Siegfried Hösch

• „Pamatuji si, jak k nám jednou přišel celník. Dobře jsme ho znali, chodil si k nám v Rehau pro mléko. A ten přišel jednoho dne k nám domů a řekl: ‚Dneska vyhodili váš dům do vzduchu.‘ Mohlo to být někdy v roce 1951.“

• „Byl jsem u toho, když se po roce 1989 navazovaly první kontakty s Aší. Jednali jsme tehdy v katakombách, ve sklepních prostorách jednoho zámečku. Pro českou stranu to bylo náročné, když se objevili Němci. Obyvatelé, obyčejní lidé, nebyli o dění tak dobře informováni. Tak si mysleli, že Němci přicházejí a chtějí zpět svůj majetek. Naše návštěvy ale tehdy byly o tom, že jsme chtěli vybudovat sousedské styky, a to v podmínkách, které tehdy byly. A koneckonců se nám podařilo posunout se dopředu.“

• „Mám radost, že tam [do bývalé vlasti] můžu chodit. Nedovedu si představit, že bych byl sedlákem, už kvůli mému tělu, určitě bych s tím měl problémy. Ale když člověk ví, že se tam narodil, tak nějak zná i ty dějiny a navíc je tam krásná krajina. A protože jsem milovník přírody, rád poslouchám ptáky, rozhlížím se, kde jsou stopy zvířat, jestli tudy prošla srnka nebo jaké rostliny tam rostou. Když tam tedy jdu, není to pro mě věc smutná, ale příjemná. Jsem rád, že tam můžu jít.“

• 1

Rehau, Německo, 13.07.2018

Aby minulost neovládala naši budoucnost

Siegfried Hösch, 2018
photo: Post Bellum

Pan Siegfried Hösch se narodil 14. dubna 1942 v osadě Štítary (Schildern) nedaleko Aše. Jeho rodina tam hospodařila na zemědělské usedlosti, dědeček kromě toho také prodával dobytek. Roku 1946, krátký čas před tím, než měla rodina být vysídlena, si jej matka naložila na kolo a odjela s ním do Německa. Novým domovem se stalo Rehau, kam se postupně přestěhovali i ostatní příbuzní. I zde se členové rodiny živili zejména prací v zemědělství. Dlouhá léta si uchovávali velmi intenzivní vztah k vlasti, i když to nebylo lehké. Rehau se stalo kmotrovským městem vystěhovaných obyvatel Ašska, pravidelně se tady konaly jejich setkávání. Dům ve Štítarech, kde strávil pan Hösch část svého dětství, byl roku 1951 vyhozen do vzduchu. On sám jako velký milovník přírody často chodil na procházky do zdejšího okolí a s nadšením přivítal také otevření hranice po roce 1989. To jej ovlivnilo i profesně, coby vedoucí odboru kultury, školství a sportu města Rehau se podílel na navazování přeshraničních kontaktů s Aší. Pah Hösch byl ženatý, záhy ovdověl a vychoval sám dvě děti: dceru a syna.