboru chemie pro Evropskou unii v Bruselu, s aktivní prací přestal teprve nedávno. Přednáší v rámci univerzity třetího věku a pracoval také jako tlumočník pro Romy z České republiky, kteří procházejí v Anglii azylovým řízením. Ačkoli i po více než 75 letech v cizině mluví velmi dobře česky, za svou vlast dnes už považuje Anglii: „Je to země, kde jsem našel domov, když jsem musel utéci, “ připomíná Felix Kafka. Jeho zamyšlení je tak velmi aktuální i v dnešní době

• Witness story in project Stories of the 20th Century TV (Andrea Jelínková)