Alois Grůz (* 1926)

Po návratu z nacistického vězení otec vypadal tak hrozně, že jsem se ho bál

• hospodářství rodině zabrala německá osídlovací společnost (Deutsche Ansiedlungsgesellschaft)

• styk s partyzánskou skupinou Jiskra ze Zborova

• zaměstnán jako řidič autobusu v ČSAD

• od roku 1951 bydlí v Horních Studénkách

Uprostřed severní části Drozdovské vrchoviny mezi městy Zábřeh a Štíty stojí malá obec Zborov. Přestože se v roce 1930 hlásilo k Němcům jen pět místních obyvatel, stala se na začátku října 1938 součástí říšské župy Sudety (něm. Reichsgau Sudetenland). Už v lednu 1940 za poslech zahraničního rozhlasu nacisté zatkli dvanáct a později dalších sedm místních občanů, mezi nimi i pamětníkova otce, který pak strávil tři a půl roku v nacistických věznicích. Hospodářství následně rodině zkonfiskovali a zabrala ho německá osídlovací společnost (Deutsche Ansiedlungsgesellschaft). O zajištění úrody se jako nejstarší syn musel postarat tehdy sotva patnáctiletý Alois Grůz, který se ke konci války dostal do styku s místní partyzánskou skupinou. Dokonce se s dalšími kamarády účastnil zajištění dodávky zbraní.

Do obce vtrhlo gestapo

Z obce Klášterec lesem strmě stoupá cesta plná serpentin do obce Zborov. Právě tam se jako nejstarší ze tří dětí rodičům Pavlovi a Marii Grůzovým 21. listopadu 1926 narodil Alois Grůz. Rodina bydlela v malém domku a obhospodařovala pět a půl hektaru polností, z nichž měla dva a půl hektaru v pronájmu. Otec ještě po okolí pracoval jako zedník. Od šesti let pamětník navštěvoval místní obecnou školu a odpoledne občas cvičil v katolické sportovní organizaci Orel. Do měšťanské školy pak spolu s dalšími dětmi pěšky docházel do osm kilometrů vzdáleného Šilperku (dnes Štíty, německy Schildberg).

Čistě český Zborov stál v pohraniční oblasti severozápadní Moravy, v níž tehdy převažovalo německé obyvatelstvo. V druhé polovině třicátých let minulého století se výrazně zhoršily vztahy se sousedním nacistickým Německem. Československo pak na obranu státu budovalo pohraniční opevnění a 23. září 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilizace. Právě tehdy poblíž cest u Zborova vojáci ženijního pluku vykopali obranná stanoviště, která se stala součástí druhosledové obranné linie. Jeden z vojáků bydlel přímo u rodiny a Alois Grůz vzpomíná, že ho nechal na svém stanovišti za obcí vystřelit z pušky. Jenže 30. září 1938 zástupci čtyř evropských mocností podepsali tzv. mnichovskou dohodu o odstoupení pohraničních oblastí Čech a Moravy nacistickému Německu. Českoslovenští vojáci tedy z obce 6. října bez boje odešli a tři dny poté do Zborova přijela německá motorizovaná jednotka. Obec se tak stala součástí Třetí říše.

Němci chtěli celý kraj germanizovat, a tak uzavřeli všechny české střední školy a v obcích s většinou německých obyvatel i české obecní a měšťanské školy. Masarykovu obecní a měšťanskou školu s československým jazykem vyučovacím v Šilperku zavřeli 9. října 1938, a pamětník tak musel přejít do školy v Rudě nad Moravou. Jenže i tam museli následně ukončit vyučování, a proto povinnou školní docházku dokončil v obecní škole ve Zborově.

Doplňovací volby do říšského sněmu konané 4. prosince 1938 doprovázelo zastrašování a vyhrožování českým obyvatelům. Voliči mohli na jednotné nacistické kandidátce se jmény Adolfa Hitlera, Konráda Henleina a Karla Hermanna Franka zaškrtnout jen „Ja“ nebo „Nein“. Jako v jedné z mála obcí obyvatelé Zborova z více než jedné čtvrtiny vyslovili nesouhlas. Skupina místních mužů se pak pravidelně scházela k ilegálnímu poslechu zahraničních rozhlasových stanic, což nacisté pod hrozbou smrti zakázali. Dne 18. ledna 1940 na udání do obce přijelo gestapo a zatklo dvanáct a později dalších sedm místních občanů, mezi nimi i starostu Františka Dolečka, u něhož muži rádio poslouchali.

Nacistické věznice otce změnily k nepoznání

Do domu si přišli i pro otce. Stačil se ještě rozloučit se synem Aloisem a pak ho odvezli na gestapo v Šumperku. V červnu 1940 v Berlíně otce odsoudili k patnácti měsícům, přesto nakonec v nacistických věznicích strávil tři a půl roku. Prošel Mírovem, věznicí v Breslau (dnes polské město Vratislav) a pak věznicí někde poblíž francouzských hranic. Trpěl žaludečními vředy a jeho tělo často vypovídalo službu. Každý den ale musel nastoupit k namáhavé práci. Například ve Vratislavi pracoval v koželužně. „Táta vykládal, že kůže prali v chlorovém vápně, aby z toho slezly chlupy a zůstala jen čistá kůže. Říkal, že mu z toho slezly všechny nehty. Neměli totiž žádné rukavice,“ vypráví Alois Grůz.

