Elfriede Janíková (* 1928)

Otec se dal k Němcům a ze Sudet utekl bez rodiny

• otec založil v Německu novou rodinu

• Elfriedu přemlouval, ať tam žije také, ale odmítla

• po otcově smrti zdědila česká větev rodiny část majetku

• v roce 2019 žila pamětnice v Darkovicích

Pochází z české rodiny, která v letech první republiky žila v severomoravských Darkovicích, jen pár kilometrů od hranice s tehdejším Německem. Na přání otce se všechny tři jeho děti učily v německé škole. Po Mnichovu 1938 se otec stal občanem nacistické Třetí říše. Po prohrané válce uprchl ze strachu z odplaty ze Sudet a svou rodinu tam nechal napospas poválečnému běsnění.

„On nás nepustil do české školy. Náš německý učitel byl nějaký Max,“ říká Elfriede Janíková, která se narodila v roce 1928. „Táta robil v Německu, v Breslau. Za rodinou do Darkovic dojížděl, když dostal volno. V Breslau se v roce 1936 stavěla velká hala. On byl stavbyvedoucí,“ dodává pamětnice.

Breslau nyní leží na území Polska, nese jméno Wroclaw a v Česku se městu říká Vratislav. Před druhou světovou válkou však patřila k Německu a za prací tam jezdili někteří lidé z chudého Hlučínska, kde ležely i Darkovice.

K Němcům se přihlásil kvůli práci

Po mnichovské dohodě zabrala na začátku října 1938 Hlučínsko nacistická armáda. Otec pamětnice se tehdy přihlásil k Němcům. „Neměl sympatie k Hitlerovi, ale udělal to kvůli práci,“ vysvětluje Elfriede Janíková. Paměti národa svěřila své útržkovité a neucelené vzpomínky v roce 2019. Svoji nedokonalou češtinu prokládala německými slovíčky. O svém druhém manželovi Jindrovi mluvila jako o Heinrichovi.

Hlučínsko patřilo od 18. století k Prusku, ale po porážce v první světové válce o něj Němci přišli a v roce 1920 připadlo Československu. Kdo po zabrání československého pohraničí nacistickou Třetí říší neodešel do okleštěné republiky, stal se následně německým občanem.

Otec Elfriedy Janíkové si vzal rodinu k sobě do Vratislavi. Před koncem války se však maminka s Elfriedou a jejím mladším bratrem nastěhovala znovu do Darkovic. Vratislav totiž ležela na hlavním směru sovětského útoku na Berlín. Hitler z ní udělal pevnostní město, kde se Němci vzdali až 6. května 1945. Boje město z velké části zničily a o život přišla kromě vojáků wehrmachtu také spousta civilistů.

Elfriedin starší bratr bojoval na západní frontě, ve Francii, kde padl do zajetí. „Uviděl černocha, leknul se, spadnul na zem a černoch ho zajal,“ tvrdí pamětnice.

Vzal rodinu do Teplic a zmizel do Hannoveru

Když sovětská armáda zahájila ostravsko-opavskou operaci, maminka s Elfriedou a svým mladším synem uprchla před nelítostnými boji do severních Čech. „A tam jsme byli v Teplicích v takové škole nebo továrně už na konci války. Otec nám řekl, že tam máme za ním přijít. A on v noci a ještě pár chlapů s ním utekli do Německa,“ říká pamětnice. „Ještě nebylo po vojně, ale už se schylovalo ke konci. On nás tam nechal, byli jsme tam maminka, já a mladší bratr. Starší bratr byl na vojně, byl ve Francii.“

Otec se už do Československa nevrátil a přestěhoval se do Hannoveru. Bál se odvety za to, že se v říjnu 1938 přihlásil k nacistické Třetí říši.

Neměli jsme nic

Maminka po skončení války vzala dceru a mladšího bratra a vydala se zpátky do Darkovic. „Neměli jsme peníze, neměli jsme československé občanství, neměli jsme nic na sebe ani kde bydlet,“ upozorňuje Elfriede Janíková. Jejich dům byl vyrabovaný a jako Němcům jim ho zabrali.

