Jaroslav Hejcman

• „Tam byly dílny. Ty holky a dospěláci, to si pamatuji, tam natahovali nějaký hliníkový drát. Ty velká klubka. Ne granáty, ale nějaké poplašné zařízení, aby to mohli natáhnout po lesích, a kdyby o to někdo zakopl, tak tam byl takový váleček, který by vybouchl. Takže takové voloviny jsme tam montovali... Ale moc jsme toho neudělali.“

• 1

Praha, u pamětníka, 08.10.2011

Z rodiny sokolů a odbojářů

Jaroslav Hejcman se narodil 13. února 1934 v Praze. Jeho otec Jaroslav Hejcman (1905), povoláním úředník, se se svou budoucí ženou Milenou (1909) seznámil v Sokole. Zde otec získal kontakty na odboj, do něhož se zapojil nejpozději na podzim 1941. Mimo jiné spolupracoval s parašutisty. Po atentátu na Heydricha byl 15. července 1942 zatčen otec, o dva týdny později i matka. Oba rodiče nacisté popravili v koncentračním táboře Mauthausen 24. října 1942 spolu s dalšími odbojáři. V srpnu 1942 se tehdy osmiletý Jaroslav dostal do domova na Jenerálce a v dubnu 1944 byl s dalšími dětmi převezen do Svatobořic, kde Němci internovali děti zatčených odbojářů. Z internačního tábora ve Svatobořicích děti ke konci války odvezli před blížící se frontou do Plané nad Lužnicí, kde se dočkaly osvobození. Jaroslava Hejcmana se poté ujali otcovi rodiče, kteří ho vychovali. Vyučil se v ČKD a následně vystudoval průmyslovku. Pracoval v ČKD a později jako technik v ocelárnách v Kladně. Jaroslav Hejcman žije v Praze.