Björn Grunert

• „To je něco, čím se také čas od času zabývám. Jestli on věděl, do čeho se to v té době pouští. Pokusil jsem se domyslet, jestli si uvědomoval, jaké následky to celé mohlo mít, v té době. A také jsem si často kladl otázku, jak bych se já sám zachoval v té situaci. Je k tomu potřeba hodně odvahy, to je třeba říct. Byl v nejlepším věku, bylo mu okolo třicítky, to k tomu určitě také patří, protože čím je člověk starší, tím víc myslí na určité následky. Ale já, když se to vezme kolem a kolem, jsem pyšný, že se moje rodina takhle zachovala.”

• „Co na mě udělalo hluboký dojem, bylo, že když ležela moje matka v nemocnici, tak přišel. Přišel se rozloučit. To už něco znamená. A když já jsem byl v nemocnici, měl jsem v Cottbusu těžkou operaci srdce, tak do nemocnice zatelefonoval. Sestřičky se divily, že mám hovor z Kalifornie. To je něco, co na mne zanechalo velký dojem. A on přitom nebydlí hned někde za rohem! Ale cítil jako svoji potřebu, přijít se s matkou rozloučit.“

• „Bylo to tak, že jsme také žili v tom domě, který postavil můj dědeček. A když chtěl můj táta přejít z krejčovské dílny domů, byla tady vzadu taková vrátka. A vedle byl příkop plný policajtů. Tam se musel můj tatínek hlásit, aby mohl přejít těch pár metrů ke druhému domu. A taky si ještě dobře vzpomínám, že přes ulici, kde je to dnes zarostlé křovím a stromky, se ještě tehdy provozovalo zemědělství. A toho podzimu se tam sklízely brambory a lidé je házeli na hromady. A policie každou hromadu obrátila, prohledala. To jsou věci, na které si vzpomínám.”

• 1

Waldow - exteriér, 18.10.2021

(video)
  • 2

Waldow-Brand, Německo, 18.10.2021

Joe Mašín je fajn chlap. Jsem rád, že mu táta pomohl

Bjoern Grunert, Waldow, 2021

Björn Grunert se narodil 28. července 1948 ve vesnici Waldow, ve východní části poválečného Německa, kde žije dodnes. V místě, kde bydlí, bývala stodola. Na místě dnešní ložnice byl seník,v němž roku 1953 strávili několik dní bratři Mašínové a Milan Paumer na své dobrodružné pouti přes NDR směrem na Západ. Čtyřletý Björn byl u toho, i když vzpomínky na tu dobu má pouze mlhavé. Jeho rodiče uprchlíkům pomohli, neudali je v okolí přítomným vojákům, poskytovali jim jídlo a ukázali jim cestu dál. Čtyřicet let ale o události víceméně mlčeli, syn se útržky tohoto příběhu dozvěděl až na prahu dospělosti. Žil poklidným životem, vyučil se, pracoval jako vrtmistr, železničář i jeřábník. Roku 1994 jeho i jeho matku s pomocí filmařů vyhledal Josef Mašín a spřátelili se. Mašín dům Grunertových od té doby opakovaně navštívil, spává přitom v ložnici na místě někdejšího seníku, přímo v místě, kde mu kdysi rodina Grunertova napomohla k záchraně.