Doc. Karel Haloun

• „My jsme se snažili, aby to nevypadalo, jako desky Michala Davida. Mým cílem je, že člověk, který se na to podívá, přesto, že to bylo oficiální cestou vydané, aby z toho čišila jakási neoficialita. Aby si člověk řekl, kdybych já chtěl, tak takovou věc si udělám u kuchňského stolu s nůžkami a lepidlem.“

• „Ten příval denodenní byl nemyslitelný, nebo nepředstavitelný do té doby. I když někteří lidé varovali, že to ten Rus takhle nenechá. Všichni měli takovu zvláštní euforickou představu. Teď se mluvilo o tom socialismu s lidskou tváří, což nikdo netušil, že uplynou tři, čtyři roky a socialismus ukáže svou zvířecí tvář.“

• „Junior klub začal v roce 1981. Luboš Schmidtmajer se vrátil z vojny o ocitl se v okruhu našich přátel, protože surrealistický básník Josef Janda byl jeho rodák, spolurodákem z Příbrami, a přivedl ho do naší společnosti. On fantazíroval o tom, že založí klub v Praze, který bude úplně senzační, že tam budou hrát kapely a bude se tam hrát divadlo a budou tam výstavy. A my jsme si říkali, tak si žvaň fantasto. A on to skutečně udělal a všechno se splnilo až neuvěřitelně. Já o tom hodně mluvil v těch Osudech [pořad Osudy Českého rozhlasu]. Byl mistr poziční války. Hlavně bylo senzační tam vidět skákat pankáče na koncertě a den na to byli na koncertě doktora Mráze o umění a dělali si poznámky do bločku. Další týden byli na Gombrowiczově operetce HaDivadla. Dobře se to nakumulovalo.“

• 1

Uvědomil jsem si, že cenzura může mít za jistých okolností na práci pozitivní vliv

Karel Haloun v roce 1980
photo: Archiv pamětníka

Karel Haloun se narodil 30. října roku 1951 v Praze. Vystudoval Střední odbornou školu výtvarnou a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V sedmdesátých letech se přátelil s okruhem hudebníků, kteří se pohybovali na pomezí oficiální a alternativní kultury. V roce 1976 vytvořil první obal pro zpěváka Vladimíra Mišíka. Od té chvíle se tvorba obalů hudebních nosičů stala páteří jeho práce. V roce 1980 byl jedním se zakladatelů Junior klubu Na Chmelnici, kde zastával pozici výtvarného šéfa. Stal se autorem několika ikonických klubových hudebních plakátů a programů. V roce 1990 vytvořil i plakát ke koncertu kapely Rolling Stones v Praze, ale nakonec nebyl sponzorem schválený. V roce 1996 se stal členem Typo Design Clubu a od roku 2004 do roku 2020 vyučoval na Vysoké uměleckoprůmyslové škole v Praze. Publikoval několik knih a je nehrajícím členem kapely Jasná páka a později Hudba Praha.