Ladislav Goral (* 1939)

Jediná světská spravedlnost je ta, že všichni musíme umřít

• z politických důvodů byl ze studií vyloučen

• patnáct let vystupoval s romskou cimbálovkou Raidž

• v 70. letech založil se Zdenkem Pincem oddíl pro romskou mládež

• v letech 1990–2004 pracoval na Sekretariátu Rady vlády ČR pro národnostní menšiny

• hrál v mnoha filmech a seriálech, například Bony a klid, Zdivočelá země či Přítelkyně z domu smutku

• mluví několika dialekty romštiny

Jestli se nad kolébkou Ladislava Gorala sešly sudičky, musely mu prorokovat nelehký, ale o to bohatší osud: jako dítě z chudé romské rodiny během svého života překonal nejednu obtíž, což mu však nezabránilo v tom, aby žil na plné obrátky a s nezdolnou energií prošlapával cestu ostatním.

Narodil se 18. listopadu 1939 v maďarském městě Vác, a když byl ještě kojenec, Goralovi se z fašistického Maďarska odstěhovali do taktéž fašistické Slovenské republiky. Dobrá polovina rodiny se konce války nedočkala: rasově motivovanému vraždění neušla pamětníkova matka, sestra, babička ani strýcové.

Po válce Ladislav Goral žil ve slovenských Levicích, až se v roce 1953 rozhodl od rodiny odejít a zkusit štěstí v Praze. Jeho dobrodružná cesta dopadla kupodivu dobře, protože se hned po příjezdu do metropole setkal s náborářem, který u vlaku ze Slovenska nabízel nově příchozím zaměstnání. Jistou dobu u tohoto staršího kamaráda bydlel, díky němu se naučil ve velkoměstě žít a postarat se o sebe. Během prvních let v Praze pracoval jako svačinář, v sedmnácti letech začal na střední průmyslové škole studovat obor telefonista, roku 1961 se přesunul z Florence na Žižkov a od té doby tuto čtvrť neopustil.

Ve svých pětadvaceti letech byl Ladislav Goral přijat ke studiu historie a indologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a tímto způsobem objevil svou největší životní vášeň: romistiku. „O Romy jsem se začal zajímat, protože každý by podle mne měl vědět, kdo je a odkud je. Když jsem se ptal táty na svého pradědu, jeho vyprávění mi připomínalo pohádku. Pak jsem šel na úřad a zjistil, že náš rod sahá až do roku 1728, kde všude moji předci bydleli, jak se jmenovali, odkud pocházeli... a to je to zajímavé!“ vysvětluje. Po třech semestrech byl sice z politických důvodů ze studia vyloučen, avšak zájem o Romy, jejich kulturu, jazyk a životní styl pamětníka neopustil, romistice se nadále věnoval jako koníčku a jeho aktivity měly často široký společenský přínos.

S odstupem téměř padesáti let lze říci, že mezi jeho největší zásluhy se počítá zřízení, ale zejména udržení romské školy v Praze 3; počátky totiž byly obtížné a místní učitelky se bez pomoci dobrovolníků neobešly. „Bylo potřeba, aby s organizací romské školy někdo pomohl, a tak jsem se do toho se dvěma kolegy zapojil,“ vzpomíná Ladislav Goral. „Když se 1. září 1968 škola otevírala, mysleli jsme si, že se romské děti budou přímo hrnout – a přišly jen tři! Na slavnostní otevření se dostavili různí funkcionáři, takže to byl průšvih, cítil jsem se strašně. Ale pak se všechno obrátilo: chodili jsme po rodinách, budili děti, aby šly do školy, ve škole jsme je museli obléknout, odvšivit, umýt, naučit je čistit si zuby a tak. A dnes? Dnes je to oproti té době hotová módní přehlídka.“

Za normalizace pamětník působil jako mediátor mezi pedagogickým sborem a rodiči, vydělával si prací na výstavbě ústředen a telefonních sítí a později přešel jako dispečer k pražskému Dopravnímu podniku. V téže době Ladislav Goral prošel pěšky všechny romské osady na Slovensku, zkoumal kasty romské společnosti a učil se romské dialekty.

Sametová revoluce mu přinesla jedinečnou příležitost: jako dlouholetý známý Petra Pitharta, předsedy první popřevratové české federální vlády, dostal možnost ovlivňovat státní politiku, byl jmenován poradcem pro národnostní menšiny a na úřadu vlády České republiky pak působil téměř dvacet let.

Tím ovšem výčet aktivit Ladislava Gorala nekončí: tento muž mnoha talentů se realizoval rovněž jako umělec. Díky svému příteli Dušanu Kleinovi pronikl do světa filmu a po snímku Radikální řez účinkoval ještě v sedmnácti dalších, za všechny můžeme zmínit Kauzu KrálíkTři bratry nebo Silnější než právo. Jako herec měl úspěch, posléze přijal nabídku i od divadla a pod vedením Viktorie Čermákové spolupracoval na inscenaci Můj soused, můj nepřítel. Současně se svými pracovními, sociálními a hereckými aktivitami Ladislav Goral navíc po dvě desetiletí vystupoval s cimbálovou kapelou a účastnil se turné po Evropě. Díky svým zásluhám se stal prvním nositelem ceny Gipsy Spirit.

Ladislavu Goralovi s věkem elánu ani sil neubývá. A jak by shrnul své dosavadní poznání romské komunity? „Každý národ má svou tradici, své já, svou jinakost. Každému, kdo kritizuje Romy, bych doporučil, aby navštívil Indii a poznal životní styl Indů. Indové si užívají božský klid, nehoní se za hloupostmi, žijí ze dne na den, rodiče nešílejí, když děti přinesou ze školy špatné známky, profese přechází z otce na syna... Zkrátka, indičtí Domové jsou prakticky stejní jako Romové, kteří přišli do Evropy.“ A jaké jsou pamětníkovy plány do budoucna? Chtěl by se věnovat mezinárodním vztahům romské komunity, a protože jako herec dosud ztvárnil jen záporné postavy, rád by dostal také nějakou kladnou roli. Popřejme mu tedy mnoho štěstí – jistě o něm ještě uslyšíme.