Krátce po otcově zatčení rodinné hospodářství zabrala německá osídlovací společnost (Deutsche Ansiedlungsgesellschaft). Jedním z jejích úkolů bylo na obsazených územích převzít výrobní prostředky a nalézt vhodné odborníky árijského původu. „Jezdili tam vysloužilí němečtí vojáci, třeba s jednou rukou. Měli všechno sepsané, od kýble až po krávy, a kdyby někdo z nich projevil zájem, tak jsme museli s holýma rukama odejít.“ Naštěstí ale malé hospodářství rodiny Grůzových v české vesnici nikdo z Němců nechtěl, a tak rodina mohla zůstat doma. Pravidelně je ale navštěvoval správce, který kontroloval, zda odevzdávají předepsané dodávky. Jako nejstarší syn se musel o zajištění úrody postarat tehdy patnáctiletý Alois. Chyběla mu na to nejen síla, ale také dostatečná výška. Držadlo pluhu měl až po ramena. „Jednou jsem pracoval s pospěchem na kultivaci půdy, a když se krávy otáčely, tak se mi všechno převrátilo. Nemohl jsem to zvednout, a tak jsem musel krávy odpřáhnout a z kopce to převrátit.“

Většina mužů zatčených ve Zborově za poslech zahraničních rozhlasových stanic se z vězení vrátila v říjnu 1943. Dva z nich, Jan Grund a Jan Jahn, tam zemřeli. Alois Grůz vzpomíná, že po třech a půl letech věznění otec vypadal tak zbídačeně, že ho málem nepoznal. „Přišel domů a měl pětatřicet kilo. Bál jsem se ho a několik dní jsem domů nepřišel. Bydlel jsem u babičky. Bál jsem se ho, jak jsem byl vystresovaný. Lezly z něj kosti.“

V okolí se ukrývali partyzáni

Jako ve většině českých obcí v kraji, i ve Zborově vznikla odbojová skupina spadající do odbojové organizace Národní sdružení československých vlastenců. Místní odbojáři hlavně organizovali sbírky pro rodiny postižené nacistickým režimem a pro potřeby ilegální činnosti. Jenže na jaře roku 1944 gestapo rozkrylo odbojovou organizaci na severní Moravě a spustilo rozsáhlé zatýkání. Během dubna si do obce přijeli pro dvanáct mužů. Zatčení poté prošli věznicemi v Opavě a Malé pevnosti Terezín. Do Zborova se vrátili až v březnu 1945. Domů ale již nepřišel Alois Jurásek a Antonín Kubíček. První jmenovaný zemřel po výslechu gestapa v Šumperku a druhý ve vězení.

Ve Zborově také vznikl partyzánský oddíl Jiskra, vedený Františkem Fabiánkem. V únoru 1945 se rozšířil o osm sovětských zajatců. Němci zajatce evakuovali z východních oblastí před postupující frontou. Zborovem tehdy procházely tisíce vyhladovělých a téměř bosých a nahých sovětských vojáků. Několika z nich se podařilo uprchnout. „Ženský navařily zemský jablka, upekly buchty a vykoupil se všechen chleba. Házely to pak mezi pochodující,“ vzpomíná Alois Grůz.

Poblíž obce v postřelmůvkovském katastru měli partyzáni vykopaný úkryt. Od března 1945 se skupina zúčastnila několika sabotážních akcí a těsně před osvobozením také bojů s německými vojáky. Aktivně v ní působili také synové Františka Fabiánka, sedmnáctiletý František a šestnáctiletý Zdeněk. Starali se zejména o zajištění zbraní. Jednou s nimi do Bludova pro zbraně šel i Alois Grůz. „Jak se jede od lázní do kapličky v Bludově, tak tam stála vilka. Tam měli skladiště zbraní a odtamtud jsme je odnášeli. Jako kluci žhaví pro všechno. Tehdy už ustupovala německá vojska a u Loučení, jak je křižovatka na Zábřeh, do Klášterce a do Šumperka, tak tam byl vyhozený most. My jsme tam šli. Vzpomínám na to, že nás Němci mohli postřílet, vždyť jsme měli zbraně a byli jsme civilisté. Pořád jezdili Němci, ale žádnej si nás nevšímal. Na krku jsem měl asi tři samopaly,“ vypráví pamětník.

Tato zásobovací akce se udála na samém konci války. Most u Loučení, o němž vykládá pamětník, Němci vyhodili do povětří 5. května 1945. Zborovští partyzáni proto následně hlídali mosty od Klášterce po Zborov. Došlo k několika přestřelkám. Právě tehdy zahynul zborovský mladík Hynek Tempír, který se lesní cestou vracel z Klášterce. Neslyšel totiž výzvu německých vojáků, aby zastavil. „On byl hluchoněmý. Zastřelili ho zbytečně,“ dodává Alois Grůz. O tři dny později Zborov osvobodili sovětští vojáci.

Řidičem autobusu

Otec dostal po válce jakožto politický vězeň trafiku v Šumperku, kam se také celá rodina přestěhovala. Později ale komunisté trafiku znárodnili. Otec tam však dál pracoval jako zaměstnanec. Alois Grůz v Šumperku krátce pracoval jako pomocný dělník v autodílně a v autosprávě ČSD, v roce 1948 přejmenované na ČSAD. Nejprve jezdil s nákladním automobilem a později až do penze řídil autobus.

V roce 1951 se oženil s Marií Minářovou, k jejíž rodině se přestěhoval do Horních Studének. Tchán Adolf Minář a tchyně Marie Minářová se také za války zapojili do odboje. Tchán převáděl muže hledané gestapem k partyzánům do Písařova a tchyně ukrývala dva uprchlé sovětské zajatce. S manželkou měl Alois Grůz tři děti – Pavla, Marii a Ludmilu. V roce 2017 žil stále v Horních Studénkách.

BARTOŠ, J., Odboj proti nacistickým okupantům na severozápadní Moravě. Šumperk, 1986.

SokA Šumperk, Kronika Zborova.