Mgr. Pavel Fiala

• „Před tou generální stávkou – já jsem nebyl jediný, kdo v tom Pleasu pracoval z Havlíčkovy mládeže – ale vím, že si mě taky pozvali na vedení podniku a najednou to bylo takový… já jsem se vyděsil nejdřív, co zas je, že jo. Že bude zas nějaký průser a problémy, ale oni: ‚Ne,‘ paní sekretářka mi udělala kávičku a ‚Co si dáte, pane Fiala?‘ No a pak tam seděli ti šéfové a říkali: ‚Prosím vás, pane Fiala, vy jste z tý Havlíčkovy mládeže, vy máte ty styky. Co bysme měli teď dělat?‘ Já jsem nevěděl, co jim mám říct. Já jsem jim říkal: ‚No tak, co se týče tý generální stávky, tak proti tomu nezasahujte. Nedělejte radši nic. Dejte tomu volnej průběh.“

• „Ono to všecko probíhalo tak hekticky, že si dneska už vlastně zpětně nedokážu dát do souvislostí. Protože se schůzovalo každej den, každej večer, skoro pořád chodily zprávy. Ubytovávali jsme studenty z Prahy, který sem jezdili. Objížděli jsme s nima obce, protože tady v okolí toho Brodu s nima vždycky jel někdo z Havlíčkovy mládeže ještě, kterej potvrzoval ty jejich slova. A zkoušeli jsme tímhle způsobem předávat lidem informace, protože panovalo takový to embargo ještě. Tak jsme se to snažili objíždět a informovat ty lidi v okolí, co se vlastně děje, podle těch informací, který se k nám dostávaly.“

• „To už o nás dost lidí vědělo. Aspoň tady v Brodě. Dokonce vyšly nějaký články – ‚Co chtějí?‘ a takové. Byli jsme ti, kteří rozvrací republiku. Jakoby těžko člověk může rozvracet republiku, když chodí na brigádu. Zřejmě v jejich podání bylo i tohle rozvracení.“

• 1

Havlíčkův Brod, 21.08.2019

Byli jsme ti, kteří rozvrací republiku

Pavel Fiala v roce 2019

Pavel Fiala se narodil 19. května 1964 v Havlíčkově Brodě. V roce 1987 se zapojil do havlíčkobrodského neformálního hnutí Havlíčkova mládež. Šlo o iniciativu, která recesí, kulturními akcemi a nápaditými happeningy provokovala režim. Podílel se na recesistické výstavě v místním parku, kterou rozehnala Veřejná bezpečnost. Účastnil se brigád, kterými Havlíčkova mládež zamýšlela čelit očerňování ze strany komunistického tisku. V září 1988 se podílel na organizaci hudebního festivalu Folková Lipnice, na kterém z podia účastníky pozdravil i Václav Havel - šlo o jeho první veřejné vystoupení po mnoha letech. V červenci 1989 se účastnil pochodu do Havlíčkovy Borové. V listopadu 1989 spoluzakládal havlíčkobrodské Občanské fórum a aktivně se zapojil do revolučních událostí. Pavel Fiala je malíř, věnuje se výuce výtvarné výchovy i vlastní volné tvorbě. V roce 2019 žil ve Svitavách.