Eva Gärtnerová

• „Nosili jsme židovskou hvězdu – já jako, jako děvčata, když byla po otci, tak nosila taky – já jsem nosila taky hvězdu a norimberské zákony se na mě vztahovaly veškeré, protože jsem nikam nesměla. Do školy potom jsem nesměla chodit, když mi bylo šest let, a tu hvězdu jsem dostala v šesti letech se jménem Jude, že jo. Nikam jsem nesměla, mohli jsme si hrát jen na židovském hřbitově, a to bylo dost daleko od hradu, a já vždycky když jsem šla na hřbitov, protože chodili Němci, že jo, tak jsem se bála, tak jsem přes tu hvězdu nosila panenku.“

• „V roce 38, když přišli Němci, tak jsme museli z Ústí, protože to byly Sudety, tak jsme museli odejít. Já jsem byla ze smíšeného manželství, otec byl Žid a matka byla Němka, a protože se nechtěla s otcem rozejít, tak jsme museli odejít z těch Sudet a jeli jsme do Mladé Boleslavi, odkud otec byl, kde se narodil. Tak jsme se potom stěhovali k jeho sestře do židovské školy, tam jsme bydleli a v roce 40 jsme se museli nastěhovat, no nastěhovat, museli jsme prostě odejít do hradu, kde teda byl boleslavský hrad, kde byli teda... Židi tam byli a smíšená manželství tam byla... a tam jsme prostě byli čtyři roky zavření.“

• 1

Liberec, 21.07.2020

media recorded in project Příběhy regionu - Liberecký kraj

Němců se tak bála, že židovskou hvězdu zakryla panenkou

Otec a matka Evy Gärtnerové - Oto a Erika Singerovi v Ústí nad Labem. Snímek pochází z poloviny 30. let 20. století

Eva Gärtnerová se narodila 23. září 1937 v Ústí nad Labem-Střekov ve smíšeném manželství Němky Eriky a Žida Oty Singera. V roce 1938 museli opustit obsazené Sudety do Mladé Boleslavi, kde byli na místním zámku internováni od roku 1940. Otec pak v roce 1943 odešel transportem do Terezína. Podle nacistických rasových zákonů byla Eva takzvaným židovským míšencem a musela nosit hvězdu. Bydleli s matkou v Mladé Boleslavi. Bombardování na konci války přežila ve sklepě. Po válce se rodina přestěhovala do Liberce. Němečtí příbuzní její matky byli deportováni do Německa. V roce 1947 zemřel její otec při autonehodě. O dva roky později začala Eva navštěvovat obnovenou židovskou komunitu v Liberci. V roce 1952 se vyučila jako prodavačka obuvi a poté celý život prodávala boty. V době sovětské invaze v srpnu 1968 byla na libereckém náměstí, když tank strhl arkády dvou domů. Po svatbě v roce 1960 měla dvě dcery. Se svým druhým manželem stále navštěvuje zrekonstruovanou libereckou synagogu.