Angelos Jordanidis (* 1935)

Nakládali nás do vagonů jako dobytek

• zaměstnán 46 let v tabákovce v Kutné Hoře

• svatba s Češkou, mají dva syny

• žije a stále pracuje v Bohdanči

Resumé Angelos Jordanidis

Angelos Jordanidis se narodil v roce 1935 v severním Řecku. Jeho rodina vlastnila poměrně velkou hospodářskou usedlost, otec se však přidal na stranu partyzánů a jejich dům byl během občanské války vypálen. Angelos spolu s matkou a šesti bratry musel v roce 1947 opustit Řecko. Dostali se nejprve do makedonského kláštera, kde byli ubytováni tři měsíce, pak dále do řecké osady u Nového Sadu. Po sovětsko-jugoslávské roztržce byli posláni do Československa. Angelos skončil sám v dětském domově Prostřední Bečva u Rožnova, kde se naučil česky. Poté vystudoval strojírenské učiliště ve Zlíně a udělal zkoušky na průmyslovou školu v Kutné Hoře. Tam také pracoval 46 let v tabákovce jako konstruktér. Angelos se oženil s Češkou, mají spolu dva syny. Nyní žijí v Bohdanči. Angelos přes svůj věk stále pracuje na plný úvazek na místní pile. Do Řecka se poprvé vrátil v roce 1975, ale o trvalém návratu nikdy neuvažoval. Doma se cítí v Česku.

• Witness story in project Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Karin Hofmeisterova)