Jannis Ioannidis (* 1949)

Byl jsem neskutečně šťastný, že se vrátím do Řecka, které jsem nikdy nepoznal

• roku 1955 se přestěhoval do Bohumína, kde začal navštěvovat českou školu

• v roce 1979 se repatrioval do Řecka

• od roku 2000 žije se svou českou manželkou v Praze

Jannis Ioannidis – resumé

Jannis Ioannidis se narodil 22. června 1949 v „řecké” obci Bulkes v jugoslávské Vojvodině. Jeho otec byl partyzán komunistické armády DSE, který ve svých osmnácti letech, v roce 1948, přišel během válečné operace v severním Řecku o nohu. Následně byl odvezen do bulkeské nemocnice, kde se seznámil se sedmnáctiletou ošetřovatelkou Margaritou, maminkou Jannise. V srpnu 1949 rodiče a malý Jannis museli odjet z Bulkesu a přijeli do Československa. Otec byl odveden do řecké zdravotnické kliniky v Jablonném, zatímco Jannis s maminkou zůstali v sanatoriu v Ústí nad Orlicí. Na začátku 50. let se rodina nejdříve usadila v Krnově a pak v Bohumíně. Jannis byl jedno z mála řeckých dětí, které neprošly dětským domovem. Své dětství prožil výlučně mezi Řeky až do doby, kdy začal chodit do české školy. Jako devatenáctiletý prožil rozštěpení řeckých emigrantských komunit a invazi sovětských vojsk do Československa. Následky normalizace pocítila i jeho rodina. V roce 1979 se vrátil do Řecka, odkud pak sledoval události kolem sametové revoluce v roce 1989. Jannis Ioannidis se spolu se svou českou manželkou v roce 2000 znovu vrátil do Prahy, kde žije dosud.

• Witness story in project Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Lenka Kopřivová)