František Ištván (* 1914)

„Schovala mě moje žena…“

• Obrana národa, zatčení a věznění v Kounicových kolejích v Brně

• dálkové studium na Vysoké škole Dr. Edvarda Beneše

• projektant vojenských staveb

Dětství a studium

Pochází z malé vesnice na jižní Moravě – z Vémyslic. Rodiče byli zemědělci, otec však zemřel velice brzy po jeho narození v I. světové válce, padl na ruské frontě.

Jeho matka upadla do velké bídy a nebyla schopna Františkovi ani zajistit vzdělání. Byl chytrý, a tak za sirotčí peníze vystudoval alespoň Učitelský ústav a stal se nižším učitelem, posléze ve Znojmě vystudoval Reálné gymnázium. Chtěl jít studovat dále, ale nebylo to možné. Matka se znovu vdala a František žil u své tety. Matka byla vlastenecky založená a vychovávala děti v úctě k Masarykovi a Benešovi. František chodil do Sokola, byl vlastenec. Miloval literaturu, poezii.

Chtěl jsem studovat dál. Měl jsem velikánskou zálibu v poezii, v avantgardě literární a umělecké. Ze mě se stal taky, stýkal jsem se s literárními kritiky. Tenkrát byla mezi studentstvem poezie oblíbená. To, když čtete životopis třeba Hrabala nebo jinej, tak to jsme byli plni poetismu a francouzské poezie prokletých básníků (…) A teď nastala tady ta hrozba toho nacismu, hitlerismu, přímo od toho třiatřicátýho roku.“

Armáda a Obrana národa

František Ištván nastoupil do aspirantské školy, absolvoval poddůstojnickou školu. Vojna mu šla dobře a bavila ho. Stal se důstojníkem v záloze. Když došlo k okupaci, začal být činný v organizaci Obrana národa. Vytvořil skupinu, která vyhledávala zbraně, ničila telefonní spojení mezi německými oddíly. Když gestapo zadrželo čelní představitele této odbojové organizace, bylo jasné, že bude zatčen i on. Když pro něho přišli do školy, kde učil, podařilo se mu uniknout a rok se schovával u své budoucí ženy a jejích rodičů.

„To byla taky učitelka, taky ve Vémyslicích učila, taky jsem s ním studoval na Učitelském ústavu ve Znojmě. A oni jako vyhnaní Češi z pohraničí při tom prvním záboru si postavili domek v Jevišovicích, kam se přestěhovali. Tak tam mě vzala, ke svým rodičům. A tam mě za rok na to zatkli 20. července 1942 pro Obranu národa. A byl jsem tam jako vězněn a souzen ve Vratislavi (Wroclaw – Polsko), Breslau jsme tenkrát jmenovali po německu, u Oberlandesgerichtu (Vrchní zemský soud) pro přípravu – ,Für Vorbereitung zum Hochverrat‘ – pro přípravu velezrady.“

Kounicovy koleje v Brně

Pan Ištván byl zatčen a převezen do Kounicových kolejí v Brně, kde strávil sedm měsíců (od listopadu do května).

„Takže ten Mirek Zapletal byl na stejné cele, co mě tam hodili. Byly to Kauničky – Kounicovy koleje, to byly studentské koleje mužský. Byly tam tři lůžka na každým tom studentským pokoji a to tam aj zůstalo, ale bylo to tam zpustlý. Byly tam zalíčený okna olejovou barvou, nesmělo se dívat nebo rozškrabávat to. A ono ani nebylo co vidět, poněvadž to vedlo do dvora, právě k tomu popravišti to směřovalo, to naše okno.“

Během této doby mu zde zjistili tuberkulózu.

„Udělali mně rentgen a našli mi nález na plicích na pravé straně. A na základě toho nálezu potom mě přeložili v těch Kaunicových kolejích na tzv. Krankenrevier čili na marodku, jak se říká, a na marodce bylo několik cel. Tam byli nějak normálně nemocní a potom tam byla jedna cela pro tuberkulózu a tam mě hodili. A tam to bylo lepší. Tam mohlo být otevřené okno, ale nesměl se v tom okně nikdo objevit, nebo po vás střílel ten post, co stál u brány, a když vás zastřelil, tak prý dostávali dovolenou. To se povídalo takhle mezi náma. A byla tam taky poclanka, jak se po venkově říká, prostěradlo, takže člověk neležel pod těma špinavejma tou hnusnou dekou jenom, ale měl prostěradlo ještě.“

V březnu 1943 ho převezli do koncentračního tábora Pod kaštany v Brně, kde byl do května, a čekal na soud. Odtud se formovaly transporty do Osvětimi, soud ho však odsoudil pouze na dobu, kterou již strávil ve vězení, a byl propuštěn.

Po válce

Po válce dálkově vystudoval Vysokou školu Dr. Edvarda Beneše, stal se stavebním inženýrem, zůstal u armády a pracoval jako projektant vojenských staveb.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Lenka Faltýnková)