Miloslav Fencl (* 1919  †︎ 2011)

Bohužel mi přijde, že se zapomíná

• ředitelem průmyslové školy v Českých Budějovicích

Ing. Miloslav FENCL

(narozen 19. 2. 1919 v obci Nové Vráto u Českých Budějovic, Československo)

Mládí a studia bez rodičů

Miloslav Fencl se narodil 19. 2. 1919 v obci Nové Vráto. Nyní je tato obec začleněna pod město České Budějovice. V hlavním jihočeském městě absolvoval do kvarty gymnázium a poté přešel na průmyslovou stavební školu. To však již byl bez rodičů: „Moji rodiče zemřeli mladí. Já jsem v době ukončení studia byl prakticky oboustranný sirotek. Starala se o mě babička, maminka mé maminky. Protože mně rodiče zanechali trochu majetku, tak jsem mohl jít za tehdejších podmínek studovat, kdy se v koleji rozhodovalo podle majetkových poměrů. A když jsem byl oboustranný sirotek, neplatil jsem nijak moc.“

Miloslav Fencl bydlel v Masarykově koleji v Dejvicích a na České vysoké učení technické, kde studoval obor architektura a pozemní stavitelství, to tak neměl příliš daleko. Jelikož Miloslav Fencl ještě nebyl plnoletý (plnoletost byla až od 21 let), měl v Praze strýce coby poručníka.

Demonstrace 28. října 1939

„Psal se podzim 28. října, kdy studenti po Praze demonstrovali, protože Němci začali všude prosazovat dvojjazyčné, případně německé nadpisy, a české mizely. Na tramvajích to bylo všechno dvojjazyčné. Takže to byly první menší demonstrace.“

Miloslav Fencl vzpomíná, že čeští četníci se k demonstrantům chovali tolerantně a nevytvářeli žádné potyčky. Horší to bylo s německou policií – ta začala střílet. Jedním z postřelených studentů byl Jan Opletal. Jednalo se o vážné zranění, a tak byl odvezen do nemocnice, kde po dvou týdnech, přesně 11. 11. 1939, zemřel.

Dne 15. 11. 1939 se konal průvod s Opletalovou rakví, který směřoval dnešní Opletalovou ulicí, a následně měla být rakev odvezena na pohřeb do Nákle u Olomouce. Pohřeb měl však podobu studentské demonstrace a pro německé okupanty se tyto události staly důvodem pro rozsáhlé zatýkání. Uvědomovali si potřebu likvidace české inteligence a zároveň naznačili, jakým směrem se bude režim ubírat.

Zatčení studentů 17. 11. 1939

„Šestnáctého března jsem shodou okolností, možná nějakou předtuchou, přespal u strýce v Praze a nešel jsem na koleje. Nic se neodehrálo, tak jsem šestnáctého listopadu večer šel do koleje spát. Byly asi čtyři hodiny ráno, a najednou na naší světnici, kde jsme spali tři, [slyšíme] rány na dveře. Byly vyražené, byl tam strčen automat a německá armáda nás sehnala, abych tak řekl, po chodbě do jídelny v přízemí. Tam byla celá kolej. Ovšem pak nám dovolili, abychom si došli do pokojů a oblékli se, protože jsme byli původně víceméně v pyžamu.“

Kolem šesté hodiny byli studenti odvezeni do ruzyňské jízdárny. Zde byli zapsáni a evidováni: „My jsme se původně domnívali, že to je spíše takové postrašení.“

Večer oznámili, že některé studenty propustí – jednalo se o studenty, kteří ještě nedosáhli věku 20 let, o členy nacistických organizací či o studenty ze smíšených německo-českých rodin. Poté byla zbývající část studentů, včetně Miloslava Fencla, nahnána do vlaku. Směřovalo se na sever přes Drážďany a Berlín do koncentračního tábora Sachsenhausen-Oranienburg.

V koncentračním táboře Sachsenhausen

Po příjezdu do koncentračního tábora byli studenti ostříháni, dostali vězeňský mundúr a byli umístěni do bloků. Miloslav Fencl pobýval v táboře na bloku č. 50 a dostal číslo 14 343. Kromě pražských studentů byli do tábora odvezeni také studenti z Brna a z Příbrami (zde byla Vysoká škola báňská). Nejednalo se však o první Čechy vězněné v koncentračním táboře blízko Berlína. Již zde byl např. pražský tiskař Prokop či doktor Sekanina.

