Fedor Gabčan

• „Jednou jsem v televizi zaslechl jméno mého otce. Zbystřil jsem pozornost a zjistil jsem, že mluví pan Bachnár, který chválil mého otce jako velice slušného člověka. A vzpomínal na to, jak se blížila fronta a vězni už byli vyzbrojeni. Otec byl jedním z těch, kteří věděli, že se do tábora nosí zbraně, ale zavíral nad tím oči. V den zahájení povstání za ním přišli, otec vyšel ven, ještě nepořádně oblečený, a řekl památnou větu: ‚Chlapci, věděl jsem, že máte zbraně, ale že jich máte tolik, to jsem nevěděl.‘ V podstatě se tak rozloučili před odchodem do povstání a on jim to posvětil.“

• „Měl jsem fotografie z tábora v Novákách, věděl jsem, že otec tam byl jako četník, ale více mě to nezajímalo. Vyfotili mě tam s králíky, které chovala jedna paní, která skončila v Osvětimi, ale nějak mi to nezapalovalo. Až později jsem nad tím začal přemýšlet. Po dvaceti třiceti letech. Oči se mi otevřely, když jsem náhodou nahlédl do otcova šuplíku s dokumenty. Do té doby jsem se nezajímal o to, jestli to byl dobrý člověk, nebo špatný člověk, jestli ubližoval lidem, nebo neubližoval. Když jsem si pak přečetl, že se choval velmi slušně a lidi ho tam měli rádi, měl jsem z toho dobrý pocit. Jsem rád, že mohu říct, že se choval lépe než mnozí jiní, i vysoce postavení lidé.“

• „V Četce [České tiskové kanceláři] to fungovalo tak, že jsem dostával texty a na ty texty jsem měl udělat fotodokumentaci. Byla to svým způsobem zase reklamní fotografie. Fotil jsem různé hrdiny socialistické práce a tak dále. Měl jsem třeba udělat na Dole Trojice portrét jednoho velkého stachanovce a lamače rekordů. Ptal jsem se na něho. Ostatní havíři na něj jenom nadávali, ale ukázali mi, kde ho najdu, a tak jsem udělal portrét. Jindy jsem měl fotit třeba socialistické závazky na Nové huti. Zaměstnanci se divili, jaké závazky, a nadávali, co si to zase na ně vymysleli, ale řekli, ať si fotím, co chci. Tak jsem šel do provozu, kde se tavilo železo, udělal jsem reportáž, na které bylo vidět pracovní nasazení, a bylo to. Nevadilo mi to.“

• 1

v Ostravě, 05.03.2019

Byl jsem rád, když jsem zjistil, že můj otec neměl podíl na likvidaci Židů

Fedor Gabčan / Ostrava / 1987

Fedor Gabčan se narodil 22. července 1940 v Kútech na Slovensku. Jeho otec Štefan Gabčan byl důstojníkem četnictva. V letech 1943 až 1944 působil jako velitel internačního a pracovního tábora pro Židy v Novákách. Zároveň spolupracoval s protinacistickým odbojem a zapojil se do Slovenského národního povstání. Fedor vystudoval Střední průmyslovou školu kartografie a geodezie v Košicích. Na začátku šedesátých let se odstěhoval do Ostravy. Pět let fáral v tamních dolech. Učil se kreslit ve večerních výtvarných kurzech a fotil ostravskou krajinu. V letech 1972 až 1976 studoval fotografii na pražské FAMU. Po škole se vrátil do Ostravy. Pracoval pro tamní pobočku České tiskové kanceláře a poté se živil reklamní fotografií. Po pádu komunistické totality byl zakladatelem fotografického oboru na Střední umělecké škole v Ostravě a učil také na Fakultě umění Ostravské univerzity historické fotografické techniky.