Dagmar Hamšíková

• „Mluvilo se o tom, jestli je v cele sám, nebo s někym. A já jsem teda ve svém útlém věku projevila názor, že je lepší být s někym – můžete si hrát a všecko možný můžete spolu dělat. A on mi vysvětlil, že lidi jsou takoví a jiní a jenom s některýma je příjemný být celý den po hromadě. Ne s každým."

• „A pan prime minister Trudeau zařídil, že Air Canada posílala každý den jedno letadlo pro české emigranty. A to jedno letadlo buď mělo 136 židlí, nebo 186 židlí. Takže se dennodenně dělal seznam těch 136 lidí plus deset mladých kluků, kdyby se někdo nedostavil. Nikdy nezůstalo sedadlo prázdný."

• „Vešla jsem do antikvariátu na delší dobu prohlížet si knížky, a když jsem vyšla ven, tak mě esenbák zastavil. A když jsem měla nějaký námitky, tak mě umlčel a pozval do kachlíkárny na Letné. Tam jsme si jedno celé odpoledne povídali. Nakonec chtěli, abych podepsala, že budu souhlasit s tím, že budu podávat informace. Tak jsem to už skoro měla napsaný, protože on diktoval. Tak jsem řekla: ,Já jsem ale s tímhle nesouhlasila.'‘ – ,Tak to škrtněte.' Tak jsem to škrtla, takže nejsem v seznamu estébáků."

• 1

Mravenec nemá zoufat, postaví nový krov

Dagmar Hamšíková

Dagmar Hamšíková se narodila 28. ledna 1931. Vyrůstala v Chebu. Její otec Josef Hamšík byl známý československý pilot a odbojář, který během 2. světové války pomáhal letcům dostat se do exilu. V roce 1940 byl uvězněn nacisty. Dagmar s maminkou jej jezdily navštěvovat do německých věznic a vozily jídlo nejen jemu, ale i dalším vězňům. Josef Hamšík byl v roce 1943 v Berlíně popraven. Po válce se na jejich rodinu sesypaly pomluvy a Dagmar musela kvůli udání přestoupit na jinou školu. V 50. letech nebyla příliš aktivní při budování socialismu, a tak jí nedovolili odmaturovat. Absolvovala laborantský kurz a stala se laborantkou. Od roku 1956 pracovala v Československých aeroliniích na bookingu. V září roku 1968 emigrovala s manželem do Vídně a v prosinci téhož roku do Kanady. V roce 2014 se společně vrátili do České republiky.