František Kadlec

• „To byla po dlouhé době fakt největší demonstrace, která proběhla, lidé se už přestávali bát a přišlo hodně lidí. Pak šel pochod, tam nás zastavili, přes most, přes Vltavu nás už nepustili. Tak jsme se vraceli zpátky a na Václavském náměstí si vzpomínám, že běžela holka s vlajkou a honili ji asi čtyři tajní, chytli ji, vláčeli po zemi. Tak jsem to nevydržel, chtěl jsem jí pomoct a vytrhnout ji. Jenže přiběhl policajt a pepřový sprej mi stříkl do očí a odtáhli mě do antonu. A vím, že tam byl nějaký Argentinec, nebo Španěl, nějaký turista, a ten byl úplně hotový, řval tam, že s tím nemá nic společného. Nicméně nás odvezli na Ruzyni a tam jsem byl čtyři dny.“

• „To mě bylo pět let a s kamarádem jsme si hráli v příkopě před barákem. Bydleli jsme v obecním domě v Chrasti, když se jede na Rosice. A vyběhla moje maminka, hrozně křičela a za chvíli jely obrněné transportéry, ruský, a my byli v tom příkopě přikrčení a transportéry projížděly kolem nás. Vím, že jsme se hrozně báli, máma brečela hystericky, pak nás chytla a odtáhla nás domů. Tohle je má velká vzpomínka na rok 1968. A ještě si pamatuji všude nápisy. Vím, že můj otec se svým bratrem jezdili vždycky na silnici bílou barvou něco psát, otáčet značky. A pamatuji si na nápisy 'Dubček je náš hrdina'. Vím, že jsem pod jedním vyfocený, jak lížu zmrzlinu, a za mnou je transparent 'Dubček je náš hrdina.'“

• 1

Hradec Králové, 16.12.2019

media recorded in project Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Od dvanácti let jsem pod peřinou poslouchal Hlas Ameriky

František Kadlec na 1. "českém Woodstocku", červen 1990
photo: Archiv pamětníka

František Kadlec se narodil 22. dubna 1963 v Chrudimi. Jako malý kluk často poslouchal o dědečkovi Františku Kadlecovi, který se zapojil do protinacistického odboje a zemřel dva dny před koncem války v Terezíně. Na základní škole začal nosit dlouhé vlasy a už tehdy se zajímal o politické dění. S příchodem na střední odborné učiliště v Pardubicích se prostřednictvím nových spolužáků dostal k undergroundové komunitě. Po vyučení začal pracovat v pardubickém podniku Tesla. Vojenskou službu vykonával na radiostanici Svatý Tomáš poblíž rakouských hranic. Účastnil se první velké protirežimní demonstrace 21. srpna roku 1988, byl zatčen a čtyři dny držen ve vyšetřovací vazbě. Vyvázl s výstrahou, ani to ho však neodradilo od účasti na dalších protestech. Po 17. listopadu 1989 a zprávách o masakru studentské demonstrace stál u zrodu prvních protestů v Chrudimi. Na prvním shromáždění několika lidí na chrudimském náměstí přečetl prohlášení stávkujících studentů. Stál u zrodu Občanského fóra v Chrudimi, ale asi po týdnu se z veřejného dění stáhl. Od 90. let pořádal v Chrudimi hudební festival, dodnes organizuje Underground football cup.