Louis Gihoul

• „Jmenuji se Louis Gihoul, narodil jsem se v Belgii ve městě Seraing 14. listopadu 1923. Můj otec byl inženýr, ředitel v továrnách Cockerill v Seraingu, matka byla profesorka v lyceu. Můj dědeček z matčiny strany vedl stavbu železnice v Číně. (...) Studoval jsem techniku, nejdříve střední školu a pak Vyšší odbornou školu (College industriel superieur.)“

• „Začal jsem znovu studovat. V roce 1942 Němci vydali nařízení, že studenti musí jít na rok pracovat do Německa. Odmítl jsem. V té době jsem vstoupil do odboje, v roce 1942. Žili jsme v lese, dělali jsme, jak se dnes říká, ‚atentáty‘. Vyhazovali jsme do povětří sloupy elektrického vedení, koleje na železnici a různé drobné útoky. V roce 1944, poté co se Američané vylodili a dostali se do Lutychu, jsem se přihlásil jako dobrovolník do belgického praporu, který byl podřízený 3. americké armádě.“

• „Byli jsme moc spokojeni, jak to říci, že jsme se dostali do spřátelené země. Že jsme opustili Německo a dostali se do země, která poznala Hitlerovu okupaci jako ta naše.“

• 1

Byli jsme moc rádi, že jsme se dostali do spřátelené země

Gihoul Louis za války

Louis Gihoul se narodil v roce 1923 v průmyslovém městě Seraing (nedaleko Lutychu). Jeho otec pracoval jako inženýr a vypracoval se na ředitele v ocelárnách. Pamětník za války začal studovat na technice. V roce 1942 odmítl odejít na práci do Německa a zapojil se do odboje. Po osvobození Belgie americkou armádou vstoupil jako dobrovolník do 17. střeleckého praporu, který byl nasazen spolu s 3. americkou armádou. V květnu 1945 došel až do západních Čech (do Holýšova). Po demobilizaci dostudoval a v roce 1947 odešel pracovat do koloniální správy Belgického Konga. V Kongu žil do roku 1962 a poté se přestěhoval do Kanady (provincie Québec). Od roku 1992 žil opět v Belgii. Rád a často se vracel do Plzně na oslavy osvobození. Od roku 2008 byl čestným občanem města Holýšov. Louis Gihoul zemřel 30. června 2022.