Vratislav Ebr (* 1942  †︎ 2023)

Po porodu poslali mou maminku na popraviště

• od 80. let vedl známé Arbesovo knihkupectví

• v letech 1997–2004 v knihkupectví podnikal soukromě

• zemřel 13. listopadu 2023

Nacisté nechali maminku porodit, pak ji poslali do plynu

Narozeniny slaví Vratislav Ebr 20. října, ale přesné datum narození nezná. Jeho rodiče a téměř celé příbuzenstvo pozatýkalo gestapo krátce po zjištění totožnosti atentátníků na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Františka Sívková byla v té době těhotná a to jí prodloužilo život o tři měsíce. Do Mauthausenu byla převezena až po porodu syna. Muka nejistoty a strachu, které před svou smrtí prožívala, si asi nikdo nedokáže představit. Tatínek se o narození syna vůbec nedozvěděl.

Dítě putovalo do kojeneckého ústavu v Krči, kde se mělo rozhodnout o jeho dalším osudu. Hrozilo, že bude umístěn do německé rodiny. Naštěstí přišel konec války a ujali se ho manželé Ebrovi. Dali mu jméno Vratislav, snad prý podle data, kdy si ho přinesli domů.

V rodinné vile na Hanspaulce byl vychováván jako hýčkaný jedináček. Oba rodiče byli vystudovaní chemici a pracovali v laboratoři, Vratislav však moc nadšení pro exaktní vědy neprojevoval, tíhnul spíše k divadlu. Když v patnácti letech s maminkou sepisovali životopis ke zkouškám na hereckou školu, mamince nezbývalo než prozradit Vratislavovi pravdu o jeho rodičích. Překvapení to prý bylo jen částečné, něco již tušil z narážek spolužáků. Později se ještě dozvěděl, že má tři sourozence. Stanislav, Marta a Miroslav vyrůstali každý v jiné rodině a o existenci svého nejmladšího bratra dlouho nevěděli. Nejprve Vratislava vyhledal manžel sestry Marty, pak se setkal i s ostatními. V kontaktu již zůstali, spíše však jako přátelé než jako sourozenci.

Na herectví Vratislava nevzali, a tak se rozhodl věnovat se své druhé lásce – knížkám. Vyučil se knihkupcem, pracoval v několika knihkupectvích v Praze, krátce působil v nakladatelství Československý spisovatel. V roce 1969 převzal knihkupectví na Smíchově, později známé jako Arbesovo. Kromě mnoha literárních a kulturních událostí tam proběhla také, ve spolupráci s J. Čvančarou, výstava k výročí atentátu na Heydricha.

V současné době (2012) se Vratislav Ebr mimo jiné podílí na organizování pořadů v Salmovské literární kavárně v Praze.