„Bydleli jsme u strýčka. Měli jsme těžký život kvůli otci,“ prohlašuje Elfriede Janíková. „Říkala jsem mámě: ‚Pojď za ním.‘ Ale ona plakala a nechtěla, měla tady rodiče a sestry.“ Starší bratr skončil po válce v zajateckém táboře v Plzni, odkud se vrátil domů. „Jeho propuštění stálo pět tisíc korun,“ podotýká pamětnice.

Strhali mu nehty a pak ho zabili

Po osvobození Československa viděla násilí, jehož se v Darkovicích dopouštěli na Němcích samozvaní „lidoví soudci“. Po obsazení Sudet se přidal k Němcům rovněž obchodník Vitásek. „Partyzáni ho uvázali u plotu a strhali mu nehty na rukách a nohách. Pak ho zabili,“ tvrdí Elfriede Janíková. V roce 1945 jí bylo sedmnáct let.

Její maminka se bála, že je při odsunu z Darkovic vyženou do Německa. Chodila za předsedou národního výboru Břečkou a prosila ho, aby směli zůstat. Zastal se jí a s ním také ředitel školy Talpa. Uznali, že za svého manžela nemůže ani ona, ani její děti. „Ředitel Talpa nám vyřídil občanství,“ dodává Elfriede Janíková. Podle ní se k Němcům chovalo v Darkovicích mnoho lidí nenávistně. „Nedělali to komunisti, ale katolíci,“ říká. „Komunisti Břečka a Talpa nám pomohli.“

Po válce pamětnice dlouho nemohla získat práci. Nakonec ji zaměstnali v šamotárně, kde dřela do úmoru. „Byla jsem hubená jak chrt,“ poznamenává. Posléze přešla do válcovny ve Vítkovicích. Vdala se a měla dceru.

Otec chtěl, ať zůstanu s ním

Podařilo se jí také navštívit otce v západním Německu. „Tak jsem tam jela, do Hannoveru, v roce 1953 nebo 1954. Týden jsem tam byla. On už tam měl ženskou a děcko, synka, osm roků mohl ten kluk mít.  Barák měl postavený, no a ta ženská mi nadávala. Já jsem mu říkala, že máma nemá peníze a já na ni musím pracovat,“ svěřuje se pamětnice. „A on mi říkal, že nebude podporovat komunisty. A já pravím: ‚Komunisti mají živit tvoji ženu?!‘ Potom jsem jela domů. On chtěl, ať tam zůstanu, že děvuchu dostaneme přes Červený kříž. Já jsem říkala: ‚Ne, jdu domů.‘“

Později Elfriedin otec posílal do Darkovic z Hannoveru měsíčně čtrnáct bonů – tuzexových poukázek. Hodnota jedné poukázky se na černém trhu v sedmdesátých letech pohybovala okolo šesti sedmi korun.

Marky schované pod motorem

Když otec koncem sedmdesátých let 20. století zemřel, pamatoval v závěti i na svoji první rodinu v Darkovicích. Dědictví jel vyřizovat do západního Německa s notářem Elfriedin bratr. Usmyslel si, že sežene západoněmecké marky, o něž byl v socialistickém Československu na černém trhu obrovský zájem. „Když se vracel, tak si... tak v Chebu byl rentgen na auta a našli tomu blbci schované marky pod motorem. Sebrali mu je a ještě dostal patnáct tisíc pokutu,“ uvádí pamětnice.

Ve svých jedenadevadesáti letech Elfriede Janíková žila v domku a stále ještě chovala slepice. „Nikomu jsem nic neukradla, ale oni mně ukradli. Jak mám, tak dám,“ ohlíží se za svým životem. Myslí si, že za komunistů bylo lépe než v roce 2019.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Miloslav Lubas)