„[Bylo to] veliké prostranství a odtud šly paprskovitě jednotlivé bloky, takže se to dávalo do středu. Tábor byl obezděn poměrně vysokou zdí a před ní byly překážky z ostnatých drátů nabité elektřinou. Vždy po určitých místech byly věžičky, kde byli esesmani.“

„Vedoucím bloku se stal Němec, říkalo se mu Blockälteste, starší bloku, který nás zavedl [na apel] a při hlášení oznámil počet členů bloku. Přičemž později mezi námi byli také mrtví, kteří byli vyneseni ven a položeni vedle toho seřazeného pětistupu, aby počet odpovídal.“

Zpočátku studenti nepracovali, ale poté se situace změnila. Miloslav Fencl byl nasazen na výstavbu přístavu v kanálu Odra-Labe, kde se pracovalo jedině motykou a lopatou. Materiál se vynášel ručně: „Práce velmi těžká a za ostrého hlídání, aby se všechno odehrávalo v poklusu. To se měnilo. Já jsem dělal velmi těžkou práci, že jsem z lodě vynášel pytle cementu tak, že vám ho hodili na záda a vy jste musel po prknech jít na břeh a donést ho 20 až 30 metrů do skladu.“

„Tam jsem také zažil střílení. Jak jsme šli v průvodu, kolem nás šli staří vojáčkové s puškou, najednou jeden z nějaké jiné národnosti odešel. Jako kdyby chtěl utéct. Ti po něm začali střílet. My jsme museli lehnout k zemi a kolem nás ti staří dědové s puškami občas vystřelili do země, abychom se nějak nevzbouřili. Ten člověk běžel, pak byl postřelen, padl, přišel k němu esesman, který byl vedoucím celé skupiny, a zastřelil ho ranou milosti.“

Po práci v přístavu byl Miloslav Fencl zařazen do komanda na výstavbu kanalizace v samotném městě Oranienburg. Patřil však mezi studenty, kteří byli poměrně brzy z koncentračního tábora propuštěni. V prosinci 1940 byl během apelu zavolán a bylo mu oznámeno propuštění. Nastoupil na vlak a jel až do Litoměřic, odkud druhý den ráno odjel do Prahy. Po dalších třech dnech se vrátil do Českých Budějovic, kde v domě po rodičích bydlela jeho nevlastní teta.

V Českých Budějovicích do konce války

Nejdříve se musel hlásit gestapu na Lannově třídě, kde mu bylo však oznámeno, že by měl odejít na práci do Německa: „Já jsem trochu zachytračil. Nebylo mi dobře, byl jsem hubený, protože největší bolestí mladého člověka, kterému bylo dvacet roků a který musel těžce pracovat, byl hlad. (…) Já jsem v Rudolfově, kam jsme patřili lékařem, měl trochu známého lékaře. Přišel jsem tedy z tábora trochu nemocný a vyhublý a dostal jsem veliké potvrzení, že mám srdeční vadu. Tu skutečně mám a dodnes se léčím. Tak jsem znova šel na gestapo a tam mi řekli, že nemusím do Říše, ale že nesmím pracovat v Českých Budějovicích.“

Miloslav Fencl tak začal vyučovat zednické učně ve Voticích na učňovské škole. V roce 1942 se oženil, aby budoucí manželku uchránil od transportu na nucené práce do Německa. I tak však byla nasazena v podniku v Novém Vrátě. V roce 1944 byl Miloslav Fencl přeložen na učňovskou školu v Českých Budějovicích, kde opět vyučoval zednické učně.

V Revolučním národním výboru

Těsně před koncem války vstoupil Miloslav Fencl do Revolučního národního výboru v Novém Vrátě. Výbor převzal samosprávu obce a zúčastnil se ozbrojených akcí proti německému obyvatelstvu. Miloslav Fencl po osvobození jezdil zajišťovat inventář do středních škol v jižních Čechách.

„Protože všichni věděli, že jsem byl v koncentračním táboře, tak jsem začal pracovat v Revolučním národním výboru. (…) Tady jsme dělali takové věci, které byly takové. Ve Hlinsku byli maďarští vojáci, kteří nám dali zbraně, někteří kluci si zbraně vzali a odešli do lesů.“

Ve škole po válce

Miloslav Fencl se dal po válce zapsat ke studiu architektury a pozemního stavitelství na ČVUT, které poté musel z finančních důvodů ukončit. Po získání práce na učňovské škole ve Stodu u Plzně se však dal znovu do studií a architekturu a pozemní stavitelství tak dokončil už coby zaměstnanec v roce 1959. Mezitím byl ve Stodu jmenován ředitelem a poté byl přeložen na stejnou pozici na průmyslové škole v Domažlicích.

„Po čtyřech letech jsem upadl v nemilost tamního okresního výboru strany. Byl jsem z tohoto místa odvolán a přešel jsem učit na průmyslovou školu do Plzně.“

V roce 1960 v Českých Budějovicích zemřela manželčina maminka, a tak Miloslav Fencl zažádal o přeložení na průmyslovou školu do Českých Budějovic. Zde pracoval jako ředitel a v roce 1979 odešel do důchodu i kvůli zdravotním potížím se srdeční vadou. Dlouhé roky pracoval ve Svazu protifašistických bojovníků, později přejmenovaném na Český svaz bojovníků za svobodu. Aktivním členem byl ještě v roce 2009. Miloslav Fencl žil až do své smrti v Českých Budějovicích, zemřel v roce 2011.

V roce 2009 natočil a v roce 2013 zpracoval Luděk Jirka.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Luděk Jirka)